[語言學/語言學習討論區] 想學/學緊新語言?對語言學有興趣?入嚟啦 (2)

769 回覆
69 Like 2 Dislike
點解會學o既?

佢o地好似就o黎被滅族喎
中東幾國都好似有禁用呢種語言
我之前喺伊拉克生活過一排, 去庫爾德斯坦玩個陣嘗試用我學過少少嘅Sorani Kurdish

不過佢地Kurdish分好多種, 我剩係學過伊拉克北部常用嘅Sorani dialect
想問中東啲語言會唔會比較難學?
對我嚟講幾難, 我之前大學讀阿拉伯文, 學啲字母都搞咗我成個月
聽講土耳其語算比較易學
起碼佢用番拉丁字母, 即係ABCDEFG......呢o的
都係ge, 唔駛花太多時間喺字母
又有秦文班, 貴好多
話說我想創作人工語言
嗰種語言係以角色名嘅基礎去拼湊
你哋會唔會覺得奇怪/新奇?
諗緊學french、spanish定italian
3種都好好聽,French工作用得著,Spanish多人講,Italian文化比較鍾意
想問以前係fb睇過個page
會出啲memes 講下語言
又會出啲地圖
同一個字唔同國家係點講既map
有無人知叫咩名
conlang你本身要對語言學有啲認識喎
上網查過世界語同因特語呢兩種conlang
前者傾向關注語言的易學程度
而後者傾向關注語言的可理解程度
想問可唔可以糅合呢兩個元素去建構語言?
實得㗎
但就咁諗完隻 con lang 你要可以畀人學到明到之外仲要有足夠啱你個 grammar 嘅材料
搞咁多嘢不如做第樣嘢好過😂
點解你想要自己嘅 con lang 先?
https://www.goethe.de/ins/hon/cn/ver.cfm?event_id=23597495

周一,2022年09月26日
15:00 - 20:00
又一城
香港九龍塘達之路80號又一城G層

香港歐洲語言日

想學習歐洲語言,卻未肯定哪一個合您心意?來跟歐洲語言來一場快速約會!

我們邀請您用數分鐘時間,體驗歐洲語言的多樣性,並感受歐洲的文化及生活方式。是次活動免費入場,無需登記。

您將有機會與13種不同歐洲語言約會!
捷克語、荷蘭語、芬蘭語、法語、德語、英語、希臘語、匈牙利語、愛爾蘭語、意大利語、波蘭語、西班牙語及瑞典語。

怎樣參加Speak Dating?
1. 領取您的「歐洲語言護照」
2. 選一個心水語言,然後到指定攤位
3. 跟我們的老師學習精選生字及地道用語
4. 恭喜!您將獲得小禮物及在護照上取得一個印章
5. 歡迎您繼續認識其他歐洲語言
6. 集齊三個印章即可參加大抽獎!

為慶祝香港歐洲語言日Speak Dating 活動九周年,今年將首次舉行大抽獎,獎品為主辦機構送出語言課程(法文、德文或意大利文)乙個*。

什麼是香港歐洲語言日?

“Speak Dating“ 是由歐洲聯盟駐香港及澳門辦事處與European Union National Institutes for Culture in Hong Kong (法國文化協會, 香港歌德學院 和 Italian Cultural Institute of Hong Kong)主辦、並與眾多歐洲駐港領事館協辦的項目。承蒙大家多年來的熱烈支持,今年是我們第九年在香港和大家一同慶祝歐洲語言日。這紀念日旨在推廣學習語言的各種好處,包括突破文化障礙,締造友誼和打開就業大門。

報名

您可以透過Eventbrite報名參加本年度的香港歐洲語言日。是次活動費用全免。
https://www.eventbrite.hk/e/9th-european-day-of-languages-in-hong-kong-speak-dating-2022-free-event-tickets-398727413427

查詢請聯絡:
Maik Cheung (香港歌德學院)
電郵: Speakdating-hongkong@goethe.de
電話: +852 2829 9935
Fax: +852 28024363
得一個下午
有冇人有興趣一齊去?
成個場都係人
估唔到呢度有人會去
超多學生
行左一陣就走左
有冇人仲喺度?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞