入過沙咀勞教中心,你問我答(2)

1001 回覆
67 Like 2 Dislike
痴撚線,人地講下意見就俾人屈做柳記,講左唔係之後俾人話踢爆佢係絲之後就痴撚線咁圍屌佢

你自己睇下佢講過咩先啦

我就係翻睇完,見真係佢好唔合理俾人屌先囉

你認同沙咀制度完善。 入邊懲罰合理?

我上個post開始到而家都已經講左好多觀點啦,你自己追下我講過d乜

好得閒咩追你post
3)係咪所有阿sir都係咁痴線?
我上個post講過,客觀講真係唔可以一蓋而論,有D呀sir真係會有心教好你,呢一班通常都係新仔sir,仲係有使命感,而通常班老屎忽就可能係大人監房比黑手撚得多,所以會對犯人有先入為主,所以做嘅嘢會肆無忌憚好多,亦情緒化好多

而之前我都有講過,好多J仔(即14-18歲嘅犯人),真係會年少無知,以為個世界佢行哂,呢一班犯人我就會真係讚成合適嘅體罰,因為出面已經無可能有嘢令佢地怕犯事,呢班唔打真係唔識驚,除時殺人都夠薑!!!!

你可以話咁樣即係我講哂啦?
係,真係我講哂,真為我坐過見過,你地只可以選擇信我同唔信我,如果你想揾交咬,之後我都會無視你,你繼續相信你嘅制度,我無諗過可以改變你嘅睇法!!!!!!

!!!!!!!!

因為驚D盲人睇唔到,我會copy幾次!!!!!!

請停止罵戰

有時唔係罵唔罵戰
好多人認為入到去抵死, 值得比人打。 但發生既事一無所知 又亂加評論

有人話適當嘅體罰係有用

我都某部分上同意

但問題係,你要引入體罰,你就應該要引入呢套制度,明文規定,幾時係要罰,幾時係要操,有咩形式嘅體罰之類,而唔係係到abuse power,肆意你想點就點,唔係你想人吞精就吞

特別係打雞翼呢d動作,對人體傷害極高,而過往亦都有case係勞教入面死人

d人剩係識話你唔犯法咪無事囉,呢個係on9說法,等同d藍絲話你唔遊行咪唔告你一樣on9

你地覺得打手板呢?
樓主仲有冇故仔聽

你想聽咩?

恐怖野 鬼故 或者有冇啲正面啲既事
其實係入面係咪唔比笑

正常係唔比笑既
不過如果個SIR搞GAG你唔笑又要找數
係唔可以自己同人吹水笑

Sir搞完個gag後話「你地做乜唔笑啊 」跟住啲人假笑 諗起都好笑
3)係咪所有阿sir都係咁痴線?
我上個post講過,客觀講真係唔可以一蓋而論,有D呀sir真係會有心教好你,呢一班通常都係新仔sir,仲係有使命感,而通常班老屎忽就可能係大人監房比黑手撚得多,所以會對犯人有先入為主,所以做嘅嘢會肆無忌憚好多,亦情緒化好多

而之前我都有講過,好多J仔(即14-18歲嘅犯人),真係會年少無知,以為個世界佢行哂,呢一班犯人我就會真係讚成合適嘅體罰,因為出面已經無可能有嘢令佢地怕犯事,呢班唔打真係唔識驚,除時殺人都夠薑!!!!

你可以話咁樣即係我講哂啦?
係,真係我講哂,真為我坐過見過,你地只可以選擇信我同唔信我,如果你想揾交咬,之後我都會無視你,你繼續相信你嘅制度,我無諗過可以改變你嘅睇法!!!!!!

!!!!!!!!

請停止罵戰

有時唔係罵唔罵戰
好多人認為入到去抵死, 值得比人打。 但發生既事一無所知 又亂加評論

有人話適當嘅體罰係有用

我都某部分上同意

但問題係,你要引入體罰,你就應該要引入呢套制度,明文規定,幾時係要罰,幾時係要操,有咩形式嘅體罰之類,而唔係係到abuse power,肆意你想點就點,唔係你想人吞精就吞

特別係打雞翼呢d動作,對人體傷害極高,而過往亦都有case係勞教入面死人

d人剩係識話你唔犯法咪無事囉,呢個係on9說法,等同d藍絲話你唔遊行咪唔告你一樣on9

最鍾意哲學撚
邏輯有序
不因人廢言
其實香港人係咪講平權平等講到痴撚左線
入去坐果d犯黎架 係咪要好好對佢地呀

嘩 你千祈咪犯事 你一入去無論做錯乜 都打你幾次先 想去廁所佢玩野唔比你去 你賴咗 你飲翻自己d尿食翻自己d屎 你有需要打丁 比佢發現要當住咁多人打丁 仲要食翻自己d精 犯錯係要罰 但係唔係代表可以濫用權力阿

好老實講 懲教d人識分邊d係乖犯 邊d唔係
同埋入得去就遇撚左非人生活架啦

加害者俾人玩返就怪人地點解要玩你

好多年輕犯入去都係冇悔意 唔俾打過同侮辱過跟本唔會驚同後悔

咁你知唔知咩人會判入去DC?
唔知就學啦,唔係根本同你討論唔到。
店舖盜竊,判左入去,然後就要用食屎飲精掉落街呢類手法教返好佢?
你個邏輯去左邊度?
成班癡線咁衝出黎罵
我話基因就話我話人仔女
研究講架,你估我講架?

研究講 研究講左吞精食屎飲尿有用未
講緊你呢番說話刻薄 仆街呀 咩叫睇住自己仔女
咩叫仔女無得做公務員?

講事實都唔俾
你哋做監躉
仔女冇得做高級公務員

講囉你咪
事實叫人監躉都好刻薄 都係事實

請停止罵戰

有時唔係罵唔罵戰

有人話適當嘅體罰係有用

我都某部分上同意

你地覺得打手板呢?

打到瘀咪算 唔會打到皮開肉爛掛...
其實香港人係咪講平權平等講到痴撚左線
入去坐果d犯黎架 係咪要好好對佢地呀

嘩 你千祈咪犯事 你一入去無論做錯乜 都打你幾次先 想去廁所佢玩野唔比你去 你賴咗 你飲翻自己d尿食翻自己d屎 你有需要打丁 比佢發現要當住咁多人打丁 仲要食翻自己d精 犯錯係要罰 但係唔係代表可以濫用權力阿

好老實講 懲教d人識分邊d係乖犯 邊d唔係
同埋入得去就遇撚左非人生活架啦

話撚左勞動倉一視同仁啦
你係呢個post用第二套說法根本無得討論
或者咁講 , 掉人落街中暑死個啲你覺得冇問題?

勞動倉唔清楚
不過個fd做懲教講其他果d根本冇電影果d咁跨張

咁你出返去隔離post啦,隔離先係講普通監獄,呢個post係講緊「勞役中心」。
痴撚線,人地講下意見就俾人屈做柳記,講左唔係之後俾人話踢爆佢係絲之後就痴撚線咁圍屌佢

你自己睇下佢講過咩先啦

我上個post開始到而家都已經講左好多觀點啦,你自己追下我講過d乜

好得閒咩追你post

我講就講足2個post,你自己要問,我叫你睇返又唔俾? 係度扮哂理性咁,你串人低質但你講野都幾唔合理喎
#750 夢露絲打

呢個唔係我親身經歷,係聽番嚟

我聽過沙咀係福利官寫字樓後面,係有一堆之後原居民嘅墳墓,所以每年都會有懲教署高級職員掃墓

但有一年就因為新嚟嘅監親係耶撚,所以就唔比職員去掃墓

攪到嗰一年夜尾嘅職員,都會見到有人係操場行嚟行去,當D職員以為走犯就會走上去想捉人,但上到去就會見到個無面人講:『阿sir,好肚餓可唔可以俾D嘢我食』

之後,就會聽到個阿sir病咗,請假唔番工,甚至有人即時唔撈,就係咁!!!!!

你自己睇下佢講過咩先啦

好得閒咩追你post

我講就講足2個post,你自己要問,我叫你睇返又唔俾? 係度扮哂理性咁,你串人低質但你講野都幾唔合理喎

邊忽唔合理?
你認同一聲 唔認同又係一聲
叫你追你post會有分別?

請停止罵戰

有時唔係罵唔罵戰

有人話適當嘅體罰係有用

我都某部分上同意

你地覺得打手板呢?

打到瘀咪算 唔會打到皮開肉爛掛...

當然唔會皮開肉爛啦(錯手除外),我之前講過,職員係連打人都會諗過度過,你係唔會有表面傷痕

但點解職員會知點打你係唔會傷?
大佬呀,呂樂年代打到而家都無經驗?

有無人認真問嘢,唔想加入罵戰,我真係無咁嘅精神,饒恕我怕麻,對唔住!!!!!!!

佢地無虐待人
Sorry,你地口up要人信 要我quote?
你地邊位

港女妳啱!
六四無開過槍,係d學生殺軍人
7警無打過人,當日個7個根本唔係佢地
毛澤東文化大革命無死過人,係我們偉大既領袖!
金正恩好靚仔,係佢發明漢堡包,佢細個第一次打golf就一Q入洞。

以上我都係現實聽到人咁講,電視都有報過,應該係真
( Show Blocked User - 楊岳橋你起身 )

其實唔使理佢,由佢玩單機,我地繼續討論。
請問咩係RC 同DC

rc 更新中心
dc 勞教中心

between 多謝呢個post 令我學識唔小平時唔會接觸到既野

咁係咪兩個地方都俾人打得好金

聽佢地講話除左dc 其他都唔會點比人打(有錯勿屌)

係,DC打得最勁,其他小好多。
寶馬山雙c案
嗰三個大中細
寫信話自己好內疚,人地又真係原諒佢
向入面吹到自己幾勁~
我呢兩日開工,所以無上嚟

係度答番D巴打留言,我未必睇得哂,睇到個D就答啦

1)沙咀夜尾番咗倉就會收鞋油?
我受個陣係05年,個時係會有走棧,知你地唔夠時間磨鞋,會有盒舊鞋油收係床底!

2)懲教署點會因為邊度少人就判邊度呀,吹水?
當年我係06年尾,因為同一條褲,再被人判再去TC,當年男TC係位於荔景,但因為女囚犯人數上升,所以之後就將大仔TC搬埋去歌連臣角TC,咁歌連臣角就變咗超收,之後就好明顯少咗勁多新人嚟,而另外舊人嘅出冊時間亦由18個月減至14個月!

另外,大家都會聽過一句野叫做『法庭判署還押,等候XX報告同XX報,從而判刑』

咁個份報告係由邊個擇寫嘅呢?
就係由壁屋懲教所入面一個叫做『in take』嘅部門擇寫,而呢個部門係懲教署其下部門,咁即係話懲教署嘅報告係會影響法庭嘅判決,而懲教署係負責監獄嘅資源調配,咁每個還頭嘅人數會真係對呢樣嘢無影響?

重頭規:以上純粹本人所觀察之陰謀論,大家可以唔信,但我本佢就非常相信!!

利申:我就係高登嗰個SEED圖華巴打,如有資料想補充,可GOOGLE SEED圖華就會揾到我高登嘅舊POST!!!!!!

好,等我再睇吓有咩答先,之後會詳盡答,所以比D時間我!!!!!

你不如改返舊名啦,我成日要諗你新名係咩

你自己睇下佢講過咩先啦

好得閒咩追你post

邊忽唔合理?
你認同一聲 唔認同又係一聲
叫你追你post會有分別?

咁你咪非黑即白囉,乜野問題淨係識Yes or No,講左咁多野你又唔去睇又要問,叫你睇返你就串鳩人,只睇結果不問過程係度自打嘴巴
想知犯事衰傷人打到對方點,純八卦
點判你傷人定對方傷你? 唔通傷人真係你打佢佢唔會還手?!
( Show Blocked User - 楊岳橋你起身 )

好地地一個post 搞到低質哂

有請經典神圖

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞