[語言學/語言學習討論區] 想學/學緊新語言?對語言學有興趣?入嚟啦 (2)

769 回覆
69 Like 2 Dislike
樓主點睇universal grammar 呢個concept 最近學外語時 睇書見到
大概係講緊所有人都有個內置嘅grammar knowledge (S0, aka UG) 咁你學緊一種語言嘅時候就會有新嘅knowledge 最終透過同周邊嘅interaction 去到(Sn, competence)

本書:
Second language acquisition and universal grammar, Lydia White

係咪呢本書?
冇錯
(啱啱開始睇緊)佢有個point 係人本身有套UG 咁個UG 就會因為種種因素(唔記得咗佢係用嗰個term)變成唔同嘅grammar 咁
推前一步咁諗 徹底咁還原返個UG 出嚟咪可以同任何人都可以溝通 縱使唔識佢嘅語言

以前上帝話因為人類為挑戰神而起巴別塔
結果上帝就將語言打亂, 從此語言不通, 並且將人分散世界各地
呢個UG其實係咪就係上帝未將人類語言打亂之前, 當時人類原本o既溝通語言?
唔係 UG (universal grammer)係指"grammar properties that are common to all languages, and are innately present in human beings" 姐係每個人天生 (biologically)已經識得基本嘅grammar (syntax, morphology)
佢個例子 你天生就知道蘋果係noun 知道係verb

而人類嘅語言有冇一個共同嘅祖先(proto-human language) 就好似仲未有定論 更何況 聖經入面嘅嘢係真定係假係疑問

汁:
Finch, G. (2000). Linguistic terms and concepts
你哋而家嘅外語學成點?

上次fb見到泰文廣告,今次阿拉伯文

上次fb見到泰文廣告,今次阿拉伯文

不過呢個係賣書廣告
唔係課程
不過香港地搵阿文課程都唔算難
印象中HKU太空都有開班

講起香港地學中東語言
只係見過有阿拉伯文, 以色列文(仲要係讀神學先有機會讀到, 唔係一般人有得學)
但就唔見有得學波斯文
而其他由右寫向左o既文
係見過有得學巴基斯坦文, 唔會見到新疆文, 阿富汗文有得學
仲係唔敢同鬼佬講o野
唔敢入subway幫襯
reading 勉強得 listening speaking 大炒
日文漢字啲讀音要準確記得唔係咁易 所以喺電腦打出嚟有難度
有冇人知到呢個網o既語言課程係點樣?
學識 Hok6.com

話連梵文都有得學

佛學概論與梵文入門
https://www.hok6.com/course-group/58

每星期一堂,一共六次的視訊互動課堂,每次約兩小時。
日期:17/10、24/10、31/10、7/11、14/11、21/11,逢星期日 19:00-21:00

上堂軟件: Zoom

2021-10-17 (日) 19:00 (HKT) 開始 HKD 1200.00 互動課程

https://www.youtube.com/watch?v=2v3AVYHd12U
應該係啲人自己擺個課程上架, 再等人課金報

呢個人個CV好似幾靚, 不過梵文italki都好似有
嘈左咁多年最主要都係講緊係咪 innate present in human beings ie. language acquisition device 存唔存在

ps: 我一向只認為係 acquisition through interaction and social behaviour 只係咁岩地球上的 experience 係差唔多先會有 commonality
反而 Optimality Theory 將所有野都睇成唔同語言有唔同次序的 constraints 都算係 Universalist

不過 OT 都主要用係 phonology
同埋有 criticism 佢唔係完全 falsifiable
咁又算唔算係一個 theory 呢
其實英文點解he she it 要加s
https://lih.kg/bdnoOgV
#33 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
盡咗力,睇下有無其他大師可以講得再深入啲
我覺得咁樣諗有少少錯重點
應該係話人人天生都有sensibility
我地可以觀察/感知到某啲事物objects之間嘅interaction
而語言係可以方便咁幫我地define到呢啲objects 同埋describe到呢啲objects之間嘅interaction係咩嘅工具

俾個例子 例如你想同人講我打左B
英文個grammar就係s+v+o -> I hit B.
但西班牙文因為verb係隱含左subject (pronoun唔同verb係會有變化) 就咁 v+o 人地已經知個s係 I
日文就好似subject係自己時可以省略左 變左v+o
但其實後兩者雖然無s喺句子出現 都已經表達左個意思

所以語言只係一種表達嘅工具 當中嘅grammar只係約定俗成 方便溝通
即使你去左個與世隔絕嘅非洲小國 唔識講人地任何語言 你都可以用畫圖黎表示自己打左B (當然你畫工差咪難明啲 要畫多幾張圖) 但重點係當你畫左張圖出黎 當地人明左之後 都可以教翻你其實係要點講去表達張圖嘅畫面

總結 語言只係等你唔洗下下畫公仔嘅方便替代品 隨時可以化翻做一啲畫黎表達同樣嘅意思 咁樣睇的話所有語言都係同源 當然有UG啦
不過 UG 講緊的係唔同語言之中的結構的 core 係相同
而唔係只係單講語言的 function

不過你上面講果樣野有少少似 OT 講緊唔同的語言有唔同 hierarchy
令到有部分野可以 turn off

ps: 我都係同意你果句因為大家有相同的語境同 interaction
唔同語言先會有咁多相通的野...
而語境建構語言而語言又影響翻講者的睇法
而唔認為係每個人大腦中本身已有一個語言的架構
Runrig 嘅 Alba
越唱越起勁
Sor 打錯,El Popola Cinio 。
push
呢度最近好靜
想學西班牙文
但係個RRRRRR真係攪唔掂
葡文有冇好難既捲脷音
想入tg group
毒撚想係tg度問
有乜語言o岩毒撚學?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞