[語言學/語言學習討論區] 想學/學緊新語言?對語言學有興趣?入嚟啦 (2)

769 回覆
69 Like 2 Dislike
da
點解被遺忘?

羅語現時係頻危語言?
比起法意西葡少好多人學/提起
語言學路過

想死
咩事咁睇唔開?
衝動
因為Pe Cimpoi所以聽過羅馬尼亞文 仲特登背過幾句歌詞

cand vi bade pe la noi
sa nu vi vara cimpoi
italki, tandem, HelloTalk, hinative
邊個 app 比較好?
italki, verbaling, amazing talker係上online course
tandem, HelloTalk係同人做language exchange
hinative係問嘢用
3樣野唔同好難答你
同法西葡意相比文化輸出細好多,地理位置上又得佢一個喺東歐
不過絕對唔使驚佢瀕危,羅馬尼亞同摩爾多瓦兩國官方語言,安全過法國意大利一啲地方語言唔知幾多
學緊外語個陣,有時會覺得自己諗嘢方式唔同咗
唔知有無人有同感?
我以前買過本《客家話一月通》,大陸出版,有書,錄音帶。依家網上可能搵得到。
大陸出嘅 《客家話一月通》,《梅縣話音檔》,《客家音字典》我都買過,可能網上都搵到。
70 年代大陸仲有出版,例如《毛澤東語錄》,同埋 El Popolo Cinio (《人民畫報》),依家好似冇晒。
網上有《A Practical Grammar for Classical Hebrew》。學過阿拉伯文就唔會覺得好難,好多字差唔多。好似: 王 malikun - melekh,日 yauma - yom ,夜 lailatun (lailun)- lailah 呢 D 咁。
拉丁文係好多歐洲大學文科生嘅 prerequisite,因爲佢地嘅文法中學有。外國學生就要補考,過關先準繼續讀。我依家仲有個張證書,但就唔記得晒啦。有 D 科好似考古,醫學,古典語言學,仲要古希臘語過關。
其實點解零零舍舍
無啦啦有個東歐國家攝o左o係度, 唔係講斯拉夫系語o既?
但羅馬尼亞人又算唔算斯拉夫民族?
政治上經歷過赤化, 但佢又冇畀斯拉夫語淘汰o既?
(當年蘇聯唔搞佢?)
其實呢兩隻"右至左", 唔鐘意寫母音o既語言
除o左多同源詞,
文法係咪差唔多?
有冇話邊隻好學o的?
有冇人對tonal spelling有研究
文法都差唔多。 Article , Pronominal Suffix , Prepositional Prefix , Dual number ,3 - literal verbal root,case 等等都好似。時態都係改變動詞嘅元音嚟表達,子音基本不變。例如: 阿拉伯文嘅 k - t - b (希伯来文嘅 k - th - bh)全部都同 有關。
學嘅難度都差唔多。用嘅人就梗係阿拉伯文多。
有冇人自學緊偏門嘅語言?
https://lih.kg/2331305
又係引曬成堆IT撚入去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞