[語言學/語言學習討論區] 想學/學緊新語言?對語言學有興趣?入嚟啦 (2)

769 回覆
69 Like 2 Dislike
我自己係睇basic german heiner schenke,有ebook
佢每個chapter 都會講呢樣野英文係咩format,再落德文係咩Format
覺得個flow 會跟好多

Apps 我用duolingo
西日俄
日之外我都有用Pimsleur同Assimil
西而家就B2, 日嚟緊考N2, 俄就剛剛起步
經歷過一次Assimil嘅話你會明白套書幾犀利
我冇用書
可能因為我有take過course?

我覺得學完基本grammaire之後最緊要都係多啲睇同聽
平時睇下法文新聞
我覺得用Duolingo會學得好慢
所以做起步係ok
我另外都睇grammar 書有系統啲去學
遲啲都會睇exam oriented 的書去學
是但一半大路入門書(living languages, colloquial, teach yourselves, Assimil)都好過Duolingo
同感, 步伐真係好慢........
西班牙文,我想問你發音點練?尤其係啲R音
法文既文法,學到咩程度就可以大概睇得明新聞或者大概聽到電台講既嘢呢?
西文就真係發音算簡單,單r就跟youtube練
震脷就有得佢,可能Pimsleur本身幫到發音,所以我之後同人練對話都冇搞過發音
同埋跟住audio大聲讀係有幫助

概念上,其實你英文日文點學,其他外語都係一樣咁學,冇咩magic。你當初點樣學日文到N1, 同一套方法都可以帶你法文到你想去嘅水平。

回應埋睇報紙,我諗around B2水平就開始可以比較暢順咁睇報紙。就好似英文咁,你都清楚冇可能乜字都識
都係既,其實都係殊途同歸。你介紹果兩套教材,我啱啱GOOGLE過一下,好似幾有用咁,等我試下用落法文度先
我用佢係因為有讀音訓練,佢大約判斷我讀唔讀得啱,書做唔到呢樣
我覺得temps嚟講要學晒présent, imparfait, passé composé同futur
當然其他嗰啲都要識,e.g. pronouns, passive voice
大概A2左右?

聽法文難到癲
我都係睇法文字幕
法文嘅話亦都可以試下language transfer
都係audio course, 主要係用對答方式教你法文嘅思維模式
[勁多圖] 想撐粵語?噉你最低限度要識呢幾個電子同網上架撐喇!(2021年版粵語架撐大全)
https://lih.kg/hdQyzS
【iOS】終於可以做文明人用支那話打粵語
https://lih.kg/aPtAiDU
要b1-b2,聽可能要去到b2先聽得明
我之前有上法文堂,依家自學緊
諗緊準備學俄文,有冇人都係
想學 Bulgarian 多啲
兩者都係用 Cyrillic 文字
btw 點解想學俄文?
我對期拉夫文化、前蘇聯文化幾有興趣
同埋俄文同其他歐洲語言幾唔同
無晒啲declension咁滯
我都覺得Bulgarian好好聽好想學 但係自己一定會三分鐘熱度
Old Church Slavonic
不過俄文同其他歐洲文終究都係好似,想玩下啲跳脫啲嘅語言可以挑戰下Hungrian或者Georgian
Georgia係都係史太林母語嚟
咁你有冇學外語?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞