有無人覺得曼德拉效應有係自己身上發生?

523 回覆
41 Like 11 Dislike
岩岩上網睇到話SnowWhite入面唔係
mirror mirror on the wall
唔敢肯定不過我都覺得kit-kat先岩,因為我記得個時仲話Kat-tun個名同kit-kat好似乜乜乜咁,如果無左個一橫都無咁似啦下話
無知一問
咩係曼德拉效應?
How o clock呢個我好肯定學過
但係身邊既朋友全部話無聽過
佢地淨係話學生過what time is it

唔撚係掛...
細細個就學How o clock傢喎

我都有印象係how o clock
How o clock呢個我好肯定學過
但係身邊既朋友全部話無聽過
佢地淨係話學生過what time is it

唔撚係掛...
細細個就學How o clock傢喎

我都有印象係how o clock

一定有教過
但我覺得只係單純教錯
細個習慣放學就開電視
有一日發現做嘅嘢同噚日一模一樣
但返學嘅功課同其他嘢完全唔同
算唔算曼德拉效應?

諗返起小學我都試過
我甚至同同學講, 話做咩兩日連續都播同一集

但當然無人當一回事

真係試過連續兩日都播同一集,我仲戲透咗,好記得屋企人呆咗個剎那

原來唔止我一個試過
講講下講左Dejavu

Cannot 同 can not 有冇試過俾人話錯?
成班傻鳩唔肯相信自己記錯野,寧願作個偽理論出來解釋

同意

又會咁多人同時記錯既
例如star wars經典對白呢d咁深刻既野,點會咁多人同時記錯呢?

不如你諗下點解唔會同時記錯?
-冇記錯
-記錯
-唔記得
成班低質只會否定 唔撚識假定咁就走la 咪撚影響討論緊既人

有啲人係唔會接受自己認知以外嘅野
大家睇下篇文
其實量子世界已經證實咗未來可以改變過去
http://blog.xuite.net/metafun/life/205473874-量子觀點:在現象被觀察之前,無一是實在的

多謝巴打比料

點解我睇唔到

有啲人係唔會接受自己認知以外嘅野

有班人永遠都要眼見為實

同意

又會咁多人同時記錯既
例如star wars經典對白呢d咁深刻既野,點會咁多人同時記錯呢?

was定is、in定and、luke定no,呢啲爭議有咩共通點?就係全部都好細微平時講野講快啲都好易聽錯

一個一向以為自己聽啱既人又唔肯認錯既人,咪同個偽理論一拍即合囉

Agger
除非有大出入唔係唔信

成班勁迷信
我反而想問:明年今日歌詞

究竟係
「永遠在床上發呆」

「永遠在床上發夢」

以前聽係發呆

呢首歌熟到仆街
肯定係發夢

究竟係
「永遠在床上發呆」

「永遠在床上發夢」

以前聽係發呆

呢首歌熟到仆街
肯定係發夢
開多個新topic, 有無人記得 小黑 柯受良係點死o既?

我就記得佢係表演飛黃河 之後表演失敗死左, 仲記得cctvb 既城市追擊係有特輯,成件事好突然 係意外

後來佢個仔有再挑戰黃河

病死

病死x2

表演成功左
之後病死?

頂 又好似有個畫面係表演意外死

小黑明明係表演失敗死
當年好細個仲睇住電視影佢出事

架電單車跌左落山谷呀嘛

我都記得表演死
記性差又瀨曼德拉效應?

已經唔係記性問題 google 所有result 都係話哮喘病死 比人刪改過去人人都記得嘅事先係曼德拉effect 好似係

小黑好似係當年表演失敗
送去醫院被診斷出已死
但後尾又突然醒返冇事

聽講佢話自己果陣見到死後嘅世界
睇走馬燈咁 仲要感受到身邊嘅生物嘅感受
醒返之後就戒左肉類變左食齋
好似係

我都記得係表演失敗 入左院但係最後無事
之後先病死

應該係d人記錯以為表演嗰次已經出事死咗

究竟係
「永遠在床上發呆」

「永遠在床上發夢」

以前聽係發呆

呢首歌熟到仆街
肯定係發夢

有人講過係陳生演唱會唱錯過
所以大家都亂左
無知一問
咩係曼德拉效應?

曼德拉效應簡單講就係一個被認為係集體記錯野既現象
有好多人強調自己記憶同現實唔同

而最著名既例子就係南非總統曼德拉既死期

我係2013年既時候,同老母一齊睇新聞報導南非總統曼德拉死左, 但果陣我地一齊講, 呢個人唔係死左好耐咩? 上年先有紀念佢死左幾多周年既活動

當然有人提出 有另一個人都係叫曼德拉 , 一早死左既唔係南非總統, 大家記錯另一個人

但後來亦有人明確指出,大部分人記憶中係死左幾十年既的確係南非總統尼爾遜曼德拉 (Nelson Mandela) 而唔係其他人, 所以2013 年對好多人黎講, 曼德拉係無啦啦死多左一次

http://m.xuite.net/blog/skywalker333/twblog/472019294

"「曼德拉效應」是一種非常令人困惑的現象。名稱起源於,部落格主費歐娜布如姆 (Fiona Broome) 於 2010 年發現,一大堆人跟她一樣,記得南非總統尼爾遜曼德拉 (Nelson Mandela) 早在上世紀八○年代就死在監獄裡了。她記得非常清楚,新聞播報曼德拉去世的消息,葬禮,南非舉國哀悼,城市裡發生暴動,以及曼德拉遺孀感人的演說。但是,後來她很驚訝地發現,曼德拉還活著。

自此,曼德拉效應就在網路上傳開了,而且有越來越多的證據顯示,這並不是空穴來風。基本上,一定數目的人們對某事有共同的集體記憶,卻發現現實中那個記憶從來沒發生過或是變得不同了的事件,都可以稱為曼德拉效應。這樣的事件,在生活中隨處都有。"

當然 呢個現象未有令人信服既科學解釋,
但呢個現象被廣泛注意到係一個事實,
而如果你夠理性去睇睇相關既討論,
你會發現唔係完全單靠" 記錯" or 記憶唔可靠可以解釋得到所有現象, 因為當中有d 蛛絲馬跡可以搵到
例如 有d 人 搵返一d 網絡上既Cache
有好多報紙內文仍然係用Looney Toons (但現實世界一直以來都是Looney tunes)

https://youtu.be/wctyGKB6c4c

最神奇既係, 呢d 報紙既heading 係Looney Tunes
, 亦即是只有內文不同 , 呢d 又如何解釋?
當然Editing 可以錯, 但錯足咁多次 , 錯足咁多年?
問題係 , 點解每次都要錯成Looney Toons, 而不是其他錯字?

如果用貼近我地既例子,對我地黎講 toons 同tunes 既分別可能係 數碼暴龍 同數碼曝龍一樣咁誇張,
唔能夠單憑話記錯兩個英文字母可以解釋全部爭議

同意

又會咁多人同時記錯既

was定is、in定and、luke定no,呢啲爭議有咩共通點?就係全部都好細微平時講野講快啲都好易聽錯

一個一向以為自己聽啱既人又唔肯認錯既人,咪同個偽理論一拍即合囉

咁甘逎迪個例子又點解釋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞