[語言學/語言學習討論區] 想學/學緊新語言?對語言學有興趣?入嚟啦 (2)

769 回覆
69 Like 2 Dislike
有無語言學 group?
冇語言學 gp
但有唔同語言交流嘅gp (請睇置頂)
Driva
Pish
學緊法文,listening好難
Push
btw, 最近學緊北美洲語言,雖然有啲難,但都係值得一學
而家入手緊Dutch同Icelandic
我識少少 Icelandic
用咩方法學
用 Memrise 同 Drops 學

好鍾意睇下啲手機驚會有咩外語
iOS App store個description好似有list出嚟
Drops 值唔值得課金
我覺得值得,雖然佢冇乜點教句子,但可以儲下啲生字
識咗生字之後,同外國朋友傾計個陣,講到某啲話題又可以用得番
btw 最好等佢有 discount 先至課金(最平好似448蚊),原價16XX蚊都幾貴
想學Gaelic
算唔算難?
似咩文? 似唔似英文?
初初學呢個語言會有啲陌生,因為佢嘅文法同英文唔同(佢係VSO,而英文係SVO)
仲有佢個讀音都幾特別,你唔可以透過生字直接估到佢嘅發音,所以要聽多啲
佢比較似愛爾蘭文,但佢地之間嘅相通程度就唔算高
上面都講咗,Scottish Gaelic 係唔同英文

btw, 比埋個網站你參考,我都會用佢學下啲生字
https://learngaelic.net/lg-beginners/
個人意見除咗Anki之外冇vocab app值得課
如果香港十八區都有自己嘅方言,究竟會係點樣呢?
https://lih.kg/2475552

推下先
請問大大有冇適合初學者嘅台語教材
日用台語800句
博客來有得買
台灣教育部訂咗套標準
對漢字、拼音都有建議寫法

拼音有2套主流方案,台羅、教羅
大致上差唔多,學識一種就夠用
拼音最大作用係記低讀音,同埋查字典

初學者最好就睇劇、電視
可以用字幕嘅漢字match返個讀音
《公視台語台》youtube有直播,用台語漢字做字幕,初學者難啲明
有個美國人喺youtube教台語,「阿勇台語」,發音差唔多到native,由拼音開始教,到而家嘅日常新聞都翻譯埋
謝謝你
感謝 好有用嘅資訊
唔值得
今年二月佢開咗wechat acc
加上佢3月中開始課金會員冇得offline儲存進度, 到依家都未fix
如果你自問唔算太自律的話免費反而比較好, 至少有誘因令人想日日開app學生字
利申舊年已課終身受害者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞