[勿助長代購] 自己化妝品自己買!

1001 回覆
730 Like 9 Dislike
化妝post一直以黎都好和諧 絲打之間互相share好用/中伏產品 可能大家都有發現:點解化妝post啲comment有九成都係加密?因為絲打們唔想自己真心share既化妝品review成為代購既賺錢工具!

首先 你可能會話 我冇信用卡喎 點上網買野呀?
無信用卡人士用tap&go 買
Payment 揀master
以前有絲打教
credit: Alexanderthegrea絲打
呢樣都冇啦 同有信用卡既朋友夾份?問屋企人借?

好似呢期狂推既the ordinary(我自己都有買) 不知不覺變左代購界既新寵 好多人都爭住賣 根據絲打們既research 發現好多代購賣ordinary既價錢都係比原價貴2-3倍 唔會開shop名 自己估
唔好搵coxxxcounxxx 訂啦佢收高三倍錢 credit: Ohnoo絲打
我都是但搵左三個例子 我地用B5既價錢黎睇下

第1間:$75 第2間:$88-98 第3間:88
依家我地睇下最多絲打用既asos

£6
計番今日滙率 from XE currency app: £1:10.05 - £6=60.34
可能你會話 咁代購都要賺錢架嘛!
傻豬 asos成日有discount code 唔係點解啲代購成日要話幾時幾時前截單?
好似琴日咁計 asos有15% off 計番£6既15%off係£5.1 姐係$51
姐係最平個間$75都賺你最少$2x 仲要未計有時個discount仲會再大啲
可能你又會話 咁運費好貴喎!搵佢地買唔洗運費嘛!
係asos買野 只要係standard delivery 買超過左£8.20就會免shipping fee
咁如果代購係用Express呢?express自己比要比£24.6喎!
咁代購係一批批落單 就算係要計都每個人除番開啦 咁你唔點解搵friend一齊夾再除番開?再講express同standard既差別只係express會2-3日收到 standard會慢番幾日 遇7日
以今日黎做個例子:

以上資料由asos提供
再講!係asos買野好容易
1.申請account 2.放野落車 3.填資料 香港postcode填0000 4.比錢
咁簡單既野 點解仲要益代購!仲要講緊係最平個間都賺你起碼$20 仲未計啲好極端既例子
另外 我自己係beautybay買既

beautybay既價錢都係£6
beautybay既shipping method+價錢

另外beautybay有好多其他brand 例如ABH, Jeffree Star Cosmetics, L.A. Girl, Morphe etc 有興趣既可以去睇下
另外有個網叫cult beauty 又係有好多歐美brand 呢個網會多過beautybay 例如becca, jouer, huda beauty etc 但就冇the ordinary

shipping method:

cultbeauty夠£50就會有free shipping 咁多靚brand 同朋友夾下都好易過£50啦
另外有絲打提過us sephora ban左集運etc 其實好多英國網都會有賣美國既牌子 同埋絕大部份會平過上官網買 主要係寄香港好多都直接退稅
利申 英國打手
再講多次 好多網站買野都好簡單架咋!
1.申請account 2.放野落車 3.填資料 香港postcode填0000 4.比錢

如有錯 屌細力啲+指點 如果絲打有野要補充 請係下面講番
正評先 好有心機
呢排真係好多代購賣the ordinary
絲打好有心 已正評
夠清晰 正皮!
想試 the ordinary 有無包膠

去返隔離化妝post爬下文 勁多review

爬文都好多review 呢個post都係講番代購好啲
正評
自己買寄到自己屋企 其實真係好方便 唔好再助長代購了
點解要比錢代購賺?醒下啦你地上網買野好方便咋 同淘寶差不多添
補充多小小 tap&go真係極方便 如果唔想申請信用卡怕自己先使未來錢 可以申請返呢類型嘅debit card 原理係好似入八達通咁入錢 入幾多洗幾多 唔怕自己用多咗錢 而且申請係唔需要睇你入息證明住址證明 只需要提供好簡單嘅身份證明資料 同埋用電話號碼認證 就已經申請到 程序係勁簡單 絕對唔會唔識搞 未有信用卡就快啲申請信用卡/tap&go 唔好再益代購啦
留名啊
之前一直嫌煩淨係識搵代購 而家諗落佢地食水真係幾深
補充多小小 tap&go真係極方便 如果唔想申請信用卡怕自己先使未來錢 可以申請返呢類型嘅debit card 原理係好似入八達通咁入錢 入幾多洗幾多 唔怕自己用多咗錢 而且申請係唔需要睇你入息證明住址證明 只需要提供好簡單嘅身份證明資料 同埋用電話號碼認證 就已經申請到 程序係勁簡單 絕對唔會唔識搞 未有信用卡就快啲申請信用卡/tap&go 唔好再益代購啦

唔該晒絲打
代購其實好多都要食水 係因為佢又要博有人買現貨去入 又要搞交收 又要營運佢個店
唔係話你叫人自己買會平d唔好
但係唔好講到d代購食人唔ler骨咁
香港好多人 都係中意現盛野 唔中意麻煩
有價有市 佢地係ig原價放你都驚係流野喇

不過都多謝你d tips
另外有冇絲打可以補充日韓妝品個類既?(G-market etc) 唔係好識上網買日韓野 唔該晒
代購其實好多都要食水 係因為佢又要博有人買現貨去入 又要搞交收 又要營運佢個店

其實主要係好多係化妝品post share既野淪為代購賺錢既工具 絲打們唔想自己既真心share變成人地賺錢既機會

係有價有市但個問題係啲代購見絲打分享就搶曬啲貨搞到斷曬貨
次次都係咁邊個仲敢share
一陣又搞到啲外國網唔送香港

我仲未買好驚遲吓無得買但手頭仲有好多護膚品今年都應該未用得曬
另外有冇絲打可以補充日韓妝品個類既?(G-market etc) 唔係好識上網買日韓野 唔該晒

hello
其實Gmarket真係好簡單
只要有信用卡就得
去到個頁面揀選HKD貨幣、中文、ship去HK
然後將自己想要個嘢放入購物車就ok
依家順豐運費比起EMS平一半
直送你家中唔洗自己搬
不過溫馨提示,順豐唔ship保健品、食物、香水、指甲油等
普通衫褲鞋襪、化妝品、護膚品(包括液體)都ok無問題

題外話,我上一次買
$70有三十塊ETUDE HOUSE mask
好抵同好好用!!!

最後好鄭重咁同你地講,
gmarket成日好多韓牌做discount,下下50%off
想破產好容易,大家小心!!!
有冇地方買到tarte,kat von d同埋Smashbox?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞