有無人覺得曼德拉效應有係自己身上發生?

523 回覆
41 Like 11 Dislike
有冇人細個睇過陰陽大戰記?
啲絕招電視係叫破軍弧影斬同怒濤斬魂劍
但我記得明明以前睇係叫孤軍弧影斬同怒濤驚魂斬

我記得係怒濤斬魂劍嘅 同班fd 仲成日間唔中鳩噏都係提怒濤斬魂劍
我記得幾年前睇TVB新聞話 Morgan Freeman 死左

Nelson mandela黎
明明勁記得同見過5000蚊
同人講d人當我老作
搞到細個俾人笑

係!!!我都好記得細個見過5000蚊 前排有個po講5000蚊紙 我問我屋企人 佢地笑我 但我真係記得個5000蚊紙係啡啡地色

我都見過

原來咁多位巴打都見過5000蚊
係咪好似1000蚊,但面值唔同
basically a係silent letters
讀起黎就係basic "k" lly
就好似hour係讀our咁

感謝巴打 明白了

巴打可唔可以順便分享下有無d 咩字容易被讀錯

ps 不過陰毛論d 咁講, 可能都係一種曼德拉效應

陰咪毛論姐
Basically 不嬲都無a 音
高登個post好似4個月前
Btw 官方fb page 都寫life is like a box......
點解youtube會講左was

肯定係is

呢個我都肯定係is
高登個post好似4個月前
Btw 官方fb page 都寫life is like a box......
點解youtube會講左was

肯定係is

呢個我都肯定係is

我都肯定係is
講起嚟唔知關唔關事

細細個將幾百蚊收埋左係自己房入面個牀櫃桶,入面個盒底,因為一向有少少強迫症,d擺位都幾特別

過左兩個禮拜之後,有日開櫃桶竟然唔見左

直到而家都完全唔知點解會無左,因為無人會知我擺左錢,加上個擺位無移動過

而家諗起嚟就好似發左個夢咁,但真係好神奇
同D朋友, 講起上forum
明明大家記得一路上嗰個叫hkg
點知今日睇番原來個主流論壇叫做lihkg
根本就無hkg
係哈爾移動城堡未上之前
我好記得有一晚TVB播 果時唔知係咩
只係好有印像有座城堡係天度飛緊
到後尾上左一睇 覺得好熟口面 明明睇過
其實is 定was
In 定and
串錯字呢啲太濕碎
根本無嘢好討論
1個錯 其他跟咗咪咁囉
1首童謠都會有唔同版本
唔該唔好再講呢啲無聊例子

之前高登個post巴打就係話有陰毛論
喺呢啲好細微 無傷大雅既位做test
所以如果你信的話其實並唔無聊
當然如果你認為根本冇咁既事就冇咩好討論
我都記得小黑係意外死架喎⋯仲有印象電視有播
記得3年前有舊隕石殺左500人
但身邊個個朋友都話班人冇死到

係邊個國家
印象中俄羅斯有次好似有單好嚴重

顏色: 「Chartreuse」是用來形容酒紅色,而不是黃綠色;「紅色」是「藍色」,而「藍色」是「紅色」

天文: 火星沒有任何衛星,但現在有兩個;太陽曾幾何時是白色,而不是現在黃色

地理: 美國有51或52個州分,而不是現在的50個州分;新西蘭在歐洲附近,而不是現在的澳洲;斯里蘭卡在南海,而不是在印度下方

寫法/名稱: 有不少網民認為麥當勞(McDonald’s)的正確名稱叫「 MacDonald’s」;美國當紅女歌手Katy Perry的正確名稱叫「Kate Perry」;英文生詞「Definitely(無疑地)」正確寫法叫「Definately」

大事件日子:9/11襲擊發生在9/10,而不是9/11;颶風卡特里娜襲擊新奧爾良(New Orleans)發生在05年4月,而不是8月 ;沒有人清楚22/9發生什麼事,但有很多人認為那天的確發生了一些「可怕的事情」

當笑話睇係幾好笑,尤其係地理

美國唔係有51個州咩...國旗51粒星嘛...
係哈爾移動城堡未上之前
我好記得有一晚TVB播 果時唔知係咩
只係好有印像有座城堡係天度飛緊
到後尾上左一睇 覺得好熟口面 明明睇過

天空之城
我都記得how o clock

呢個係同咩撈亂
How o'clock呢個好明顯唔關曼特拉事
係因為我地小學用Beeno果本textbook教錯左
如果有巴打仲有小學本書
攞出黎睇吓就知

你有冇果本書

How oclock呢個迷團我之前係高登個post同好多巴打都有討論過

我自己有印象係學過how oclock,一路都唔明點解會用how,但講落好順口同埋細個唔會考究咁多
同埋講幾點鐘係教我地用x oclock, half past x, quarter past x呢種講法,所以感覺上how oclock都好似好合理

去到大個會用英文同人溝通,發現大家都係用what time is it,講幾點鐘會直接講one thirty, five forty three咁樣

上面教果種形式好似已經fade out左咁
之後有人講起how oclock我先醒起有樣咁既野

不過我都覺得最合理解釋係教錯左how oclock
而x oclock/ half past x呢種講法就係教左d old school講法俾我地,外國人已經冇用呢種講法

有印象自己學過how oclock既巴絲,小學係讀中文小學定英文小學?
我自己係中小,我有一個Frd係英小但有印象自己學過,另一個英小frd就堅決冇學過

中小 係how o'clock

不如大家講埋自己係用邊本英文書

我唔係用呢本 但無圖 好似係Longman Elect嚟
唔係呀係co-created reality. 基本上係人類係某啲事件上有重大分歧,有時甚至會修改在自己嘅記憶。冇人控制倒宇宙本來就係咁。
簡單而言: 某些事件被編輯後從現實刪除,例如在將來一刻,911將會冇人記得,冇任何紀錄。亦意味住過去亦有已發生的事件係我地唔知。係911發生前四日,火星完全被沙麈暴淹沒,由於火星係戰爭之星,表明一啲集體創傷以倒流方式重現過去。有時未來事件會在潛意識中逆向投影,然後我們以某種方式阻止其發生。所以絕對有可能眨眼之間,我地處於另一個現實,但我地卻毫不知情,失去了原本的記憶。

呢個現象修改事實既程度我覺得好細
例如一兩個字眼/符號,發生既年份

不過911係唔係撞左世貿兩座,五角大樓
同埋仲有一座娼世貿附近既,係無撞既情況下炸左??
呢個之前陰謀論睇過話有座係無被撞之下炸左,但我當時剩係知世貿兩座同五角大樓一座

我都有睇過呢個 都係今年先知世貿實際上有三橦building 無左, 可能好多人都未知

巴打講火星果樣野算係占星? 可以係邊度睇多d?

七號大樓
我都記得小黑係意外死架喎⋯仲有印象電視有播

我都記得
但老母話係病死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞