【一隻壞錶,竟然可以令我回到過去】

1001 回覆
320 Like 11 Dislike

instagram嘅投票開始咗啦,歡迎大家入去我ig投票投票到凌晨兩點截止。

投完票最好follow一下因為呢個故有一部份唔影響主線嘅外傳同補完會喺ig度更新

IG: Iphonemanhkg

咁正
在線上
在線上
在線上
咁少人在線嘅
推返上去先
在綿上
在線上
兩點已過,投票結果為b!有無人在線等緊?畀啲人氣我!
在線上
在線
在線
在線上呀
手殘負皮咗
推番
在線上
長期在線上
在線上
在線上
在線上
下集係2020年再挑戰
早排查ultra Q就係有集叫來自2020年的挑戰
心諗原來就係今年
估唔到依家就有再挑戰
Sor覆錯post
諗緊隔離post啲嘢
又想過嚟望下你有冇出文
意外就發生了
在線上

Chapter 10 【必然與偶然】(上)

當我醒來的時候,我發現自己置身於臥房,只見潘朵拉不發一言的坐在床邊,同時我隱若聽到外頭下著滂沱大雨,並不時傳來陣陣雷響,只見我替換了身上的衣物,被棍毆的傷口消失不見,疼痛感也沒了,唯獨......右手戴著的「手錶」倒數的時計裂痕仍在,而且亂了碼,倒數也好像停止了;

就在那時潘朵拉終於打破沈默,並第一次見她用著如此凝重的神色對我說:

「醒啦?你知唔知你差啲死呀,我好唔容易至靜止咗一段好長嘅時間去令你身體復元!隻手錶雖然會自我修復,但都需要一段時間,喺呢段日子入面你只能夠被困喺呢個時間點,同埋有可能出現好多連我都唔清楚嘅不穩定因素,總括而言你無辦法隨心所欲用到佢嘅能力。」

「咁.....幾時至會修復返?」

潘朵拉眼神藏不了她的憂心,視線一直停留在那隻「手錶」:

「唔知,可能一日、一個月、一年甚至十年,因為未試過呢個情況,但我只係知道如果手錶真係損毀咗,你同我都會消失。」

我被她的話嚇呆了:

「但物理可能令到隻手錶損壞嘅咩?」

「物理就當然係無可能令手錶損壞,只係似乎係另一種存在故意嘅安排。」

「另一種......存在?」

她避開沒有回應,同時顯露出苦惱的表情:

「我答唔到你,因為.....我無呢方面嘅認知同確定嘅記憶。」

她氣若游絲的補上一句:

「同埋......可能因為隻手錶損壞咗,再加埋正話要靜止咁耐時間,而家我有啲虛弱,再無辦法暫停時間,用呢種形態維持唔得好耐,所以聽日開始,我需要借用返嗰個女仔嘅身份喺呢個空間生存,直到手錶修復返,然後返去原本屬於你嘅時間點。」

我開始留意到她的臉色漸漸變得蒼白:

「你好好休息下啦。」

我見狀騰出床邊的一些空位,示意她可以在此躺下,潘朵拉微微的點了點頭,想也不想便攤在床上,合上雙眼,我替她蓋著被子,雖然不知道是否管用,但總好比眼巴巴看著她消失,畢竟我們現在是相同的命運共同體。

接著,我登入了MSN,只見Hailey立即找上我說:

「你終於online啦,又話返到屋企立即揾我?」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞