入過沙咀勞教中心,你問我答(2)

1001 回覆
67 Like 2 Dislike
大家同心一齊blocked左條臭閪,就可以正經討論架啦!

( Show Blocked User - 楊岳橋你起身 )
請問咩係RC 同DC

rc 更新中心
dc 勞教中心

between 多謝呢個post 令我學識唔小平時唔會接觸到既野

咁係咪兩個地方都俾人打得好金

聽佢地講話除左dc 其他都唔會點比人打(有錯勿屌)

係,DC打得最勁,其他小好多。

其實,沙咀(DC)其中一個方法就係用打,嚟令你有驚咗犯事,所以沙咀係強制實會比人打

而更新中心(RC),但多數因為身體有長期病患同埋智力有問題嘅學童,所以職員都會拍打死人,所以好少出手,多數係用番比操同埋沙咀四式(類似掌上壓)等嘅運動方式去懲罰你

而教導所(TC),因為刑期長,所以就係用長時間監禁嚟懲罰犯人,同埋TC以大仔(即18歲以上)居多,咁嘅然你都係成年人,咁打你都嘥鳩氣啦,咁大個人你條路點行,你自己負責啦,識醒嘅就會自己醒啦,唔識醒嘅你咪去大人監房囉,職員做咩要幫你老母教仔,所以係好少打人,但咁間唔鐘玩吓,落一兩隻雞翼都會有嘅,但多數係D見你受過沙咀,知咩係落雞翼嘅人,就會純粹同你玩吓!!!!!

我呢兩日開工,所以無上嚟

係度答番D巴打留言,我未必睇得哂,睇到個D就答啦

1)沙咀夜尾番咗倉就會收鞋油?
我受個陣係05年,個時係會有走棧,知你地唔夠時間磨鞋,會有盒舊鞋油收係床底!

2)懲教署點會因為邊度少人就判邊度呀,吹水?
當年我係06年尾,因為同一條褲,再被人判再去TC,當年男TC係位於荔景,但因為女囚犯人數上升,所以之後就將大仔TC搬埋去歌連臣角TC,咁歌連臣角就變咗超收,之後就好明顯少咗勁多新人嚟,而另外舊人嘅出冊時間亦由18個月減至14個月!

另外,大家都會聽過一句野叫做『法庭判署還押,等候XX報告同XX報,從而判刑』

咁個份報告係由邊個擇寫嘅呢?
就係由壁屋懲教所入面一個叫做『in take』嘅部門擇寫,而呢個部門係懲教署其下部門,咁即係話懲教署嘅報告係會影響法庭嘅判決,而懲教署係負責監獄嘅資源調配,咁每個還頭嘅人數會真係對呢樣嘢無影響?

重頭規:以上純粹本人所觀察之陰謀論,大家可以唔信,但我本佢就非常相信!!

利申:我就係高登嗰個SEED圖華巴打,如有資料想補充,可GOOGLE SEED圖華就會揾到我高登嘅舊POST!!!!!!

好,等我再睇吓有咩答先,之後會詳盡答,所以比D時間我!!!!!

你不如改返舊名啦,我成日要諗你新名係咩

咁我改一陣啦

btw我真係好鐘意木村文奶

我受個陣係05年,個時係會有走棧,知你地唔夠時間磨鞋,會有盒舊鞋油收係床底!

當年我係06年尾,因為同一條褲,再被人判再去TC,當年男TC係位於荔景,但因為女囚犯人數上升,所以之後就將大仔TC搬埋去歌連臣角TC,咁歌連臣角就變咗超收,之後就好明顯少咗勁多新人嚟,而另外舊人嘅出冊時間亦由18個月減至14個月!

另外,大家都會聽過一句野叫做『法庭判署還押,等候XX報告同XX報,從而判刑』

就係由壁屋懲教所入面一個叫做『in take』嘅部門擇寫,而呢個部門係懲教署其下部門,咁即係話懲教署嘅報告係會影響法庭嘅判決,而懲教署係負責監獄嘅資源調配,咁每個還頭嘅人數會真係對呢樣嘢無影響?

重頭規:以上純粹本人所觀察之陰謀論,大家可以唔信,但我本佢就非常相信!!

利申:我就係高登嗰個SEED圖華巴打,如有資料想補充,可GOOGLE SEED圖華就會揾到我高登嘅舊POST!!!!!!

好,等我再睇吓有咩答先,之後會詳盡答,所以比D時間我!!!!!

同意
大人監房係煩好多

咁我改一陣啦

btw我真係好鐘意木村文奶

個名我以為係AV男優
請問咩係RC 同DC

rc 更新中心
dc 勞教中心

between 多謝呢個post 令我學識唔小平時唔會接觸到既野

咁係咪兩個地方都俾人打得好金

聽佢地講話除左dc 其他都唔會點比人打(有錯勿屌)

係,DC打得最勁,其他小好多。

其實,沙咀(DC)其中一個方法就係用打,嚟令你有驚咗犯事,所以沙咀係強制實會比人打

而更新中心(RC),但多數因為身體有長期病患同埋智力有問題嘅學童,所以職員都會拍打死人,所以好少出手,多數係用番比操同埋沙咀四式(類似掌上壓)等嘅運動方式去懲罰你

而教導所(TC),因為刑期長,所以就係用長時間監禁嚟懲罰犯人,同埋TC以大仔(即18歲以上)居多,咁嘅然你都係成年人,咁打你都嘥鳩氣啦,咁大個人你條路點行,你自己負責啦,識醒嘅就會自己醒啦,唔識醒嘅你咪去大人監房囉,職員做咩要幫你老母教仔,所以係好少打人,但咁間唔鐘玩吓,落一兩隻雞翼都會有嘅,但多數係D見你受過沙咀,知咩係落雞翼嘅人,就會純粹同你玩吓!!!!!

咁YP呢?
想知犯事衰傷人打到對方點,純八卦
點判你傷人定對方傷你? 唔通傷人真係你打佢佢唔會還手?!

以吓係我個人見解,並無法律基礎引證

以我所個傷人係分:
傷人39同40,即係最輕嘅傷人,由吐口水到掌摑都係呢個範疇,通常會判守行為到社會服務令

傷人19就係再較為嚴重嘅傷人罪,通常都係會有表面傷痕及爆肛,呢條就會判RC,DC同TC比較常見

傷人17就即係嚴重傷人,受傷者多數以為會有後遺症,甚至終身殘廢,告得呢條你都預咗坐監3年以上,甚至有可能去到高院判署7年以上刑期

以上只係大多數嘅做法,並非一定咁判,但可以講都有7成準確率到!!!!!!

以我所個傷人係分:
傷人39同40,即係最輕嘅傷人,由吐口水到掌摑都係呢個範疇,通常會判守行為到社會服務令

傷人19就係再較為嚴重嘅傷人罪,通常都係會有表面傷痕及爆肛,呢條就會判RC,DC同TC比較常見

傷人17就即係嚴重傷人,受傷者多數以為會有後遺症,甚至終身殘廢,告得呢條你都預咗坐監3年以上,甚至有可能去到高院判署7年以上刑期

以上只係大多數嘅做法,並非一定咁判,但可以講都有7成準確率到!!!!!!

答漏咗,傷人點樣入罪?
其實只要對傷驗到有傷,而比到者嘅口供係指證你打佢,就算無第三者目擊都會入到罪!!!!!

同意

同意咩嘢?

以我所個傷人係分:

答漏咗,傷人點樣入罪?
其實只要對傷驗到有傷,而比到者嘅口供係指證你打佢,就算無第三者目擊都會入到罪!!!!!

但疑點利益歸被告喎,唔夠料應該好難入
感謝巴打解答!!
好興幸無發生過係自己身上

以前細過有個朋友成大半年消失左,問番先知入左去受,但都唔記得佢講邊度,淨係記得好深刻話有個同房識既,會分啲糖果薯片佢食
#782 夢露絲打

咁YP呢?
因為YP根本就係未滿21歲版嘅成人監房,所以大部份規矩都係跟足大人監房,有格屎(黑幫),所以犯人管理都係,犯人中有一個大佬管理班犯人,而老職就只需管理個大佬

總知有咩事大佬就要要負責擺平任何麻煩嘢,以盡量唔好煩到老職為首要條件,有以有咩事就要交人

如果想了解多D,可以睇吓Agentcc巴打個大人犯人post,咁就會好清楚啦

而YP同大人監房嘅最大分別只係,大人有煙買有煙食,YP就無煙買無煙食!!!!!!

成個post變左罵戰

以我所個傷人係分:

答漏咗,傷人點樣入罪?

但疑點利益歸被告喎,唔夠料應該好難入

比打者傷咪就係物證,比打者口供咪人證囉

吓......屌你老母咪撚兒戲?
唔好再相信法治係平等,大家會受到最公平嘅審訊啦

唔係話幫共產黨講嘢,其實英治時代都係咁,只不過英國人公關做得叻啫

利申:唔好屈我五毛藍屍!

打倒共產黨,香港人唔係中國人,本人立場係希望港獨,習近平成家仆街死
感謝巴打解答!!

以前細過有個朋友成大半年消失左,問番先知入左去受,但都唔記得佢講邊度,淨係記得好深刻話有個同房識既,會分啲糖果薯片佢食

話咁佢同房真係好好人喎!
因為監房地有兩句名言

『無煙無餅,唔好叫名』

『光棍遇著老千,邊個千邊個都未知』

成個post變左罵戰

我已經盡量拗番做你問我答post

btw巴打有無嘢問?
木偶巴 嚴重傷人 你打到人成點呀?

唔好提喇...

我唔知佢打到人點樣,但好肯定個條友一定無死到
成個post變左罵戰

btw巴打有無嘢問?

咁殘障入勞教中心會點
感謝巴打解答!!

因為監房地有兩句名言

『無煙無餅,唔好叫名』

入面邊個信得過,犯都分黨分派
但其實全部都係為自己
係不停陰人,宮心計之監獄風雲
成個post變左罵戰

btw巴打有無嘢問?

咁殘障入勞教中心會點

無可能,因為你都跟本做唔到佢嘅要求,所以一定唔會判你沙咀㗎,去RC同TC啦
木偶巴 嚴重傷人 你打到人成點呀?

唔好提喇...

我唔知佢打到人點樣,但好肯定個條友一定無死到

你都話嚴重傷人,嗰個人係會有長期後遺症。
可以慘過死。
感謝巴打解答!!

因為監房地有兩句名言

『無煙無餅,唔好叫名』

入面邊個信得過,犯都分黨分派
但其實全部都係為自己
係不停陰人,宮心計之監獄風雲

監房地無秘密,同埋囚犯間嘅風聲對監獄管理係好重要嘅一還,所以老職都會用著數嚟換取資訊,所以囚犯間大家督大家已經唔係咩新鮮事,只係睇你督得高唔高明,有無比人督穿啫!!!!

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞