[語言學/語言學習討論區] 想學/學緊新語言?對語言學有興趣?入嚟啦 (2)

769 回覆
69 Like 2 Dislike
呢個post o黎講

係咪通常都唔鼓勵去工聯會學語言?
其實個人認為,學語言未必係話好表面就係一啲咩去外資公司、對生涯有幫助,但係我覺得你學語言嘅過程,可以識到一班一齊學語言嘅朋友,都係一個擴闊社交圈子嘅好方法囉
推返先 有冇人喺HKU Space 學過外語?
Chur 唔chur?
我覺得初學試下係ok, 但你如果認真學就去其他地方好過
初學試下ok, 始終唔係到到都有咁多語言學, 同埋有好多古靈精怪的語言出面無
點解?
我覺得學language最難係listening, 我學阿拉伯文, 成日聽唔明人地講咩
無ge, 始終每個人興趣唔同

香港讀書做野嚟講中文+英文都夠, 比較少人再學第三語言, 就算有都係學大路個d (日文, 韓文, 法文, 西班牙文等等)
留個名
上過一年日文堂有個底之後自學 N1 pass左
而家學緊德文但覺得好難 同學日文個陣完全唔同
屌法文listening難到pk,聽十句只可以靠聽到個幾個關鍵字嚟鳩估意思
點解?
無ge, 始終每個人興趣唔同

香港讀書做野嚟講中文+英文都夠, 比較少人再學第三語言, 就算有都係學大路個d (日文, 韓文, 法文, 西班牙文等等)

樓主點睇universal grammar 呢個concept 最近學外語時 睇書見到
大概係講緊所有人都有個內置嘅grammar knowledge (S0, aka UG) 咁你學緊一種語言嘅時候就會有新嘅knowledge 最終透過同周邊嘅interaction 去到(Sn, competence)

本書:
Second language acquisition and universal grammar, Lydia White

係咪呢本書?
冇錯
(啱啱開始睇緊)佢有個point 係人本身有套UG 咁個UG 就會因為種種因素(唔記得咗佢係用嗰個term)變成唔同嘅grammar 咁
推前一步咁諗 徹底咁還原返個UG 出嚟咪可以同任何人都可以溝通 縱使唔識佢嘅語言
利申: 唔係讀語言學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞