[美國總統大選] 盡可能唔好信poll,但信造勢大會嘅現象

751 回覆
190 Like 36 Dislike
選舉人票係由每個州有兩個參議員,而眾議員係睇每個州人口除全美人口,由最少一個到最多53個既加州,所以美國每州選舉人票由3至55,每十年人口普查再作調整
選舉人團(英語:Electoral College)是美國總統選舉的方式,是一種間接選舉,旨在選出美國總統和副總統。根據《美國憲法》,美國各州公民先選出該州的選舉人(也就是參眾兩院議員),再由選舉人代表該州投票;由於美國是聯邦制國家,並考慮到各州的特定地理及歷史條件,制憲元老決定採取選舉人團制度,保障各州權益。
Joke 2020
咁人地個數會改架,再者選舉人係可以唔跟結果投其他人變成“失信選舉人”
而家係講緊上次大選trump輸票數但係d票分佈得靚所以最後贏到選舉人票啊
唔關失信選舉人事
我係想詳細解釋選舉人票啫再者你依家講係“分佈”,同你之前“分配”差好遠,再者好難分配,好多細州去大州,由於差距大好難影響,大去細仲衰,細州人票少,就算影響到,原本個大州隨時轉向。美國D票一向鄉鎮大多投俾GOP,而大城市就多數Dem,每屆總統都係睇搖擺州最終取向,上屆希婆搖擺大部分輸少少,而藍州大炒trump 先得出呢個結果
樓主話16年d民調唔準
我用香港情況類比係想話俾樓主知點解大選明明係同民調結果一致,但trump依然贏到咋
你唔好用香港啦,經常改畫選區同搬地址呢D配票係美國大選係做唔到民調唔準係因為每個州既民調同結果每州得票唔同,唔好拉埋總票數去講民調準唔準啦
其實美國又真係今年做左人口普查遲d會重新分配每個州既選舉人票
同埋都係個句,16年既民調係準架
無論係全國定係逐個州咁睇,絕大部分結果都係係誤差範圍入面
睇下邊D民調啦左翼個邊錯到七彩
佢地話係虛擬造勢大會,所以少人,Social distance a
就咁睇twitter, 好似已經多返啲人出嚟撐Trump
淨係睇1、2、4已經夠肯定結果
推 黃之鋒:航空業界無論罷工定訂曬全球豬嘴返香港 一直有力出力 - 分享自 LIHKG 討論區 https://lih.kg/2252268
[推到完場] 美國總統大選 Trump VS Biden 最後一場辯論
https://lih.kg/2254460
[推到完場] 美國總統大選 Trump VS Biden 最後一場辯論
https://lih.kg/2254460
講得好
可以出黎抽水了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞