[語言學/語言學習討論區] 想學/學緊新語言?對語言學有興趣?入嚟啦 (2)

769 回覆
69 Like 2 Dislike
我唔知自己算唔算有
德文同法文以前有自學到~A2嘅內容,日文大約N4-5到
但係已經唔記得曬
然後有一大堆掂過少少 拉丁文 / 古希臘文 / 芬蘭文 / 世界語呢啲

諗住近排繼續學返法文但係都係太懶
新手起步
而家去到第4個月, 預計應該全力都要1年先去到a2 level
下隻真係唔好揀隻咁難
點難法?你點學?
學咗10年,有無嘢想問?
邊本書最好?要英文講解既
都係Pimsleur + 書 (而家係依個stage)-> assimil -> reader + 書
書就用new penguin russian course, 不過冇audio, 所以pimsleur好重要
文法當然比西文(或者法文)難, 但係其實好make sense, 好多英文同romance語系既煩野都冇
最難都係生字, 本身同英文cognate少, 隻隻字都好長, 即係冇得偷雞
例如西文日文我可以短期記憶可以處理40-50隻字, 但去到俄一日5-6隻係極限
頭1-2個月真係好吃力, 而家有~500字左右開始會見到有d字既pattern, 但係都好難記
不過初哥起步冇咩資格話難唔難, 我諗學多1年之後去到b level會比到更全面既感覺你
其實我仲諗緊學西文定俄文
學咩?
瑞典文
樓主而家咩程度?
我識少少,最近開始跟老師
可以用瑞典文自我介紹,問下簡單嘅問題咁樣
你喺邊度學瑞典文?
上網搵一對一果啲
amazingtalker同支資italki
Amazingtalker 係咪要畀錢先可以跟老師學外語?
兩個網都係要錢,專業老師通常一個鐘二三百蚊,業餘百幾蚊,可以用平啲既價錢試堂先
呢個幫你唔到
我上堂學,用啲書喺俄羅斯釘返嚟,全部用俄文解
Vi kan försöka att prata svenska om du vill
邊本書最好?要英文講解既
呢個幫你唔到
我上堂學,用啲書喺俄羅斯返嚟,全部用俄文解

訂*
jag kan läsa lite svenska men jag är inte så bra på att lyssna och prata
西文可以用返拉丁字母

俄文好似要重新學過新o既字母
印刷同手寫字體要有分別

印刷體 (大小階)
手寫體 (大小階)
即係要學多四套字母

睇落都覺恐怖
Hej! Hur mår du?
Jag läsa mig svenska nu, och jag förstår lite Svenska. Jag läsa mig också att tala svenska.
kanske borde ordet vara 'lär' i stället för 'läsa'
話說呢度有幾多人識瑞典文?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞