[語言學/語言學習討論區] 想學/學緊新語言?對語言學有興趣?入嚟啦 (2)

778 回覆
69 Like 2 Dislike
答案係唔好用duolingo
正正經經down買本書仲好
我都買咗本瑞典書自學
Teach yourself complete Swedish得唔得
買咗呢本書,佢會教下啲生字同句子,由淺入深咁學,都算唔錯
btw, 我都係間中先會拎嚟睇
呢個系列你有幾多本
上Reddit睇吓人推介,隻隻語言嘅書都唔同
淨係買咗瑞典語嘅書
好似人地咁講,同系列唔同語言嘅書可能會有啲分別,所以最好睇多幾本書,睇下邊本啱你多啲
Teach yourself complete Swedish得唔得
買咗呢本書,佢會教下啲生字同句子,由淺入深咁學,都算唔錯
btw, 我都係間中先會拎嚟睇
呢個系列你有幾多本
淨係買咗瑞典語同日語嘅書
好似人地咁講,同系列唔同語言嘅書可能會有啲分別,所以最好睇多幾本書,睇下邊本啱你多啲
本書係咪會讀埋vocab同sentence? 發覺好難搵到初級listening source
呢個系列有個網站,裡面嘅 resources 係比人 download,佢會讀埋 vocab 同 sentence,所以唔洗太擔心
有冇對phonetics有興趣嘅語言學撚係到
ching對phonetics邊範有興趣?
我平時淨係會去youtube聽下中古漢語發音
Speech production/perception方面
其實我只係個做緊畢業論文嘅undergrad
我都有好奇過中古漢語發音同YouTube聽過 屬phonology多啲
好好奇佢地嘅voiced consonant, consonant cluster同埋啲trill音係點
search o下search o下

發現到香港都有年青人學梵文
不過唔知佢講o既準唔準確
亦唔太清楚香港其實有冇邊度有得學梵文

吾譯梵研究所Sanskrit Academy
https://www.youtube.com/channel/UCPfcUYmbvJbrXHo3aSV5hPg
推下po先, 近排用呢個channel學Iraqi Arabic

https://www.youtube.com/channel/UCRZbOp2MWx2_E_saDrx57aQ
點解揀"伊拉克式"?
因為而家住係伊拉克, 所以一定要學
o係伊拉克都要上連登?

點解會走去o個度?
搵命搏喎
呢個weekend封城加埋病左, 所以無咩做得閒上連登

無計, 而家在伊拉克做野, 我在南部都算安全ge
好奇一問,點樣去嗰啲地方做嘢

一路都好想喺落後國家生活一兩年
我都係上網周圍搵工, linkedin個d

最麻煩係搞visa, 特別係而家疫情, 外國人入境都比較麻煩
thank you

睇過個page
似乎係學佛為主

至於會唔會教埋梵文應用就唔清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞