[語言學/語言學習討論區] 想學/學緊新語言?對語言學有興趣?入嚟啦 (2)

769 回覆
69 Like 2 Dislike
我就未決定minor 因為已經minor左Linguistics
教埃及方言定MSA
有冇人學世界語(其實有冇用??)
MSA
冇用,native(?)得千幾個,second language speaker得6萬幾。好多都係language learning發燒友為興趣貪玩先學
真心冇用
學完唔會認識到任何其他國家嘅文化
亦唔會有人特別appreciate你去學呢種語言
呢種語言更加冇學術文章同文學出品
上面兩位巴打都有啲道理,但其實有2種作用

1. 學其他歐洲語言更快,有個study係分開2組法國學生,一邊學4年英文,另一邊學一年esperanto再加三年英文,結果係第二種學得好啲

2. esperanto speakers之間有啲connection,每年(?)都會開一次conference,可以去歐美國家住喺人哋屋企玩,睇過幾條youtube片係用esperanto去住host練習

利申幾年前學過吓,整體嚟講唔難,不過冇得實用就棄咗
先唔講第2點 (其實即係興趣會咁樣)
第1點果個實驗有幾點要注意
- 依個實驗係for monolingual學生去學第2隻語言, esperanto既功用係等學生去更清楚了解文法同學習外語係咩一回事, 香港人本身係必需要學英文, 所以esperanto作為對我地黎講, 個跳板既作用未必有咁大
-個實驗對象係9-14歲既學生, 有一個classroom environment逼佢地學
-esperanto對於學亞洲語言既springboard effect未有任何research
學左幾年德文都係一舊舊咁
細個有學過下日文 都係半途而廢
大家點樣堅持到學落去
我會聽下音樂、玩下遊戲,同埋睇下 online resources 去自學,令自己有動力 keep 住學
great post

support 下
linguistics = science of language
正嘢黎
lm 想自學韓文
諗住點自學法?
上yt睇片學oral listiening
加上之前買咗啲韓文書學下grammar咁
巴打有冇啲咩好方法推介
想學德文或西班牙文 邊個易D/好玩D?
另外 希伯來文可以係邊度學?
你要問自己點解會學,同埋幻想下學到之後你可以做乜嘢
有無人真係用bidirectional translation咁嚟學?
西文易好多
德文好少比人個印象係好玩
易唔易就見仁見智 我喺佢身上見到英文嘅影子 我覺得學得ok順下 不過應該少人咁諗
我就咁單向德譯英 有簡單版嘅新聞同埋短文
句式會pick up得好快 同埋認字會快咗
當英文嘅老豆嚟學
我而家試緊用Deutsch Perfekt嚟translate
自覺唔錯
嘅文*
個形容好正 完全係咁嘅感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞