入過沙咀勞教中心,你問我答(2)

1001 回覆
67 Like 2 Dislike

監房地無秘密,同埋囚犯間嘅風聲對監獄管理係好重要嘅一還,所以老職都會用著數嚟換取資訊,所以囚犯間大家督大家已經唔係咩新鮮事,只係睇你督得高唔高明,有無比人督穿啫!!!!

老鬼會害老職
好難唔比人督穿,我覺得

睇你功力啦,有好多人真係可以擺門擺到你以為係第二條友做二五仔,因為監房好多好演員,tvb班演員我諗連車尾燈都見唔到

監房邊有秘密呀

不過可能有都唔知,始終人嘅嘢
Tvb
我剩係知非禮戀童強姦入保護組都可能出事
但一定要入

平時我地聽嘅,咩衰風化會比犯打係講緊大人犯,但大人犯我唔知,你可問Agentcc巴打

但RC,DC,TC同YP都無保護組去保護D風化犯,只會當平常犯人一樣,亦都唔會歧視你,因為真係太多風化犯啦,根本就理唔到咁多

保護組只會保護名人,例如:十二道峰味

廚神鋒有無入過dc? 佢入既話會唔會照比人打
其實啲有錢仔/有背景既人係咪唔會入dc架?

有錢仔都要坐架

有錢仔都要比人咁打法

岩岩出黎果陣都係咁 好似全世界都歧視緊我咁

係喎,明明根本自己都無講比人聽自己衰過,但又硬係覺得人地好似知咁,因為我單案有上過報紙,成日諗佢會唔會有睇報紙㗎

我用左半年時間去適應

我係而家都覺得仲有影響

搵工果陣有囉
所以之後自己搵到錢做而加既小生意巴時候,都唔介意請更新人仕 我而加公司20個同事有9個都係更新人仕

巴打介唔介意講下出獄後既經歷 而家做緊邊行生意?

夜d講 太長

等你

唔好提喇...

Sorry 想八卦下

住左好耐醫院多處骨折

咁你係比人charge傷人19?
你果時係咪想打死佢

冇諗過打死佢 只係想打佢一獲

咁你打佢之前有無同你老婆講 點解佢後尾都會入左dc?你地有無喺dc重遇

冇...不過佢在場睇住我打佢
佢唔係dc...死道友黎

打完佢果下係咪舒服哂

你果時係咪想打死佢

咁你打佢之前有無同你老婆講 點解佢後尾都會入左dc?你地有無喺dc重遇

打完佢果下係咪舒服哂

見你咁想知,我就一陣成件事講出黎,大家當故事睇啦...唔好起

係新post前,順便當一個ending,之後就要還番個ac比人

你一定勁錫你另一半
樓主去左邊
又話你問我答

住左好耐醫院多處骨折

你果時係咪想打死佢

打完佢果下係咪舒服哂

見你咁想知,我就一陣成件事講出黎,大家當故事睇啦...唔好起等底

等緊你講

打完佢果下係咪舒服哂

見你咁想知,我就一陣成件事講出黎,大家當故事睇啦...唔好起

係新post前,順便當一個ending,之後就要還番個ac比人

你一定勁錫你另一半

我只會講,佢係我既全部

講埋點識啦

岩岩出黎果陣都係咁 好似全世界都歧視緊我咁

係喎,明明根本自己都無講比人聽自己衰過,但又硬係覺得人地好似知咁,因為我單案有上過報紙,成日諗佢會唔會有睇報紙㗎

我用左半年時間去適應

我係而家都覺得仲有影響

搵工果陣有囉
所以之後自己搵到錢做而加既小生意巴時候,都唔介意請更新人仕 我而加公司20個同事有9個都係更新人仕

你又係做生意?
咁即係你係我係,連Agentcc巴打都係

原來更新人士做生意比率咁高㗎

因為聽講更新人仕知道自己咩料,出到去做野更加努力,所以反而仲更加食香
事實上我公司既更新人仕的確係比較勤力 起碼從來冇遲到早退

巴打仲請唔請人
入去坐完
出黎大大聲罵個制度
細細聲講自己做過乜
點信呢班人

又話唔瞭解唔評論?

阿哥
即係我就係講緊無人了解
但點解好似成班信到十足十
我指出盲點又有錯

世事都被你看透了
七警未出事前夠有好多人尊重警察
消防員無醜聞前都有好多人尊敬消防
唔通懲教真係紀律部隊嘅唯一清泉

Btw 呢個post 主要講少年囚犯,而戲中睇到嘅多數係成人監獄,對待成年人同青少年分別可以好大一啲都唔出奇
只可以話寧可信其有,未受過會懷疑一啲都唔出奇,當然你都可以話佢地作故仔

但我會相信香港真係有呢個黑暗面
入去坐完
出黎大大聲罵個制度
細細聲講自己做過乜
點信呢班人

又話唔瞭解唔評論?

阿哥
即係我就係講緊無人了解
但點解好似成班信到十足十
我指出盲點又有錯

世事都被你看透了
七警未出事前夠有好多人尊重警察
消防員無醜聞前都有好多人尊敬消防
唔通懲教真係紀律部隊嘅唯一清泉

Btw 呢個post 主要講少年囚犯,而戲中睇到嘅多數係成人監獄,對待成年人同青少年分別可以好大一啲都唔出奇
只可以話寧可信其有,未受過會懷疑一啲都唔出奇,當然你都可以話佢地作故仔

但我會相信香港真係有呢個黑暗面

呢d唔係叫黑暗囉好冇

打完佢果下係咪舒服哂

你一定勁錫你另一半

我只會講,佢係我既全部

講下佢係點
樓主去左邊
又話你問我答

我地成班救緊樓主老母
大家當故事聽就好喇 唔好起我底 唔好相認
果陣未結婚,但我都用老婆啦,費事亂

件事發生係2007年既一個夜既,我同我老婆約好左收工去食宵夜(果陣佢半供讀緊,我同佢由同學開始識),果晚我地約11點係餐廳門口等,但係我等到11點05分,打比佢冇人聽(佢係從來唔遲到既人黎),之後我就行去港鐵站等佢(得一條路,要經過公園),我行到公園聽到一聲尖叫聲,我都幾肯定係我老婆把聲,到我跑到埋去我見到一個40歲左右既道友''cool''住我老婆,詳細我唔描述喇
之後我就衝埋去打鳩個仆街冚家剷,打左一陣之後差佬就黎到,我估係係有人報警話我打人 ,就係咁...我入左去6個月(個官可能就係你地話既見到我仲有得救掛 )
入面唔多講喇
我老婆就因為哩件事患左抑鬱症,醫左幾年先醫番好
我老豆亦到因為哩件事激到過左身...(老豆,對唔住 )
出番黎果日我同我老婆係門口攬住喊左好耐好耐,我應承左佢我唔會再做錯事,唔會再要佢地傷心同擔心!
而我,出番黎之後我搵左好耐工,真係好多工因爲我入過去所以唔請我 ,最後我搵到份寫字樓工,一做就係三年,係哩三年入面我比任何一個同事都更勤力,最早返工一定係我!最遲收工一定都係我!因為我自己知自己事啦 ,好記得有一日八號風球,公司有份急文件要去簽,得我一個肯返去簽(仲要捱貴的士 ,講開又講如果舊老闆你見字請你立刻入番的士錢比我, ),之後叫有番少少狗屎運,得到老闆賞識(老闆多謝你,我唔做果日你同我講既說話我仲記得,冇你我冇今日 ) ,叫做搵到兩個臭錢,開左而加間公司,上到車,結埋婚,生埋小朋友而加8歲
而加生活叫做過得去...餓唔死,發唔到達啦 (ac主人口頭禪 )

我借ac講野唔係要平反咩,主要亦都唔係要話而加制度有咩問題有咩要改,只係想提醒年輕人做事三思而後行,唔好衝動
回想當年最辛苦係出左黎要同老婆去睇醫生,又要搵工,壓力真係大到痴線
同埋當年我''老婆''果六個月都冇見過,因為拜山只限親友,未結婚唔算,果陣我呀媽話佢果6個月都冇見過佢笑過
最後(唔係放閃,唔好打我 ),我老婆而加拖住手同我一齊打哩段''故仔'',我倆因爲哩件事我地更加恩愛,我老婆係我生命入面既全部 ,我地相信以後就算有任何順境,亦境,我地都可以一齊去面對,多謝你,老婆

真男人!

件事發生係2007年既一個夜既,我同我老婆約好左收工去食宵夜(果陣佢半供讀緊,我同佢由同學開始識),果晚我地約11點係餐廳門口等,但係我等到11點05分,打比佢冇人聽(佢係從來唔遲到既人黎),之後我就行去港鐵站等佢(得一條路,要經過公園),我行到公園聽到一聲尖叫聲,我都幾肯定係我老婆把聲,到我跑到埋去我見到一個40歲左右既道友''cool''住我老婆,詳細我唔描述喇
之後我就衝埋去打鳩個仆街冚家剷,打左一陣之後差佬就黎到,我估係係有人報警話我打人 ,就係咁...我入左去6個月(個官可能就係你地話既見到我仲有得救掛 )
入面唔多講喇
出番黎果日我同我老婆係門口攬住喊左好耐好耐,我應承左佢我唔會再做錯事,唔會再要佢地傷心同擔心!
而我,出番黎之後我搵左好耐工,真係好多工因爲我入過去所以唔請我 ,最後我搵到份寫字樓工,一做就係三年,係哩三年入面我比任何一個同事都更勤力,最早返工一定係我!最遲收工一定都係我!因為我自己知自己事啦 ,好記得有一日八號風球,公司有份急文件要去簽,得我一個肯返去簽(仲要捱貴的士 ,講開又講如果舊老闆你見字請你立刻入番的士錢比我, ),之後叫有番少少狗屎運,得到老闆賞識(老闆多謝你,我唔做果日你同我講既說話我仲記得,冇你我冇今日 ) ,叫做搵到兩個臭錢,開左而加間公司,上到車,結埋婚,生埋小朋友而加8歲
而加生活叫做過得去...餓唔死,發唔到達啦 (ac主人口頭禪 )

我借ac講野唔係要平反咩,主要亦都唔係要話而加制度有咩問題有咩要改,只係想提醒年輕人做事三思而後行,唔好衝動
回想當年最辛苦係出左黎要同老婆去睇醫生,又要搵工,壓力真係大到痴線
同埋當年我''老婆''果六個月都冇見過,因為拜山只限親友,未結婚唔算,果陣我呀媽話佢果6個月都冇見過佢笑過
最後(唔係放閃,唔好打我 ),我老婆而加拖住手同我一齊打哩段''故仔'',我倆因爲哩件事我地更加恩愛,我老婆係我生命入面既全部 ,我地相信以後就算有任何順境,亦境,我地都可以一齊去面對,多謝你,老婆

入面唔多講喇

入面唔多講喇

好sweet 祝你地永遠幸福
有無諗住追多個女

你一定勁錫你另一半

我只會講,佢係我既全部

講下佢係點

佢?等佢自己答你

人見人愛,但好平凡既女人一個

佢係你初戀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞