[語言學/語言學習討論區] 想學/學緊新語言?對語言學有興趣?入嚟啦 (2)

769 回覆
69 Like 2 Dislike
點解之後又會語言上表達到?我地要返翻去個顏色次序表:
黑白 >> 紅 >> 黃 >> 綠 >>
呢個表唔再係色覺習得次序,而係詞彙發明次序。越早出現,代表隻色喺生活文化上越重要越常見,越需要一個單獨嘅詞語描述個色彩。例如紅色代表血,關乎生死或者祭祀儀式,亦係最易整嘅天然顏料。而黃同綠分別代表果實同植物,對於真 • 搵食好重要。而就喺自然界好罕見,所以遲啲先創詞比佢。

咁個天o既顏色應該都算容易見到o卦
個尾寫得有啲短,有啲細節無寫入去,希望呢度解答到你嘅問題

作者用自己個女做實驗,喺個女歲幾嘅時候教佢顏色嘅概念,不過就特登唔教天空嘅顏色 (諗起容海恩話佢唔教個女黃色嘅嘢)。學好咗之後,就同佢玩認顏色遊戲 (指住一樣嘢問佢係咩色)。其他事物都好正常,唯獨一問起天空就唔識答。作者每次問都確保個天係藍色,並且持續問咗成四個月,終於佢個女會答係白色。過多個月,先第一次話係藍色。之後答案喺藍白之間搖擺不定,去到四歲仲會指住黑色嘅天話係藍色。即係話佢個女喺認識藍色、辨認到其他藍色事物後,又用多半年先確認到天空係藍色。

要幫顏色造詞嘅首要條件係要先辨認到個顏色。作者推測天空比起一件實物,更加似一個空曠嘅空間,一個空間有顏色可能對於人本身係個比較陌生嘅事。作者個女喺教導下認識到藍色,都難以將天空同藍色連結起嚟,咁古人直頭唔識藍色嘅情況下,自然唔會受天空啓發而產生藍色呢個概念。喺part 5提到嘅野人部落研究到,嗰人類學家都有問原住民相同問題,佢地語言中無藍色一詞,追問之下佢地會答天空係黑色或者綠色。對於佢地嚟講,為天空搵一個代表色,再幫佢造詞唔係一件必要嘅事。古人亦如是。

直到後嚟,人多咗接觸藍色嘅其他實物,先有藍色一詞。例如埃及最早發明藍色顏料,佢地嘅語言亦早過其他語言創造咗藍色呢個詞。之後先得出天空係藍色呢個觀念,並流傳後世。

單從藍天一詞可以睇到我地平日習以為常、普世認同嘅事,對其他人嚟講可能完全唔係咁。
defamiliarize the familiar
如果問最好用學外語app,十個人可能有十個答案
但問咩app千祈唔好用的話,個人相信Wlingua 絕對有份
靜靜雞喺度問下,之後啲ling文大家會想我繼續出喺呢度,定係每篇文開新po?開新po嘅話起我底就會搵到所有文
出喺呢度會好啲,方便大家喺度睇
okay
一係不如依度嘅討論轉入TG傾,然後依度主力比湯巴出ling文?
利申: 湯巴ling文fans
開新po再返黎貼link (順便推呢個po)
點睇
呢個方法幾好
多謝G持
係啲新po入面又可以加埋呢個po link
互推
一舉兩得 得咗!
有無人試過在italki申請做老師? 我想教中文但見佢程序好複雜, 又唔係成日開放申請, 所以放棄左
中文係指簡體中文+普通話?
我都有諗過下 但係驚佢優先請中國嘅先
廣東話+普通話都想教, 不過始終普通話多人學d
最麻煩佢唔係隻隻語言都open for application, 每個禮拜要等佢update
之後又要拍片, 交文件, 同埋有interview
另外好多人收費都幾低, 有d幾蚊美金都有, 香港補習+學外語都起碼百幾蚊堂
定係香港太overprice
網上課程係平啲 不過幾蚊一堂又過份咗啲喎
佢個application煩到 本身仲有啲心郁郁
最貴我見過都係400幾蚊港紙一堂, 好多老師又master又phd

同埋價錢都取決於唔同國家, 有d東南亞/中東/非洲語言的老師收費可以好平, 幾蚊美金一堂試下又無妨

不過質數就好參差, 有d老師都教得幾hea, 咩野準備都無, 又成日斷線
如果想賺外快既話italki真係好雞
唔係professional teacher基本上100蚊以內都有高質community tutor
你收200蚊人地expect你真係好有料
有無得教蘇格蘭蓋爾語?
Scottish Gaelic 我見到有2個老師
應該最多當副業 一堂當有十幾個人 賺得一千鬆啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞