[經典共賞] 牛仔 • Workwear • 古着 • 軍褸 • Boots • Country Style (36)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
好抵屌
我年年都想入sashiko jacket ... 上年又入唔到
凍嘅時間太短,著唔到咁多褸,猶豫一陣已經春天
so true ......
想請問有冇師兄知道日版Lee既XL大約幾多腰?見成官網寫86-91cm
想入sashiko褸too
暫時覺得Porter classic同blue blue japan嘅刺子最靚
但真係幾貴同埋唔係成日著到
BBJ 好似有某啲款薄少少
raw denim?
raw嘅話你著住落水縮咪得
豬仔
Studio D’artisan = 豬仔
豬仔souvenir jacket好似係mic

入手咗個70s newsboy bag ... 好長,今日改短左可以用。
究竟點先可以喺beams買嘢
之前買左件11oz既牛仔恤衫 操左兩年都無乜野睇 牛仔褸係咪更加難操

如果想買type 2洗水牛仔褸有無推介 見到有件GYPSY & SONS 幾靚 但好似無乜見人討論呢個牌子 唔知質素o唔ok
其實我一直覺得香港係操唔到牛褸。

人哋日本咁,大約8月尾9月已經可以著,一路到下年around 5月。 一年有三季可以著。 香港可以著大約3-4個月,仲要唔會日日著同一件,操hi 咩!

想問下條牛仔褲改短左褲腳,係咪要用暖水浸一浸佢,如果係,要點浸,我驚太耐佢縮得好勁
基本上要趁件衫仲有硬度既時候著d摺痕出黎
假如係d紋養熟之前件衫已經洗到軟左
就好難操到d咩睇頭

舉個例 喱件係我第一日著之後影
舉多個例 喱件牛仔褸
Day 1

約3個月 好似係

你可以睇到其實d紋由day 1開始已經定左係邊
所以開好個頭係重要
當然如果你做體力勞動既工作 咁多數點都操得靚既
浸半個鐘至一個鐘都可以 縮得勁唔勁視乎條褲本身 一般有做防縮既褲只會縮2-3% 你果條係咩?
pherrow’s
有冇巴打知邊到有全新bandana賣
有冇寫明unwash?冇就應該唔會點縮
佢係one wash
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞