有無人覺得曼德拉效應有係自己身上發生?

523 回覆
41 Like 11 Dislike
之前係高登都同幾位巴打討論過
最後都討論唔出乜野
只係知道有兩種人既記憶
A: 記得以前學過聽過 但現在係唔啱既野
b: 記得現在正確既野 但完全冇聽過舊既資訊

我深刻既係 johnny walker
依加只有 johnnie walker

留名

唔係一直都係Johnny Walker咩

我之前google圖片
支酒已經冇左我記得既牌子

最好笑我有個朋友幾年前唱k叫左支
佢post過facebook
我叫佢搵返張圖
佢睇到張圖都嚇一嚇

係架 其實真係唔會有結論 除非呢度有天才科學家

不過都係志在搵下大家有無咩共同既event 同發掘下一d 新既野

Johnny Walker 呢個我都係第一次聽

屌 肯撚定係johnny walker 我好記得有個演唱會係johnny walker black label贊助 點解會變左做johnnie
我覺得電影對白既改變對於母語唔係英文既人更加convincing,因為九成係睇sutitle,誤傳率低好多

有point
lol
我覺得其實係有d 人轉述果時出錯,所以其他人睇到就一齊錯
呢個根本係而家media 無監管無辦法辨證資料真偽既問題
你永遠唔知道你既說話一傳十十傳八可以傳比幾多人
所以分分鐘你接收左錯既訊息或者你分享左錯既訊息而變成大家有唔同既reality 出現左

我都有睇過呢個 都係今年先知世貿實際上有三橦building 無左, 可能好多人都未知

巴打講火星果樣野算係占星? 可以係邊度睇多d?

係事實,不過更多就唔講啦,你有睇我其他post reply 就知我乜料到。

巴打你之前咩名
lol
所以分分鐘你接收左錯既訊息或者你分享左錯既訊息而變成大家有唔同既reality 出現左

的確係, 我地而家乜都google

再耐d 我地既記憶 知識 根本就係defined by internet..
明明勁記得同見過5000蚊
同人講d人當我老作
搞到細個俾人笑

呢個係繼How o' clock 之後都好多人記得既一樣野

其實係500蚊紙
好大張啡色匯豐銀行出既
好似叫駝背佬
記得Lebron James一直係Lakers打緊
但原來佢已經過咗檔好耐
同人講d人當我老作
搞到細個俾人笑

呢個係繼How o' clock 之後都好多人記得既一樣野

我細個都記得
邊個糾正你讀 comfor ble????
未聽過人咁讀

http://dictionary.cambridge.org/zht/詞典/英語-漢語-繁體/comfortable

sor自膠
更正 我係比人糾正 做 comf table
但我以前係聽 com for table

其實兩個音都啱
開多個新topic, 有無人記得 小黑 柯受良係點死o既?

我就記得佢係表演飛黃河 之後表演失敗死左, 仲記得cctvb 既城市追擊係有特輯,成件事好突然 係意外

後來佢個仔有再挑戰黃河

表演失敗死x2

有兩位巴打話病死, 現實我都問個好多朋友, 感覺都一半半, 會唔會係我地呢個時空有黎自兩個時空既人? 可以當科幻電影FF 下

我呀爸話表演失敗死
我呀媽話佢肝病死

你個case應該係關讀法事?
始終個個人讀法都有唔同
曼德拉講到係成樣野 唔同左
Katy perry 變Kate perry

你comfortable 有日變左comftable 就變左真事啦
唔洗諗太多

利伸:都係睇之前post先知 認識唔深
有錯請指點
lol

的確係, 我地而家乜都google

再耐d 我地既記憶 知識 根本就係defined by internet..

人類既記憶其實根本唔可信
有時我地以為發生過話自己記得但其實根本係唔知邊鳩到睇返黎既事當左係自己既記憶
How o'clock呢個好明顯唔關曼特拉事
係因為我地小學用Beeno果本textbook教錯左
如果有巴打仲有小學本書
攞出黎睇吓就知

你有冇果本書

How oclock呢個迷團我之前係高登個post同好多巴打都有討論過

我自己有印象係學過how oclock,一路都唔明點解會用how,但講落好順口同埋細個唔會考究咁多
同埋講幾點鐘係教我地用x oclock, half past x, quarter past x呢種講法,所以感覺上how oclock都好似好合理

去到大個會用英文同人溝通,發現大家都係用what time is it,講幾點鐘會直接講one thirty, five forty three咁樣

上面教果種形式好似已經fade out左咁
之後有人講起how oclock我先醒起有樣咁既野

不過我都覺得最合理解釋係教錯左how oclock
而x oclock/ half past x呢種講法就係教左d old school講法俾我地,外國人已經冇用呢種講法

有印象自己學過how oclock既巴絲,小學係讀中文小學定英文小學?
我自己係中小,我有一個Frd係英小但有印象自己學過,另一個英小frd就堅決冇學過
同人講d人當我老作
搞到細個俾人笑

五千蚊紙好肯定有

仆街上網搵唔到圖嘅

係咪記錯大富翁
<blockquote>明明勁記得同見過5000蚊
同人講d人當我老作
搞到細個俾人笑

呢個係繼How o' clock 之後都好多人記得既一樣野</blockquote>

我細個都記得

肯撚定係how o'clock
How o'clock呢個好明顯唔關曼特拉事
係因為我地小學用Beeno果本textbook教錯左
如果有巴打仲有小學本書
攞出黎睇吓就知

你有冇果本書

How oclock呢個迷團我之前係高登個post同好多巴打都有討論過

我自己有印象係學過how oclock,一路都唔明點解會用how,但講落好順口同埋細個唔會考究咁多
同埋講幾點鐘係教我地用x oclock, half past x, quarter past x呢種講法,所以感覺上how oclock都好似好合理

去到大個會用英文同人溝通,發現大家都係用what time is it,講幾點鐘會直接講one thirty, five forty three咁樣

上面教果種形式好似已經fade out左咁
之後有人講起how oclock我先醒起有樣咁既野

不過我都覺得最合理解釋係教錯左how oclock
而x oclock/ half past x呢種講法就係教左d old school講法俾我地,外國人已經冇用呢種講法

有印象自己學過how oclock既巴絲,小學係讀中文小學定英文小學?
我自己係中小,我有一個Frd係英小但有印象自己學過,另一個英小frd就堅決冇學過

中小 係how o'clock
同人講d人當我老作
搞到細個俾人笑

係!!!我都好記得細個見過5000蚊 前排有個po講5000蚊紙 我問我屋企人 佢地笑我 但我真係記得個5000蚊紙係啡啡地色

我都見過
小黑明明係表演失敗死
好肯定啵
有冇人細個睇過陰陽大戰記?
啲絕招電視係叫破軍弧影斬同怒濤斬魂劍
但我記得明明以前睇係叫孤軍弧影斬同怒濤驚魂斬
https://m.youtube.com/watch?v=bvQMej6C5Qg

點睇呢個?有人話係另一邊融合咗我哋vw呢面
手機響鈴來留名
小黑明明係表演失敗死
好肯定啵

一定係,以前cctvb有報嘅
有冇人細個睇過陰陽大戰記?
啲絕招電視係叫破軍弧影斬同怒濤斬魂劍
但我記得明明以前睇係叫孤軍弧影斬同怒濤驚魂斬

我記得係怒濤斬魂劍嘅 同班fd 仲成日間唔仲鳩噏都係提怒濤斬魂劍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞