[語言學/語言學習討論區] 想學/學緊新語言?對語言學有興趣?入嚟啦 (2)

769 回覆
69 Like 2 Dislike
月尾先開課,照計唔駛咁快去斷定唔夠人o卦
越南文bạn thân成日睇咗做bản thân,差一個聲調好易睇唔到差別
其實都好過唔少其他唔標聲調o既語言
你有冇學泰文

bạn thân (伴親) 即係熟既朋友
bản thân (本身) 即係自己

親 同 身 喺越南文同音
新手啱啱開始學左一個月德文
難唔難學?
我係用英文去學德文,覺得還可以
個人感覺,千祈唔好用中文思維去理解佢
要用英文做基礎去學,會易好多
冇學過秦文

因為諗起日文中
好似都有一的假名相同,但前後音調唔同o既詞語
但又唔會標明高低音
要靠上文下理去推斷讀法
而詞語o既音調係要靠記憶o既
點學法?
自學/上course?
自學,grammar 睇書
生字同讀音用apps 玩game 形式咁學
自己本身好鍾意語言學習,大學都係major lingustics/Eng Education, minor translation. 仲讀咗Master(applied linguistics)

自學咗日文三年幾,本來上年考N1,不過係咁因為武肺而取消,搞到今年先終於有得考。

今年LLB畢業同考完N1後想開始學另一種語言,諗住開始法文/泰文,法文就有朋友學緊,亦都識一兩個法國人,可以有機會練習。泰文方面,我有有泰文好勁,個樣都似泰國人既朋友都係有機會練習。不過就咁睇,泰文一開始應該好難,因為啲字母同拼音有啲難度,但應該會有趣過法文好多

請問有冇自學法文/泰文既巴絲?
難唔難學?
我係用英文去學德文,覺得還可以
個人感覺,千祈唔好用中文思維去理解佢
要用英文做基礎去學,會易好多
點學法?
自學/上course?
自學,grammar 睇書
生字同讀音用apps 玩game 形式咁學

請問有乜o野grammar書同邊隻app好介紹?
自己本身好鍾意語言學習,大學都係major lingustics/Eng Education, minor translation. 仲讀咗Master(applied linguistics)

自學咗日文三年幾,本來上年考N1,不過係咁因為武肺而取消,搞到今年先終於有得考。

今年LLB畢業同考完N1後想開始學另一種語言,諗住開始法文/泰文,法文就有朋友學緊,亦都識一兩個法國人,可以有機會練習。泰文方面,我有有泰文好勁,個樣都似泰國人既朋友都係有機會練習。不過就咁睇,泰文一開始應該好難,因為啲字母同拼音有啲難度,但應該會有趣過法文好多

請問有冇自學法文/泰文既巴絲?

嘩, 巴/絲好勁

又讀語言學教育, 又讀翻譯, 仲讀埋法律
有master, 仲可以做埋律師
仲可以課外學多種外語

好羡慕人o地有咁o既天才
巴絲如果讀得LLB應該英文都好標青
法文就應該可以1年之內學有所成(B1-B2水平)
自學緊法文
不過之前take過個法文course
唔知有冇人講過
但其實香港好多英文系都有語言學讀
讀語言學唔一定要喺department of linguistics
Grammatik Aktiv
有分A1-B1, B2-C1
我唔係咩天才,係得閒同好奇心強啲唧
讀法律都係出於興趣同工作需要,不過而家都無法治啦,所以讀嚟都無用
我覺得只要有好既習慣同埋濃厚興趣,大部分人都可以自學,學乜都係呢個道理。
我係做翻譯架,都做叫係有working proficiency,當然學海無岸,基本上日日都有新嘢/唔識既嘢可以學到
識英文有多個好處就係可以買英文書學其他語言,因為有時啲TAOBAO書既中文寫得太垃圾,有時揀本英文書學日文/法文反而仲易睇
你用緊邊套書自學?我買咗TAXI果本書,好似好多人用咁
語文科目點都會有幾科lingustics既prerequisite/requisite要讀
不過department of linguistics當然讀既嘢闊好多,sociolinguistics/historical linguistics應該語文科唔會點理
你望下HKU/CU English dept 都大把同sociolinguistics 有關嘅科
反而Dept of linguistics 好少
唔係啊嘛,睇嚟我已經脫咗節
巴打謙虛,做translation嘅話英文一定有個抱
雖然我冇學法文,我都plan緊遲下學(依家學緊其他語言)
到時我諗住直接就用Assimil學(如果怕太heavy可以之前用Pimsleur學左啲Basic先)
因為本身英文你對個meta language有掌握,同埋有自學經驗,法文應該比你想像中快上手。同埋法文同英文cognate多,grammar concept都多相似,相信持之以恆半年應該可以開始同人吹水,加油!
等我試下用果本書先,多謝你介紹!
你學緊邊隻語言啊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞