[語言學/語言學習討論區] 想學/學緊新語言?對語言學有興趣?入嚟啦 (2)

769 回覆
69 Like 2 Dislike
係啊,應該都要靠自學先上到B2想問吓有冇巴絲有類似經驗
https://www.youtube.com/watch?v=6nOFlnK1aAg

有無人好似佢去俄羅斯讀書?
想學C++
講真有時電腦語言都真係幾似一套語言
黃之鋒寫”波斯語”, 嘗試connect伊朗人
https://lih.kg/2290443
Ling撚留名
有無識Coding嘅人求救
係邊個 coding? Java?
有無啲好得意嘅point可以share
呢個topic望落幾有趣
有有人可以分享下點學電腦 programming?
呢度無話pro唔pro 我自己都仲有好多嘢要學
大家分享交流先至有火花呀嘛
java
想請槍叫人幫手寫渣華曲?
我都想,最怕請完都冇用
咁寫得波斯語
其實應該可以順便寫埋阿拉伯語文宣喎
兩種都係用同一種字母, 由右至左咁寫
兩種語言只係得字母相同
唔單只,阿拉伯字母都有分
阿拉伯文用謄抄體,會見到一大抽字連埋一齊
波斯文同烏爾都文呢啲用波斯文,啲字母會比較零散啲
好似係
識寫英文文宣 唔代表可以順便寫埋德法意西文文宣
一樣字母 一樣方向 個詞語同文法已經有天淵之別
想問Ching點睇香港人話日文難學英文易學依樣人
個人覺得實際上日文易學過英文好多
單係有漢字就差好遠,文法黎講可能係英文易d都唔定
但生字方面我真係覺得日文易記易背好多
利申:識日文但英文廢過小學生既垃圾
我都覺日文易學好多喎真係普遍認為英文易學過日文?
有冇人諗過將廣東話嘅用字標準化同現代化?
即係有啲人用「㗎」有啲又「架」
可以制定標準統一下
現代化就係有啲字嘅寫法未見過 或者太繁複
一䊆飯 —> 一嚿飯
我覺得標準化之後廣東話嘅地位會提升
我覺得D人話英文易係因為多機會接觸姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞