入過沙咀勞教中心,你問我答(2)

1001 回覆
67 Like 2 Dislike
大家當故事聽就好喇 唔好起我底 唔好相認
果陣未結婚,但我都用老婆啦,費事亂

件事發生係2007年既一個夜既,我同我老婆約好左收工去食宵夜(果陣佢半供讀緊,我同佢由同學開始識),果晚我地約11點係餐廳門口等,但係我等到11點05分,打比佢冇人聽(佢係從來唔遲到既人黎),之後我就行去港鐵站等佢(得一條路,要經過公園),我行到公園聽到一聲尖叫聲,我都幾肯定係我老婆把聲,到我跑到埋去我見到一個40歲左右既道友''cool''住我老婆,詳細我唔描述喇
之後我就衝埋去打鳩個仆街冚家剷,打左一陣之後差佬就黎到,我估係係有人報警話我打人 ,就係咁...我入左去6個月(個官可能就係你地話既見到我仲有得救掛 )
入面唔多講喇
我老婆就因為哩件事患左抑鬱症,醫左幾年先醫番好
我老豆亦到因為哩件事激到過左身...(老豆,對唔住 )
出番黎果日我同我老婆係門口攬住喊左好耐好耐,我應承左佢我唔會再做錯事,唔會再要佢地傷心同擔心!
而我,出番黎之後我搵左好耐工,真係好多工因爲我入過去所以唔請我 ,最後我搵到份寫字樓工,一做就係三年,係哩三年入面我比任何一個同事都更勤力,最早返工一定係我!最遲收工一定都係我!因為我自己知自己事啦 ,好記得有一日八號風球,公司有份急文件要去簽,得我一個肯返去簽(仲要捱貴的士 ,講開又講如果舊老闆你見字請你立刻入番的士錢比我, ),之後叫有番少少狗屎運,得到老闆賞識(老闆多謝你,我唔做果日你同我講既說話我仲記得,冇你我冇今日 ) ,叫做搵到兩個臭錢,開左而加間公司,上到車,結埋婚,生埋小朋友而加8歲
而加生活叫做過得去...餓唔死,發唔到達啦 (ac主人口頭禪 )

我借ac講野唔係要平反咩,主要亦都唔係要話而加制度有咩問題有咩要改,只係想提醒年輕人做事三思而後行,唔好衝動
回想當年最辛苦係出左黎要同老婆去睇醫生,又要搵工,壓力真係大到痴線
同埋當年我''老婆''果六個月都冇見過,因為拜山只限親友,未結婚唔算,果陣我呀媽話佢果6個月都冇見過佢笑過
最後(唔係放閃,唔好打我 ),我老婆而加拖住手同我一齊打哩段''故仔'',我倆因爲哩件事我地更加恩愛,我老婆係我生命入面既全部 ,我地相信以後就算有任何順境,亦境,我地都可以一齊去面對,多謝你,老婆

真男人!

真男人

係新post前,順便當一個ending,之後就要還番個ac比人

你一定勁錫你另一半

我只會講,佢係我既全部

講下佢係點

佢?等佢自己答你

人見人愛,但好平凡既女人一個

佢係你初戀?

好敏感,唔答

姐係唔係 巴打而家40?

件事發生係2007年既一個夜既,我同我老婆約好左收工去食宵夜(果陣佢半供讀緊,我同佢由同學開始識),果晚我地約11點係餐廳門口等,但係我等到11點05分,打比佢冇人聽(佢係從來唔遲到既人黎),之後我就行去港鐵站等佢(得一條路,要經過公園),我行到公園聽到一聲尖叫聲,我都幾肯定係我老婆把聲,到我跑到埋去我見到一個40歲左右既道友''cool''住我老婆,詳細我唔描述喇
之後我就衝埋去打鳩個仆街冚家剷,打左一陣之後差佬就黎到,我估係係有人報警話我打人 ,就係咁...我入左去6個月(個官可能就係你地話既見到我仲有得救掛 )
入面唔多講喇
出番黎果日我同我老婆係門口攬住喊左好耐好耐,我應承左佢我唔會再做錯事,唔會再要佢地傷心同擔心!
而我,出番黎之後我搵左好耐工,真係好多工因爲我入過去所以唔請我 ,最後我搵到份寫字樓工,一做就係三年,係哩三年入面我比任何一個同事都更勤力,最早返工一定係我!最遲收工一定都係我!因為我自己知自己事啦 ,好記得有一日八號風球,公司有份急文件要去簽,得我一個肯返去簽(仲要捱貴的士 ,講開又講如果舊老闆你見字請你立刻入番的士錢比我, ),之後叫有番少少狗屎運,得到老闆賞識(老闆多謝你,我唔做果日你同我講既說話我仲記得,冇你我冇今日 ) ,叫做搵到兩個臭錢,開左而加間公司,上到車,結埋婚,生埋小朋友而加8歲
而加生活叫做過得去...餓唔死,發唔到達啦 (ac主人口頭禪 )

我借ac講野唔係要平反咩,主要亦都唔係要話而加制度有咩問題有咩要改,只係想提醒年輕人做事三思而後行,唔好衝動
回想當年最辛苦係出左黎要同老婆去睇醫生,又要搵工,壓力真係大到痴線
同埋當年我''老婆''果六個月都冇見過,因為拜山只限親友,未結婚唔算,果陣我呀媽話佢果6個月都冇見過佢笑過
最後(唔係放閃,唔好打我 ),我老婆而加拖住手同我一齊打哩段''故仔'',我倆因爲哩件事我地更加恩愛,我老婆係我生命入面既全部 ,我地相信以後就算有任何順境,亦境,我地都可以一齊去面對,多謝你,老婆

好sweet 祝你地永遠幸福
有無諗住追多個女

不了 一個已經頭都大埋

仔係白厭啲
女會痴老豆架
仲有80個留言 之後我就要還番個ac比人喇 到時有緣再見

點解要還 繼續用唔得咩
個ac你朋友既?

入面唔多講喇

點解要還 繼續用唔得咩
個ac你朋友既?

因為費事比人起底搞到ac主人 到時我睇下開唔開到啦

其實我都係同其他人share 呢個account
你特登借黎回呢個post?

我只會講,佢係我既全部

講下佢係點

佢?等佢自己答你

佢係你初戀?

好敏感,唔答

我入去21歲 你自計啦

記錯自膠 40 果個好似係cc 巴打
巴打31 好年輕 個仔已經8歲
咁你咪好早結婚

點解要還 繼續用唔得咩
個ac你朋友既?

我都冇諗過借咁耐

自己開個啦

講下佢係點

佢?等佢自己答你

佢係你初戀?

好敏感,唔答

我入去21歲 你自計啦

咁你咪好早結婚

D監躉多數早生仔 做野不嬲唔洗諗後果嘛

入面唔多講喇

好sweet 祝你地永遠幸福
有無諗住追多個女

不了 一個已經頭都大埋

我到而家都唔敢生,我好怕細路鳩叫

佢係你初戀?

好敏感,唔答

我入去21歲 你自計啦

咁你咪好早結婚

駁唔到...

點解要還 繼續用唔得咩
個ac你朋友既?

我都冇諗過借咁耐

自己開個啦

好敏感,唔答

我入去21歲 你自計啦

咁你咪好早結婚

駁唔到...

如果打人之前諗到打完就走 唔係想要人條命起勢咁打就唔好做撚樣啦

佢?等佢自己答你

佢係你初戀?

好敏感,唔答

我入去21歲 你自計啦

咁你咪好早結婚

經歷左咁多事,大家都認定左大家,仲唔結婚等咩

但你果時岩岩出黎做野咋喎 結婚生仔洗咁多錢 唔會好辛苦咩 定其實你有父幹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞