[語言學/語言學習討論區] 想學/學緊新語言?對語言學有興趣?入嚟啦 (2)

769 回覆
69 Like 2 Dislike
都唔奇
雖然好多人都唔建議,我都有玩下Duolingo
純粹當下比個動力自己日日做dd法文練習(即使啲練習好低能)
同埋搭車會聽下podcast咁
我都有玩
我係上完第二堂覺得個老師教得麻麻
聽到一頭霧水果時開始玩
真係明顯有分別
起碼有啲句子可以即時get到點解

有無咩podcast推介?
想累積多少少vocab之後開始聽下
Pick up下人地講嘢嘅intonation同讀音
Doulingo 如果作為唯一學外語方法可能唔太好,但作為輔助都ok 既

Podcast 我自己聽緊呢個:
https://languatalk.com/blog/podcast/french/
有transcripts 又唔算太快同太長
雖然以我既程度都要一個episode 聽好多次先跟到
其他podcast 有啲一係太慢,一係太難
試下聽下先
感謝推介
洗唔洗每個language都排好耐隊
法語、西班牙語、瑞典語相對多人學,就要排耐啲
芬蘭語、捷克語呢啲就稍為少啲
瑞典語都叫相對多人學
HKU有得讀瑞典語,我估點都有人學嘅
如果有錯望指正

睇xgu個網, 應該至少有一班會開

之前好似見有人提過
要學瑞典語/丹麥語, 不如學挪威語先
學得掂挪語, 據聞就可以唔駛從頭學瑞語/丹語
不過香港地好似唔見有機構有得教挪語
開到4
我諗都多人有興趣,對北歐有fantasy

去讀書應該唔難,不過要工作/移民應該唔容易
The University and College Union (UCU) said 30 staff are at risk of redundancy due to the changes, which will mean students will not be able to start degrees in French, German, Spanish or Gaelic alone.
想學俄文
有冇邊間有得CLAIM CEF?
剩係知HKU BU 俄協有得讀
【香港電台】又係聽港台學俄文時間
https://lih.kg/3642193

呢個節目都講幾多外語
俄協幾平
想問HKU space學德文好唔好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞