[語言學/語言學習討論區] 想學/學緊新語言?對語言學有興趣?入嚟啦 (2)

769 回覆
69 Like 2 Dislike
應該全部都係1對1, 上10堂都係得千幾蚊到
以前睇過一個台灣街坊
主持喺街到問台灣大學生識唔識用台語讀自己個名
結果好多大學生: em....
你鄉下喺邊度?

如果學梅州音同惠陽音嘅話 有一個大陸字典叫薪典 收集唔同地方嘅客家話口音 但就得客家羅馬字而冇有聲發音

台灣客家話接近梅州音(四縣腔來自蕉嶺同平遠)(海陸腔來自汕尾陸河) 可以參考台灣教育部字典或者萌典(根據台灣教育部審音制定)
如果唔係江西同韶關一帶嘅客家話 網上都叫做有啲教材可以學
博羅有分粵語同客家話 事關博羅喺東江流域 當地有一種受客家話影響嘅粵語(惠河話/東江本地話) 發音同惠州話一樣 雖然有好多人當呢種語言係客家話 但實情係粵語一個分支

因為我理解博羅講惠陽客家話嘅人數唔多
一齊練下
[ling嘢長文] 其實香港人咁中意中英夾雜為乜柒?
https://lih.kg/gobiQT

出咗新文個頭
仲賺得少過幫小學生私補
有冇語言學入門書介紹
以前有中學老師講過下
依家學新語言好似有用咁
你想學邊種語言?
惠陽話就好易上手 因為同粵語(廣府話/圍頭話)好似 但未必咁容易聽得明其他地方嘅腔調

但如果學識梅州/台灣四縣口音嘅話 聽離粵語地區遠少少嘅口音都冇問題 但會比學惠陽話需要長啲嘅時間

如果係實用性嘅話就好睇你會同咩地區嘅人講 但純粹個人興趣或者想學返祖輩嘅口音就可以忽略上述因素
學緊日文
但係英文grammar 都要執吓
Feel 到寫錯但係唔知錯咩
上網同人嘈 輸人唔可以輸grammar
可以試下入置頂嘅tg group問下
英文grammar可以專門買本grammar drill練
想問有冇巴絲今日考dele
想遲啲去hku space學法文,如果加埋平時自己揾source自學,喺香港三年內上唔上到B2想俾個目標自己但又冇錢去法國讀書
Listening 同Speaking炒硬
DELE listening真係陰濕到爆, 做到懷疑人生
Listening基本上A2打上開始就係陰濕
Oral反而佢地比得算鬆手
如果就咁由課程時間推算,應該有機會
不過hkuspace好似淨係去到B1.2 (Advance) 就無得再上
識好多外語既巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞