[語言學/語言學習討論區] 想學/學緊新語言?對語言學有興趣?入嚟啦 (2)

769 回覆
69 Like 2 Dislike
有諗過 但要點做?
我覺得係講動力,你學英文動力細過日文自然會辛苦同難。好多人學英文唔多唔少係因為被迫而唔係興趣。
我知動力係原因之一
但係例如大家話練好少少英文會話睇多d英文既影片
相比之下,我睇日文既影片,若兩者係一樣睇咁多既話
事實上我記到既野係日文比英文多(生字)
所以我想知係學術上係唔係真係有話英文比日文易學
其實要整個學術嘅committee 專做呢件事
可能由中大 浸大 嘅中文系搞起先
現時學界未有一套定案點衡量語言嘅難易度,因為難同易係同時受客觀+主觀因素影響。兩邊都有各自人提出啲方法,但未研究到點夾埋一齊同提升準繩度

客觀 - 每有一個難學嘅linguistic feature就加分,易嘅就減,最後加埋咁比較,但係加減比重幾多係幾有爭議性
主觀 - 大有大睇,可以一大班人咁睇,例如英國人學德文會易過中文。細有細睇,由每個人各自嘅母語、識嘅外文、使用程度,去到個人學習能力同方法、興趣等等去估算

所以討論兩者難易無問題,但係啲嘈xx一定易過yy嘅post就有啲無謂
啱啱諗到
可以喺廣東話維基或者其他網度搞起先
廣東話標準化好需要政府幫手
而家連拼音系統都未統一,只不過約定俗成用粵拼
漢字統一就仲難,每個人都有自己嘅意見,例如bei2 有俾被比畀4種寫法,aa 又有啊呀丫3種,又有啲音根本冇漢字好似hea chur,呢啲嘢唔係一時三刻搞到

就算統一咗,都會有好多人反對。台灣教育部幫台語整漢字又整拼音,每樣嘢都有勁多人反對,又話揀錯字,又話讀音錯,又話冇人睇得明。所以廣東話標準化仲係有段距離,政府又懶理,有排都未搞得起
連登仔:「睇得明咪得囉
btw 唔知大家有冇睇過依篇野呢
https://medium.com/@chaaak/cantonese-standardisation-revisit-b0777e2c6920
TLDR:
1. 如有本字,可寫本字
→「滴」
2. 如有需要,可立新字
→ 語音分化,滴 dik6 發音唔同 di1,否決
3. 如無本字,從眾從俗
→ 俗寫有「啲」「的」「D」「尐」
4. 寧願假借,忌用生僻
→ 排除「尐」:生僻字
5. 如有競爭,共識優先
→「啲」「D」更有共識,「的」寫 di1 接受度較低
6. 漢字可取,盡用漢字
→ 排除 「D」
7. 如無漢字,考慮英數
→ N/A
有冇人諗過將廣東話嘅用字標準化同現代化?
即係有啲人用「㗎」有啲又「架」
可以制定標準統一下
現代化就係有啲字嘅寫法未見過 或者太繁複
一䊆飯 —> 一嚿飯
我覺得標準化之後廣東話嘅地位會提升
廣東話標準化好需要政府幫手
而家連拼音系統都未統一,只不過約定俗成用粵拼
漢字統一就仲難,每個人都有自己嘅意見,例如bei2 有俾被比畀4種寫法,aa 又有啊呀丫3種,又有啲音根本冇漢字好似hea chur,呢啲嘢唔係一時三刻搞到

就算統一咗,都會有好多人反對。台灣教育部幫台語整漢字又整拼音,每樣嘢都有勁多人反對,又話揀錯字,又話讀音錯,又話冇人睇得明。所以廣東話標準化仲係有段距離,政府又懶理,有排都未搞得起

呢樣已經係冇可能喇
呢個諗法okay 真係可以試下整合
[ling嘢長文] 陽光肌肉型男,正常樣,點解仲係無女溝??
https://lih.kg/gpJFvT

佢哋會同你攪埋哂啲唔存在嘅「正字」,都唔會同你玩俗字標準化
唔會,可以睇返粵典個approach
其實正字派都唔係佔大多數,嚟嚟去去都係何文匯彭志銘呢班人,定多間中有啲信徒,但係正字派應該就唔係學術主流
噉真係唔知
因為香港人主流(以我個人喺Facebook觀察主觀得出)好大部分都係偽正字撚,何文匯之流影響力極大,好多人睇完一兩個facebook post,就喺到話「原來囡囡係讀南南嘅」、「受教了」、「嘩真係好難呀」,香港人喺呢方面真係冇乜awareness,冇啲批判性思維
學術主流,無論係睇以前定宜家嘅電視節目,真係以為正字撚佔大多數。
唔知 Ben Sir 近呢幾年有冇轉呔,見佢話要粵語入文,攪廣東話書面語。
請問下 Computer Science 啲 Formal Languages 其實係咪語言學啲嘢嚟
[重po] [ling嘢長文] 根據進化論,古人應該係色盲嘅!
https://lih.kg/2296223

又係我 咁樣應該追得無咁辛苦
Formal Language 好似 computational linguistics 都會用?

可以開po 討論!
直接拼音化咪搞掂
口語先係語言既根基,如果一種書寫體系照顧唔到果種口語,就應該拋棄
開緊!
[粵文標準化討論區] 想標準化粵文?入嚟傾下啦
https://lih.kg/2296783
有無人識羅馬尼亞語?
被遺忘既羅曼系語言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞