[語言學/語言學習討論區] 想學/學緊新語言?對語言學有興趣?入嚟啦 (2)

769 回覆
69 Like 2 Dislike
Lm
據悉方東昇除了懂得兩文三語之外,更懂得日語、俄語、德語及荷蘭語。他曾在節目中展示語言實力,包括以荷蘭語訪問荷蘭首相,足見語言天賦。
個節目堅定流先?
lm
push 下先
最近有興趣研究格陵蘭文,得閒聽下當地電台,雖然唔係好明白佢地講咩(淨係識少少生字),但都可以從中了解當地文化,希望可以推廣呢個語言比唔同國家嘅人去認識
之前學西班牙文,我覺得學語言最怕係有挫敗感同埋冇時間練

而家想pickup番學但已經想轉另一種語言
之前學西班牙文,我覺得學語言最怕係有挫敗感同埋冇時間練

而家想pickup番學但已經想轉另一種語言

仲有 "冇錢" "冇精力" "冇天份"
唔係印歐語系
格陵蘭文係屬於愛斯基摩-阿留申語系
呢個語言都分咗3個語域,分別係北部、西部同東部,當中西部嘅語言最多人講
"冇錢": 大把書有得BT,我而家開始學緊第3隻外語,1蚊都冇洗過落買書度
"天份": 講方法,我應該有20年以上覺得自己冇天份。之後我轉左方法之後我學左1年鬆啲,去到而家有2隻語言叫做唉吔同native溝通到(半桶水咁,B1-2 level左右)。
挫敗感: 我諗你唔好係連登練就得,出面啲人其實真係好唔care你口音呀,grammar果啲,更加唔會笑你,你肯同佢同聲同氣佢不知幾開心
冇時間練:時間就好像乳溝一樣....

最後就係,學語言係一個長線投資,如果你真係想用隻語言而唔係過一個外語癮,係要每日都花少少時間同心機。對我黎講,2-3隻B2 level嘅語言比20隻A1-2更加有意思。

個人經驗就係學語言唔多唔少你會學到果個語言連繫到嘅歷史,文化。當你開始可以睇當地新聞,同本地人討論世界大事,甚至開始睇佢哋reddit(或者外國連登)嘅討論,你對世界嘅認識會比依家廣闊好多。

學費都差唔多三千蚊
仲要有mid term同final考試

個fb post已cut, 搵唔返
唔夠人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞