[美國總統大選] 盡可能唔好信poll,但信造勢大會嘅現象

751 回覆
190 Like 36 Dislike
見大家討論得咁有興致
我推薦一條我覺得幾有意思既片比大家:
https://www.youtube.com/watch?v=xTeor4rW1kY&ab_channel=RedEaglePolitics

依條片有有分析d 五湖區傳媒poll既問題,
破綻出現係地域上
例如rural area一般而言有七成人撐republican,
至於大城市就七成人撐民主黨
但仇次傳媒poll 竟然可以出現一d rural area 係民主黨佔優
所以好有可能反映出一個問題
就係好多侵supporter根本就唔會接受民調訪問

就好似上年區議會選舉個陣,
香港研究協會夠話許智峰係中環勝算較小
點知許智峰以55%對45%勝出
有人話係修正咗學歷誤差呢個問題,即係較高學歷嘅人更願意回答民調,導致樣本有偏差
一直都有留意.
不過當然依d咁學術性既野, 咁悶, 真係會留意既人一定好少
d傳媒寧願花大篇幅報導侵9up d乜野
因為依d先有人睇 先有hit rate
投biden果班 好多只係反trump

票會照投 但唔會去Biden造勢大會
同意,依然覺得侵侵好危
其實兩邊陣營的投票率有幾高?
例如以香港為例
香港人係普遍支持民主派多過保黨派
問題係得個講字而唔投票
所以到最後投票結果只係55波
而投票率高會被視為對民主派有利
美國會唔會有呢d情況?
例如反侵但又唔係非常支持拜登 所以得閒就去閒 唔得閒就唔投
有美國人同我講過, 我就唔知真定假, 佢哋選擇同我哋諗法好唔同, 覺得會輸就更加唔出去投票, 冇我哋告急嘅觀念.

不過主流傳媒一定係要反Trump, 尤其是Disney/ABC, 冇得返轉頭, 佢哋有份同Epstein 合作, 攪人口販賣. CIA 當年幫Disney 買地起Disney World唔係冇原因. Trump 下個term 可能會郁手.
唔洗講咁多, 民調代表一切, Biden 必勝
岩 連fox news 都bias 偏幫牙joe

我以前都諗唔明D韓粉藍絲點解咁腦殘
有哂證據咩都唔信
依家有D明了
win win Joe
https://www.ptt.cc/bbs/HatePolitics/M.1602249841.A.090.html
可以睇下呢篇,有講點解而家主流啲polling誤差咁撚大
我覺得如果對手係sanders, 咁侵真係危
因為sanders係幾有吸引力, 係會有想投佢既衝動喎
但屌你, 今次民主黨只係派biden
根本正常人無動力去投佢
上屆投Clinton都仲可以話想有首位女總統
今屆投Biden 真係純反侵
老實講, 美國係一個盛行各式各樣陰謀論既國家
所以亦有好多人係好真心唔信media, even fox news
唔好以為fox news 親侵, d 支持者就會係民調答
其實唔關事. 係唔信media就係唔信media, 根深柢固
上屆係每個poll都話輸3-5%

依家係個個poll都輸10%
例子黎姐 都唔係比較
即係有d咩因素會令民調同選擇結果唔同
唔係咁講, 佢哋就係要靠個假像, 等反Trump 人仕去投票, 仲有, 佢哋好反對voter ID law.
自脫歐之後,民調已經多次被證實咗係過時嘅方法,有人仲話上年民調對總票預測準,其實只係嗰堆民調事後修正去Fit返個Fact

我暫時未見過任何大數據流派嘅研究係估侵侵會輸
而且琴日先睇到篇文,話共和黨選民喺民調上講大話嘅比率係民主黨兩倍以上,有咁大嘅資訊毒霧,其實呢個方法已經係廢咗
就係, Biden 咪又係有錢白人, 真係倒自米.
上屆FOX News polling 10月10至12日搞
都係講緊49 Clinton 41 trump
即係Clinton領先8%

https://www.realclearpolitics.com/epolls/2016/president/us/general_election_trump_vs_clinton-5491.html#polls
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞