有無人覺得曼德拉效應有係自己身上發生?

523 回覆
41 Like 11 Dislike
成班傻鳩唔肯相信自己記錯野,寧願作個偽理論出來解釋

同意

又會咁多人同時記錯既
例如star wars經典對白呢d咁深刻既野,點會咁多人同時記錯呢?

was定is、in定and、luke定no,呢啲爭議有咩共通點?就係全部都好細微平時講野講快啲都好易聽錯

一個一向以為自己聽啱既人又唔肯認錯既人,咪同個偽理論一拍即合囉

咁甘逎迪個例子又點解釋

仲有曼德拉
留名

同意

又會咁多人同時記錯既
例如star wars經典對白呢d咁深刻既野,點會咁多人同時記錯呢?

was定is、in定and、luke定no,呢啲爭議有咩共通點?就係全部都好細微平時講野講快啲都好易聽錯

一個一向以為自己聽啱既人又唔肯認錯既人,咪同個偽理論一拍即合囉

咁甘逎迪個例子又點解釋

仲有曼德拉

仲有一個大陸定香港明星
之前喺hkg+有巴打話百度(?)好多人講
小學學常識明明記得無9號風球
有無巴打幫下我
一路冇留意開依個post,好奇下google左曼德拉效應,諗起有件事有啲奇怪。

細個時候好鐘意畫畫,尤其係災難嘅火柴人畫,印象中好深刻畫過兩幢大廈倒塌緊,啲人就跌緊落去,而之後發生左911,但就冇即刻為意過畫畫依件事,大個左諗返先覺得怪。唔知係巧合定點,同埋同個效應有冇關係
有無巴打幫下我

我都記得冇

同意

又會咁多人同時記錯既

咁甘逎迪個例子又點解釋

仲有曼德拉

仲有一個大陸定香港明星

就係大家都記錯野咁簡單

好似叫午馬
有興趣既巴打可以考慮去埋隔離個宇宙外星人post參考下
唔好比頭兩頁誤導左以為係膠post
後面有d有學識既巴打開始講多d
先唔好覺得佢地係青山院友9up
嘗試追曬d post佢
後面有講到時光機理論 同曼德理論可以串聯埋一齊的。。。。。
搗亂就免了
有無巴打幫下我

我都記得冇

小學掛過9號啦

有學過亦都見證過掛9號
呢啲好小事啫 求其一版/一套教科書有錯就會造成

同意

又會咁多人同時記錯既

咁甘逎迪個例子又點解釋

仲有曼德拉

仲有一個大陸定香港明星

就係大家都記錯野咁簡單

“大家都記錯”一d都唔簡單囉
根本其中一個重點係點解會有一班人有另一個版本既解釋...個原因係咩
所以先討論左咁耐
你無興趣討論咪出番去囉
有興趣既巴打可以考慮去埋隔離個宇宙外星人post參考下
唔好比頭兩頁誤導左以為係膠post
後面有d有學識既巴打開始講多d
先唔好覺得佢地係青山院友9up
嘗試追曬d post佢
後面有講到時光機理論 同曼德理論可以串聯埋一齊的。。。。。
搗亂就免了

可以變成長註連登既外星人post

同意

又會咁多人同時記錯既

Agger
除非有大出入唔係唔信

成班勁迷信

其實好多只要小心求證一下就會知
例如star war個句 其實好多人第一次/最深印象個次都唔係從套戲直接得返嚟 而係從其他間接途徑eg.惡搞/致敬 得知

我都係 曾經都幾迷STARWARS 有睇好多設定集之類
但我對呢句經典對白最深刻既係以下呢個廣告
https://www.youtube.com/watch?v=bmVlSDFoRB8

呢個廣告入面好清楚係No Luke, I am your father 所以我一直都覺得係有"LUKE"
直到有次我自己重溫第5集先發現點解唔同既 但我重聽幾次就明 個下"LUKE"係個No既尾音同呼氣聲混合
https://youtu.be/_lOT2p_FCvA?t=63
自己開大個喇叭聽清楚就會聽到
我印象中都好記得小學有教過how o'clock.. 但身邊唔小同小學既friend都話細個係教what time is it而無聽過how o'clock..

How old a clock,一定有教過
去咗參加個問答電視遊戲節目,有一題Shakespeare 4大名著我好肯定係啱嘅,點知個主詞質疑我,咁我就好串咁話 "一定啱啦" 之類嘅說話,點知錯撚咗 咁我大學係讀有關科目,冇理由咁都記錯㗎嘛,我番屋企睇書櫃嗰4本四大名著真係改咗 明明前個星期先睇完一次。最恐怖嘅係個個人都覺得係我記錯 睇黎佢地俾人洗哂腦了

我記得以前明明係Super Moment,
點解依家係Supper Moment
無知一問 有冇人細個係學inportant 而唔係important
無知一問
咩係曼德拉效應?

曼德拉效應簡單講就係一個被認為係集體記錯野既現象
有好多人強調自己記憶同現實唔同

而最著名既例子就係南非總統曼德拉既死期

我係2013年既時候,同老母一齊睇新聞報導南非總統曼德拉死左, 但果陣我地一齊講, 呢個人唔係死左好耐咩? 上年先有紀念佢死左幾多周年既活動

當然有人提出 有另一個人都係叫曼德拉 , 一早死左既唔係南非總統, 大家記錯另一個人

但後來亦有人明確指出,大部分人記憶中係死左幾十年既的確係南非總統尼爾遜曼德拉 (Nelson Mandela) 而唔係其他人, 所以2013 年對好多人黎講, 曼德拉係無啦啦死多左一次

http://m.xuite.net/blog/skywalker333/twblog/472019294

"「曼德拉效應」是一種非常令人困惑的現象。名稱起源於,部落格主費歐娜布如姆 (Fiona Broome) 於 2010 年發現,一大堆人跟她一樣,記得南非總統尼爾遜曼德拉 (Nelson Mandela) 早在上世紀八○年代就死在監獄裡了。她記得非常清楚,新聞播報曼德拉去世的消息,葬禮,南非舉國哀悼,城市裡發生暴動,以及曼德拉遺孀感人的演說。但是,後來她很驚訝地發現,曼德拉還活著。

自此,曼德拉效應就在網路上傳開了,而且有越來越多的證據顯示,這並不是空穴來風。基本上,一定數目的人們對某事有共同的集體記憶,卻發現現實中那個記憶從來沒發生過或是變得不同了的事件,都可以稱為曼德拉效應。這樣的事件,在生活中隨處都有。"

當然 呢個現象未有令人信服既科學解釋,
但呢個現象被廣泛注意到係一個事實,
而如果你夠理性去睇睇相關既討論,
你會發現唔係完全單靠" 記錯" or 記憶唔可靠可以解釋得到所有現象, 因為當中有d 蛛絲馬跡可以搵到
例如 有d 人 搵返一d 網絡上既Cache
有好多報紙內文仍然係用Looney Toons (但現實世界一直以來都是Looney tunes)

https://youtu.be/wctyGKB6c4c

最神奇既係, 呢d 報紙既heading 係Looney Tunes
, 亦即是只有內文不同 , 呢d 又如何解釋?
當然Editing 可以錯, 但錯足咁多次 , 錯足咁多年?
問題係 , 點解每次都要錯成Looney Toons, 而不是其他錯字?

如果用貼近我地既例子,對我地黎講 toons 同tunes 既分別可能係 數碼暴龍 同數碼曝龍一樣咁誇張,
唔能夠單憑話記錯兩個英文字母可以解釋全部爭議

我平時都有研究開超自然科學同人性陰暗面既野
但曼德拉效應真係好少聽

究竟呢樣野係點嚟?同埋咁做有咩目的?
How o clock呢個我好肯定學過
但係身邊既朋友全部話無聽過
佢地淨係話學生過what time is it

我都係
無知一問 有冇人細個係學inportant 而唔係important

冇,肯定你學錯
http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/columnist/16633475/art/20130209/18160804

johnny walker
我見google 官方野就johnnie
但d人喺forum問野有不少johnny
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞