有無人覺得曼德拉效應有係自己身上發生?

523 回覆
41 Like 11 Dislike
Pish
細個習慣放學就開電視有一日發現做嘅嘢同噚日一模一樣但返學嘅功課同其他嘢完全唔同算唔算曼德拉效應?
諗返起小學我都試過我甚至同同學講, 話做咩兩日連續都播同一集但當然無人當一回事
真係試過連續兩日都播同一集,我仲戲透咗,好記得屋企人呆咗個剎那

我都試過
留名
去咗參加個問答電視遊戲節目,有一題Shakespeare 4大名著我好肯定係啱嘅,點知個主詞質疑我,咁我就好串咁話 "一定啱啦" 之類嘅說話,點知錯撚咗 咁我大學係讀有關科目,冇理由咁都記錯㗎嘛,我番屋企睇書櫃嗰4本四大名著真係改咗 明明前個星期先睇完一次。最恐怖嘅係個個人都覺得係我記錯 睇黎佢地俾人洗哂腦了
你讀drama?咁我信你呀
陳芷菁定邊個

多謝巴打分享
好實在既例子
見到咁多人話肯撚定有,我諗起一句說話:

The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence.
成班傻鳩唔肯相信自己記錯野,寧願作個偽理論出來解釋
同意
又會咁多人同時記錯既 例如star wars經典對白呢d咁深刻既野,點會咁多人同時記錯呢?
was定is、in定and、luke定no,呢啲爭議有咩共通點?就係全部都好細微平時講野講快啲都好易聽錯一個一向以為自己聽啱既人又唔肯認錯既人,咪同個偽理論一拍即合囉
咁甘逎迪個例子又點解釋
仲有曼德拉
仲有一個大陸定香港明星之前喺hkg+有巴打話百度(?)好多人講
就係大家都記錯野咁簡單
好似叫午馬

係貼吧見過個post係午馬死前一年有人話午馬已經死左 仲成龍幫抬棺 一年後午馬死果陣真係成龍抬棺 啲人推反個post上黎

果下睇到我起雞皮 有無人解釋下?

The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence.

你岩呀 但你哩句係適用於話冇既人
因為話有果d係仲諗緊點解有咁情況發生
反之 d on9仔一味話冇 信到自己十足十咁 但講野0討論價值

反之 d on9仔一味話冇 信到自己十足十咁 但講野0討論價值

唔撚用腦既5p人走la 咪搞撚亂個post
我反而想問:明年今日歌詞究竟係「永遠在床上發呆」定「永遠在床上發夢」以前聽係發呆
呢首歌熟到仆街肯定係發夢

發呆都唔啱音

我想講嘅係兩邊都有
BASICLY我一直咁讀
但係我都有比人叫我改讀COMFORT BLE
話個TA係無音 唔洗理

粒點喺中間定上面?
一鍵留名
成班傻鳩唔肯相信自己記錯野,寧願作個偽理論出來解釋
同意
又會咁多人同時記錯既 例如star wars經典對白呢d咁深刻既野,點會咁多人同時記錯呢?
was定is、in定and、luke定no,呢啲爭議有咩共通點?就係全部都好細微平時講野講快啲都好易聽錯一個一向以為自己聽啱既人又唔肯認錯既人,咪同個偽理論一拍即合囉
咁甘逎迪個例子又點解釋
仲有曼德拉
仲有一個大陸定香港明星之前喺hkg+有巴打話百度(?)好多人講
就係大家都記錯野咁簡單
好似叫午馬

係貼吧見過個post係午馬死前一年有人話午馬已經死左 仲成龍幫抬棺 一年後午馬死果陣真係成龍抬棺 啲人推反個post上黎
果下睇到我起雞皮 有無人解釋下?

午馬死前唔記得係咪一年,但我係微博睇到話佢病逝,個陣好多人悼念,有埋新聞,點知過左一排話佢有電視劇上
但我好記得佢真係死左有埋新聞 之後問朋友冇人記得
有興趣既巴打可以考慮去埋隔離個宇宙外星人post參考下唔好比頭兩頁誤導左以為係膠post後面有d有學識既巴打開始講多d先唔好覺得佢地係青山院友9up嘗試追曬d post佢 後面有講到時光機理論 同曼德理論可以串聯埋一齊的。。。。。 搗亂就免了

Spoiler alert
入面有UFO設計圖 仲有高過美國總統幾十級嘅地下組織會員爆料(點到即止)
入到去唔好話人on9 會俾人屌返出嚟
我反而想問:明年今日歌詞究竟係「永遠在床上發呆」定「永遠在床上發夢」以前聽係發呆

發呆都唔啱音

我最初聽都係發呆 呆同哀都押韻
但聽佢有次扮譚詠麟唱腔先知係發夢

但照計CERN唔會改埋d咁無聊嘅嘢

發呆都唔啱音

我最初聽都係發呆 呆同哀都押韻
但聽佢有次扮譚詠麟唱腔先知係發夢

但照計CERN唔會改埋d咁無聊嘅嘢

咁又未必係有目標改
有個假設係話平衡世界互相影響

咁可能其中一個宇宙個填詞一寫左呆,
而我地就有人畀佢影響左

粒點喺中間定上面?

logo成日改㗎啦

粒點喺中間定上面?

logo成日改㗎啦

明明勁記得同見過5000蚊同人講d人當我老作搞到細個俾人笑
係咪啡啡地色比1000蚊大張嘅?我都記得有但而家d人唔信我

咩係曼德拉效應?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞