[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (64) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
Sigma新鏡分別549,639,699美金,重量也不是很好
只能說Sigma真的太有自信了。。。大概和45一樣會很快降150美金

https://mobile.twitter.com/nokishita_c/status/1331925447223824385
等降價先入手35
放大比率有驚喜
35mm 1:5.66 唔高喎,同SY35.8一樣
24mm 1:2係唔錯,但得3.5,單純要放大率不如買龍仔24/2.8,而且Sigma成549USD好貴
35/2呢個價錢不如買返原廠好過
輕啲 放大倍率高啲 光圈又大一級
睇定啲先囉 反正一日未有sample 同details仲要未出貨, 買邊枝都仲有得揀
咁點都會等埋支35gm先再諗嘅
反正都忍咗手咁耐 唔差在再等下
明晒
影蝶影蜻有無長定焦鏡推介
第一頁無乜提過
sony 除左90mm 之外, 副廠e 都無tele macro 鏡,如果你有mc11 會好多選擇
有MC11

只係擔心唔夠A7R3食
同埋對焦速度

有無巴打有經驗
如果普通日常影下,其實0.3放大率夠用(雖然都唔係好多)
如果係實驗室咁影昆蟲局部。。。老蛙,除左會漏油外幾好
Samyang 1.4只會用85,35.4有過頂唔順個對焦賣左
百微我用老蛙
sigma 新出105mm 2.8微距
睇review 都好似幾好
想要 200mm 或者 300mm
我行山輕便只帶28200,用R4返去慢慢crop
用緊 R3 想換 R4
係咪可用 ISO 低咗?
係,像素密度高左
Sigma 幾時出50 art 一係就Sony出50gm
我呢啲手震人士 handle 唔嚟
除非影still product或者影大景出相集之類
否則一般用家根本用唔著,
Hd 電腦 鏡頭全部都要更新
一闊三大
跌爛 R3
諗下買返 R3 定 R4
錢鬆動咪上4
個人覺得有新買新,我A7iii升上來
A7R4 係高iso 差左,但係crop相空間大左好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞