[語言學/語言學習討論區] 想學/學緊新語言?對語言學有興趣?入嚟啦 (2)

769 回覆
69 Like 2 Dislike
遲d學希伯來文同識泰文爾語256個字母,阿拉伯語太多變體,唔化算

2百幾個字母
每個字母都係一幅圖畫
即係好似用二百幾個漢字當字母用咁樣?
當中會好多字母係同音?
(斷估唔會有2百幾個唔同o既音o卦)
我係現代希伯來語,絲打你兩種都識?其實我睇過對比其他語言唔算難,始終半人工語言,係唔標音同教材,學習途徑小先係問題

即係唔能夠靠拼音知道個詞o既讀音?
好似中文咁, 每個漢字讀音都係靠死記咁款?
外國拉丁文勁普及中學都已經有得學相反香港好似得HKU先有個似樣嘅course

但外國學生學拉丁文, 又有幾多會將拉丁文變成自己母語?
但係識嘅人得幾萬個
始終今日都係6嗰大語言+日德作為主流
即係I love eating apple變做I lv tng ppl咁
廣泛使用拉丁文係羅馬帝國滅亡之後已經冇乜,拉丁文都慢慢演化成為法文之類嘅語言,如果去返2000年前仲會有人當佢係母語嘅,依家依家應該只係得梵蒂岡同學術界先會用得最多
原來已經收咗皮
我日文都好差 識考試但唔多識用 而家努力睇童話學
但可以交流下 同日本人text到幾句 (成日俾老師話口音差 都想搵練speaking
我有日文教材可以share
你去邊度上?
https://t.me/ruri_mclazy
有時啲noun同declension唔同gender唔同case係一樣嘅譯一次個句子要諗哂個context又要記住有邊啲可能性真係想喊
古蘭經的確用阿拉伯文原汁原味 但教材完全冇古蘭經成分
即係學中文唔代表要學好多佛教/道教野
um同a字尾果啲字真係,有時句子勁長真係諗到頭都大,一字多意思又諗一餐,似考logic多過翻譯
喺咪得番Dante?不過好似兩邊啲老師都係果幾個
想用簿寫下筆記,係咪最好每本集中一隻語言?
我用開binder 方便sip紙落中間 / 調次序
唔同語言一係分幾本binder 一係sip分頁紙
jot果陣就咁攞一張活頁紙出嚟 唔使下下成本咁攞嚟攞去
巴西政府迫人民打支那疫苗引發示威
https://lih.kg/2268007

有冇人學(巴西)葡文
大家都係乖乖噉執返本wheelock’s latin 黎學啦
利申: 淨係識 laudare 同docere, declension就真心
試過唔同嘅工具,由活頁簿去到語言學習app,最後發現都係iCloud個note對我黎講最方便。整好個vocab list搭車排隊就開出黎溫。又可以開sub folder
咁 Android 呢?
留名
Google doc?
依d好講個人習慣,有時搭車等車企係度我會就咁用手機溫下d筆記
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞