【一隻壞錶,竟然可以令我回到過去】

1001 回覆
320 Like 11 Dislike
Hailey 代替左子瑜,所以子瑜同基神條線就有good ending, btw 好想睇基神同子瑜good ending 既平行故事
Hailey係家姐 定係 替代左家姐?
有預感主角用哂十二次機會都會係充滿遺憾收場
所以之前個投票投左得一次機會就算
十二次機會姐係要受多十二次傷害

另外基神同子瑜奉子成婚有冇外傳睇?
在線上
會唔會本身kenny郁係同monnie一齊但俾victor搞到最後佢嘅結局係v小姐
一日改變到一兩件事 但始終改變唔到自己當年唔成熟 所以結果都係
代替咗
家姐還好嗎 lego仲有冇同妹一齊
係子瑜甩底,變咗Hailey同家姐去,跟住Hailey代替咗家姐死
平平平平平平平行宇宙
咁令你再有滿足感啲啦
睇完之後今日病鬼咗射咗一日波
你描寫人物嘅功夫真係好恐怖
咁多個故入面最憎嘅始終係Selina 同阿穎
但係最唔鍾意嘅係Nana 因為佢同我太相似 好似望到自己咁
雖然Cathy同我都有相似嘅地方 但係我反而幾鍾意佢
佢一開始的確同我好似 不過之後變得愈嚟愈唔同(可能係因為肥基?)
係我應該唔會做到嘅 我都想好似佢咁
相反Nana同我相似嘅地方真係好唔好
咁易俾人呃俾人蝦
鍾意一個人就死心塌地
知阿穎呃佢都仍然愛住佢
你滿足咗我可唔可以問你攞心靈索償
可唔可以Victor 代替 子瑜 ,Hailey 同個兩個男仔去長洲,畀佢地姦
咁三個女仔都可以無事
一換一呀,而且姦得落至得架
咪住!你滿足完再拎心靈索償
「What?點解得呢樣無變?公平咩?」
睇到呢段個陣真心笑咗
但後面
你話人哋心痛你有滿足感架嘛
我個心咁痛你仲唔係有大量滿足感
快啲寫多幾篇補償番我嘅心靈啦
喜劇同悲劇係一線之差
遠看是喜劇,近看是悲劇
唉瘋巴,你又一個好好睇嘅故,不過你嘅故好睇亦代表伴隨著好多令人心痛嘅情節
你咁多個故我都有睇,最深刻嘅係女神故,因為呢個故補完咗我好多野,一直都好少留言,因為睇完你啲故之後多數係個心好痛,或者會諗足一日
你嘅故我諗真係引起好多人嘅共鳴,因為真係好寫實,當中好多句「她說」,呢啲道理好易明,亦都好入心,但又有幾多人真係做到呢,始終當局者迷嘛
其實如果俾我可以回到過去,我諗我都係會做返當年一樣嘅決定,因為冇咗當初最大嘅遺憾,咁之後遇到嘅人同事就會消失所有嘢都會唔同晒。咁可能亦都會產生一啲其他小小嘅遺憾,再加上有啲嘢唔係你努力咗就可以改變。有可能你自以為嘅改變,會令成件事變得更加差。所以我都會轉個角度諗,當初嘅一啲遺憾,雖然好唔開心但可能已經係最好嘅結局呢

Sorry for 1999
多謝巴打
其實⋯⋯而家個故嘅開始,先係Kenny原本嘅結局,但victor用晒十二次,變成同v小姐一齊嘅結局⋯⋯
突然想問唉瘋一開始係高登出文個陣幾歲?
一開始好舊好舊個陣
女神墮落個個故(我都唔太記得叫咩名了)
在線上

Chapter 06 【告白】( 上 )

錶底閃爍著一句文字,同時使我「心下雪亮」。

Don't let what you cannot do interfere with what you can do.

意大利小說家卡爾維諾說有兩種方法逃離地獄,一是把自己看成地獄的一部分,直至不察覺自己在地獄,另一是把不屬於地獄的東西,好好培植,讓他成長。

但我們大部份都選擇了前者,如果自私可以維護自己的利益,大部份人也會毫不留情的犧牲他人的利益。

不,不行!自由意志主義又一次苦苦抵抗功利主動的唆擺,在我的腦海徘徊著兩極的思緒時,霎時間腦袋感到十分沉重,更有一股暈眩的感覺維持了數秒,同時有一些畫面閃過並好像強行植入到我的腦海,我還未來得及弄清那些畫面,暈眩和回閃的感覺便消失不見。

到底是怎樣的一回事?

「係記憶修正,比預期慢咗兩個鐘,證明你腦部運轉速度唔夠快!」

在沉思之際,潘朵拉突如其來的出現把我差點嚇破了膽,而她卻一臉可惜般看著不知從那裡掏出來的陀錶看著時間。

我被她嚇得連說話也愣住:

「記....憶修正?」

她右手一合便收起了陀錶,陀錶便消失不見。

「理論上只要由過去返嚟,會立即擁有作出改變後嘅記憶,當然改變前嘅記憶仍然都會存在,即係你會擁有兩種記憶,放心啦,你大腦容量都應該夠容納到。」

想不到潘朵拉嗆人的技巧也很高,就像不帶髒字但能把人說哭。

她把放置在床頭的壞錶塞進手中,只是她眼見我拿著手錶也無能於衷,因此便拋下一句:

「諗通就同我講啦,記得你仲有十一次機會架,嘻。」

說罷,她做出了一個手指心心的手勢便憑空消失了,這頭魔鬼到底是甚麼回事?
我凝望著握著手中的壞錶,看著它所發出那道若隱若現的光芒,同時我也察覺到那些光芒也是有頻率的閃爍著。

時間就這樣的過,十二小時、二十四小時、四十八小時、一星期的然後,我的生活依然,我的工作不變,還是每天加班,還在會議室裡被上司諷刺著,日子如常得連自己也會心生疑問,到底我有否回到過去,我彌補了甚麼遺憾,或者所謂回到過去是否一場夢,甚至是記憶錯亂?

怎麼好像我命運的軌跡和「記憶」所及的仍然如此糟糕,可是身邊的人卻有著顯著的改變,Andy成為老婆奴夫憑妻貴,酒吧老闆Kenny沒有與女朋友奉子成婚,而Logo卻好像沒有甚麼改變,依舊失戀,只是比以前倒霉一點。

每當我看著放在床頭的壞錶時,猶如在提點我,我現在活著的每一分每一秒,都是沒有Hailey的時間。

每天我看著時鐘、看著壞錶、看著活在這個空間裡的一切,總會不其然心想,這個世界好像甚麼都有,只是沒有Hailey;

我經常反問自己,我應該要自私嗎?可是我找不到一個主宰他人生死的理由,同時也沒有辦法說服自己接受這個命運。

每當夜幕低垂,聽著床頭那隻壞錶的滴答滴答聲聲作響,我總會忍不住把它握在手心裡,再看著錶底的那句……

Don't let what you cannot do interfere with what you can do. ( 不要讓你做不到的事,妨礙了你能力所及的事。)

那是一句誘導我下決定的「魔鬼名言」。

回到過去,是我能力所及,但接受現實我卻做不到,因為人類要在別無選擇之下才會選擇接受現實。

我攤在床上,電車難題的兩個選項在我腦海揮之不去,到底在功利主義和自由主義間,我們會選擇那種主動?在良知一邊輕聲喚道的同時,不甘這兩個字彷彿把那句英文浮現眼前。

最終,換來自己徹夜無睡眠,眼巴巴看著晨曦的來臨,聽著客廳的電視播著那首絕望般的香港早晨,便想起自己需要準備上班,更加感受不到任何希望。

「覺得迷茫?」

就在我因眼睏而不願上班的瞬間,潘朵拉突如其來的出現並用上短促的語調問道,加劇了我所有的負面情緒,同時我看到她換上一襲純白色的裙,睡眼惺忪坐在床邊的打量著我,我見狀不屑的反問:

「點解你喺度架?」

她擦擦雙眼:

「我一直都喺度,只係你見我唔到啫。」

我心想,這頭.....「魔鬼」也需要睡眠?

「咁點解你都一直跟住我?」

「因為只要一訂下契約,我就無辦法離開隻手錶同契約者太遠。」

她言下之意即是我一整晚被她盯著,而且我們更在不經意的情況下與對方同床共枕,真是想想也感到心寒。

「咁不如你試下現形?大佬呀,你成日突然間咁出現好影響我精神狀態架。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞