入過沙咀勞教中心,你問我答(2)

1001 回覆
67 Like 2 Dislike

依個問題要認真答
我都希望大家有時睇到依個post明白 入面係好撚恐怖 但你唔衰就無機會入

我想講犯事呢兩隻字喺而家比以前更接近每一個人,好睇個政府立 d 咩法,有朝一日只係保衛家園你都已經犯法

燒垃圾筒已經要兩年勞教

遲下佔中個堆學生唔知會唔會畀人判入勞教

上星期入去探佢地見到佢 佢地話如果係黃絲入到去會比啊sir 針對

佢而家點?
變態柳記同黑警都fd底架啦, 大家都有暴力傾向同鐘意濫權
仲有good cop bad cop呢招, 做柳記同黑警一樣都係仆街陷家剷 前幾頁見到柳記比人尋仇真係好心涼

以前啲啊sir 個樣真係好撚惡,但呢兩個月入去比我感覺鬆散左好多,可能換左批後生啲嘅

你成日翻啅?

入去同佢地吹水同玩

你意思係真係入番去?定探監?

你覺得有冇可能可以"入去同佢地吹水同玩"

燒垃圾筒已經要兩年勞教

上星期入去探佢地見到佢 佢地話如果係黃絲入到去會比啊sir 針對

佢而家點?
仲有good cop bad cop呢招, 做柳記同黑警一樣都係仆街陷家剷 前幾頁見到柳記比人尋仇真係好心涼

以前啲啊sir 個樣真係好撚惡,但呢兩個月入去比我感覺鬆散左好多,可能換左批後生啲嘅

你成日翻啅?

入去同佢地吹水同玩

入去做義工啊

燒垃圾筒已經要兩年勞教

佢而家點?

你成日翻啅?

入去同佢地吹水同玩

入去做義工啊

吹水同玩?玩乜撚野?

佢而家點?

你成日翻啅?

入去同佢地吹水同玩

入去做義工啊

吹水同玩?玩乜撚野?

啲ice breaking game,同搞啲野比佢地做下

你成日翻啅?

入去同佢地吹水同玩

入去做義工啊

吹水同玩?玩乜撚野?

可以從咩途徑申請入去做義工

你成日翻啅?

入去同佢地吹水同玩

入去做義工啊

吹水同玩?玩乜撚野?

跟機構入,不過我知都會有耶撚,天主教個啲入去
當年有朋友衰毒入去赤柱好似得17歲
出到嚟佢話入面啲阿Sir好好人
佢話因為佢平時好幫手所以班阿Sir對佢勁好
如果其他犯同佢嘈即刻幫佢打9條友

你成日翻啅?

入去同佢地吹水同玩

入去做義工啊

吹水同玩?玩乜撚野?

之前份工都成日要入去做野,上堂考試
不過無做了

入去同佢地吹水同玩

入去做義工啊

吹水同玩?玩乜撚野?

想問下做義工係有咩做架?
係入面坐過嘅覺得義工有無用?

之前TC有個80幾歲外國神父
每星期就有一日黎教英文
好好人 好似已經黎左十幾二十年
想問下做義工係有咩做架?
係入面坐過嘅覺得義工有無用?

其實係入去同佢地玩下啲遊戲,之後每次都會有主題,例如好似職業,性格咁,咁就同佢地傾有關嘅野。其實我覺得佢地最enjoy係吹水,同埋佢地會鍾意向你update下出面近況。
佢地話呢段時間係可以比佢地休息下,咩都唔洗做,又有得吹下水咁

入去做義工啊

吹水同玩?玩乜撚野?

落咗山去到A倉

A倉好D可以訓到5-6個人,心諗咁多人,應該唔會中招掛

有晚又係訓訓吓,突然聽到有人講:『thank sir 唔該同學,可唔可以借D鞋油比我,唔該同學』

咁我咪起身望吓囉,屌,原來隔離D人個個都訓到死豬,我就知又奶嘢,咁閪冧繼續訓囉,點知又有人講嘢借鞋油,個刻心諗唔理佢咪仲大獲

所以我就專登,放咗盒鞋油係倉中間,之後細細聲講咗句,你鐘意就攞去啦,點知

轉頭頭阿sir督鐘,就拍閘係度屌:『全倉起身,即刻起身』

咁我地就成倉起哂身,阿sir就問:『邊個撚樣咁無手尾,攞盒鞋油係倉中間,唔收埋』

咁我唯有招咗佢,仲比阿sir罰咗我十秦還沙咀四式

之後,第日出倉,夜尾個阿sir未走(即係罰我個阿sir),走嚟問我係咪有人問你借鞋油,我咪話係

屌,原來個老職知咩事,但個老職話佢都無計,因為夜晚有時阿一會殺到,所以一定要我收番盒鞋油整整齊齊,如果唔係就到佢比人屌

佢仲話借鞋油係一直都有嘅事,但點解會咁,佢就唔知起源啦

仆你個街,次次撞嘢都要我找數,屌那星

夜尾點會仲有鞋油啊?
正常夜晚磨完鞋要報收鞋油喎
日日都要裸檢?
沖涼係咪都會睇住?

一日最多兩次裸檢,出倉一次番倉一次

沖涼又唔會睇住嘅,因為得十秒,你都唔夠時間攪咩花樣啦

十秒?睇心情架渣 有時係...10-9-5-2-1閂水

操到成身臭汗得10秒 沖得邊個位呀 點頂

都冇計架 可以點啫

咁未好大體味

點只體味,係沙咀有皮膚病係正常不過

果陣比鹼液你用呀 你都唔敢用啦

沖唔撚切成身泡就真係奶閪

好似消防受訓果時打亂鐘咁

消防佢地叫咁樣做操車
想當年食完晚飯冇啦啦開咪叫人出操場操車

有人沖近涼成頭泡,有人爆近石都唔得閒抆屎, 好在我係張床到hea近

利: 唔係消防員
日日都要裸檢?
沖涼係咪都會睇住?

都冇計架 可以點啫

咁未好大體味

消防佢地叫咁樣做操車

有人沖近涼成頭泡,有人爆近石都唔得閒抆屎, 好在係張床到hea近

我係有變好既
沙咀出黎有兩種人
一 唔再怕任何野既人
二 好怕再犯事既人
我係後者

因為係沙咀只係批准直屬家人探訪
而我入去個段時間就只係得我媽同細佬黎探我
如果有巴打絲打去過石壁水塘就知道下面有個石壁監獄同沙咀勞教中心
而家人要黎探你就要由壩頂行落黎
條路係非常之辛苦
我入冊同出冊都係坐車
所以唔知道原來要行咁耐
到後來有一次自己行山重遊舊地時先知條路有幾長幾辛苦
落去又難上又難
但我老母同細佬就每星期都要行一次入黎探我

係個一剎那我先體會到
其實唔係我一個人受緊靶
而係全家陪你一齊受靶
係入面其實我已經有所體會
出到黎體會更深
我知道我唔可以再入黎依個地方
因為我真係唔希望我屋企人再陪我受靶
其實沙咀出冊要守監管令
唔守要recall
我出番去之後我守好每一條監管令無recall 我最起碼到今時今日都兌現到我對我媽既承諾
無再犯事 做個有用既人

而我可能真係比較好彩
我出到黎無比人歧視
或者我可能比人歧視左都唔知啦
我每次見工都好老實咁同顧主講我有案底犯過咩事
有人請都有唔請

我以為你唔答我嗰啲好彩追下post

依個問題要認真答
我都希望大家有時睇到依個post明白 入面係好撚恐怖 但你唔衰就無機會入

我想講犯事呢兩隻字喺而家比以前更接近每一個人,好睇個政府立 d 咩法,有朝一日只係保衛家園你都已經犯法

燒垃圾筒已經要兩年勞教

佢而家點?

點解巴打會過去既?
入左DC係咪都會有張卡寫住自己犯咩罪?淨係略略咁寫「刑事毀壞」定係會寫埋「佔中燒垃圾桶」果啲?

但新聞已經出曬全名,我估入到去遲早個個都知係燒垃圾桶

一定會知
大大個FILE擺係新人姐
個個SIR都睇得點會唔知啊
加上入到去個個新人都要同SIR報自己因犯咩事入黎
你唔主動報就等找數啦
連登仔將坐監都變真英雄

我相信有人會真心悔改, 亦應該比機會一D人

但衰非禮,藏毒個班唔該收收皮先啦, 唔好講到自己同政治犯,同坐冤獄既人一樣係無辜咁
日日都要裸檢?
沖涼係咪都會睇住?

都冇計架 可以點啫

咁未好大體味

消防佢地叫咁樣做操車

有人沖近涼成頭泡,有人爆近石都唔得閒抆屎, 好在係張床到hea近

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞