[美國總統大選] 盡可能唔好信poll,但信造勢大會嘅現象

751 回覆
190 Like 36 Dislike
想混淆視聽
巴打 請教下依家trump個情況會唔會有d似韓國瑜咁 d選民好熱情但唔係大多數
又將侵粉類比做香港班自以為大多數嘅藍屍
左膠係睇得出
但連登個d都明顯係五毛
世界上無人比阿侵更適合做美國總統

我愛阿侵!大把美國人可以為阿侵死!

我果次睇阿侵出院,有個侵粉大聲嗌I can die for him, I love Trump,I can die for this man!

幾撚型呀
過左兩秒已經食左幾個負皮,代表咩
收皮啦!總之阿侵最擅長打逆境波!

班美國沉默大多數會出黎投比佢架

把口講就講憎阿侵,因為而家美國職場上好多人唔敢表露自己支持阿侵驚無左份工

所以佢地圍威喂把口會話憎佢,但實際係扮架咋

到投票,投硬阿侵
而家連登啲trump supporters同年初係mobile01啲韓粉係同一個餅印.
阿侵既競選材料係多單到癲
https://news.stonybrook.edu/facultystaff/maverick-modeller-helmut-norpoth-predicts-another-win-for-trump/
呢個professor係2016年predict到trump會贏Hillary
今次佢預計trump有90%機會連任
trump個base大概有3到4成選民, 從來都唔係大多數, 佢上次贏係獨立選民唔妥Clinton所以畀trump benefit of doubt.

independents特別係suburb個班傳統republican嘅支持者而家大規模倒向民主黨, 上次midterm rep輸普選票接近9%. 而家無證據支持suburb班人回歸republican, trump要贏係好難
係invisible majority
係democrats唔畀人聚集咋?
我又想睇吓你口中所講嘅scholars係邊啲
一係你俾啲account嚟過目吓,了解吓佢地諗乜

利申: 日日都有用twitter,而且我twitter唔會follow左膠,所以睇唔到你所講嘅反Trump學者
我自己分析者
其實90年代左媒勢力已經好大,不過果時99%港人都當cnn係神聖不可侵犯
60-70年代係左膠發芽期,80年代就係左膠穩固成長期,列根10年就浪費機會
例如?
侵侵選民唔係多數呢個係一定,但另一方面真正撐拜登嘅選民就一定係極少數(同時極端反侵嘅都唔係大多數同至少同撐侵嘅一樣多)

所以上面有人講今次係撐侵VS反侵係無錯,但如果係都要用台灣大選嚟比,咁侵直頭係贏撚硬。因為總統大選時,因為香港反送中運動,韓國瑜無論係造勢大會嘅人數同選舉熱度比高峰時都下降得好勁,而蔡英文嘅造勢人數同選舉熱度喺後期一早超越咗韓國瑜,最後結果同民調、大數據、整體印象都非常吻合,同美國今次非常唔同

其實今次勝負關鍵係極端反侵選民嘅投票率,數據顯示呢班選民係年輕人佔大多數,但美國年輕人投票率一向好低,拜登吸唔吸引到呢班年輕人去投票呢?再講一次,投票係一個有成本嘅行為,係需要熱情同責任感去推動,口投拜登民調反侵,唔去投都係無用,而拜登又有冇魅力催到呢堆票出嚟?甚至乎,會唔會柒到令人覺得投佢都唔太好意思呢?呢個就係勝負關鍵
好同意下半段
So far 喺twitter見過嘅後生左膠都係拍吓tiktok片屌Trump,但會唔會身體力行去投票又係另一回事
屌吓Trump放上Tiktok呃吓like做吓attention seeker又唔洗成本
人地得票總數是多過 trump 的。。。。
咁侵只需要增加投票成本,投票時要做好防疫措施
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞