有無人覺得曼德拉效應有係自己身上發生?

523 回覆
41 Like 11 Dislike
關於阿甘
我記得都係用is
但網上好多野都係用was
但樓上有位巴打貼左張fb圖係用is
而我前排上左山頂間阿甘蝦餐廳食完野出黎經過佢間買衫店咁既野
佢d衫係印左阿甘既金句
當中有款係印左is
我即刻影比個frd睇
有相為證

相呢屌你
唔好下下都話唔信就冇乜野好討論,
真係想討論既應該求真少少
sitc satc is was johnnie johnny 呢類根本連鬼佬都記錯
當年大把marketing 搞錯,walker 出過假酒就係johnny。老實講就咁介紹個牌子叫johnnie walker,你個腦出johnny 定johnnie?

is 定was? mrs gump 響床度講is,gump響bench 度用was,quote 邊個咁重要?

仲有小黑,佢過身果排電視一講就係介紹佢電單車特技或者劉華mv,咁你唔會覺得佢拍mv 死丫嘛,記錯佢電單車意外有咩咁奇?

記憶係好易搞錯,甚至比錯覺自己
sitc satc is was johnnie johnny 呢類根本連鬼佬都記錯
當年大把marketing 搞錯,walker 出過假酒就係johnny。老實講就咁介紹個牌子叫johnnie walker,你個腦出johnny 定johnnie?

is 定was? mrs gump 響床度講is,gump響bench 度用was,quote 邊個咁重要?

仲有小黑,佢過身果排電視一講就係介紹佢電單車特技或者劉華mv,咁你唔會覺得佢拍mv 死丫嘛,記錯佢電單車意外有咩咁奇?

即係記錯d 人 飲既都係假酒?

其實哩個話題真係冇乜好討論
永遠唔會有結果
1批人記得A 1批人記得B

就好似你記得小黑係病死個排 之後就播返佢特技
哩個係你自己既記憶 點解唔可以係你記錯?
而一口咬定小黑唔係飛車意外死?
因為網上一致係病死?
我屋企人好鍾意聽舊歌
話說有一日打算搵啊蔡琴個 情人的眼淚 出來唱
係YouTube播出來
唱到一句
「你難道不明白,是為了愛」
YouTube個版本變咗
「你難道不明白,為了愛」
成首歌變得好怪,無啦啦拖長個音
我地個樣係
之後上網搵歌詞搵埋其他音源,舊CD
都係無咗個是字
唔知有無巴絲打有同樣感受

樂隊Queen既 We are the champion 都有咁既情況
有人覺得最後果段應該係有 "of the world"

連佐治古尼同班星唱都覺得怪
https://youtu.be/FlVuCE5lE-8

屌 依加係冇左個of the world ?

https://www.youtube.com/watch?v=04854XqcfCY

1:05 有

應該係因為前段同後段一樣 好多人感覺後段應該都有

咁我就不便評論了 我應該未聽過哂成首歌

但係蔡琴首 情人的眼淚 例子夠曬華人啦
全家老老少少一齊唱錯,明明有個 是 字
無咗好奇怪!而且語句都唔順啦
連尼住 連住尼

即係記錯d 人 飲既都係假酒?

其實哩個話題真係冇乜好討論
永遠唔會有結果
1批人記得A 1批人記得B

就好似你記得小黑係病死個排 之後就播返佢特技
哩個係你自己既記憶 點解唔可以係你記錯?
而一口咬定小黑唔係飛車意外死?
因為網上一致係病死?

你係可以咁諗既,我一路都只係取較合理既推論

一個諗法點樣去詮釋係好個人
細細過明明係寫鼓油,而家一街都係寫豉油
憨豆放大假套戲最後

我記得憨豆係影著自己隻腳畫個END

而家唔知畫撚左個法文出來

利申:有d 覺得係因為睇到D 資訊,記憶自行修改左
其實比人改緊時空都唔出奇
可能幾百年後嘅人做緊時空實驗
測試下butterfly effect 對人嘅影響有幾大
當時嘅人會唔會發現到,幾耐先會發現
記憶會唔會改變,呢D都可以係研究重點
依家我地講緊嘅野可能就係佢地研究材料

我信係有可能架, 我地身邊日新月異既科技已經話比我地知, we are in the future

可能呢一刻, 未來既你睇緊自己覆緊呢個post

話唔定樓主開呢個post就係幫未來人收集數據
留名
Lm
都話咗呀甘嗰句係was係因為佢quote佢老母呀
when the lead character Forrest Gump (played by Tom Hanks) says "Mama always said life was like a box of chocolates. You never know what you re gonna get."

quote 嘅內容唔係要present tense咩
留名
when the lead character Forrest Gump (played by Tom Hanks) says "Mama always said life was like a box of chocolates. You never know what you re gonna get."

而家都唔係tense嘅問題,係大家都記得之前喺is
btw KitKat係有一橫喺中間

而家都唔係tense嘅問題,係大家都記得之前喺is
btw KitKat係有一橫喺中間

我意思係用quote黎解釋was 係唔成立
句野根本唔合理所以冇可能係was
(不過當然可以拗呀甘唔識grammar
外國好出名嘅例子係bernstein bear
大家都記得係stein但而家變左stain
甘逎迪個例子都夠離奇啦
成班傻鳩唔肯相信自己記錯野,寧願作個偽理論出來解釋

奇怪在記錯嘅人都只係得2個版本
冇第三個

同意

同意

又會咁多人同時記錯既
例如star wars經典對白呢d咁深刻既野,點會咁多人同時記錯呢?
lm
we are the champion無左of the world
好似無人提?
we are the champion無左of the world
好似無人提?

sorry miss左自膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞