入過沙咀勞教中心,你問我答(2)

1001 回覆
67 Like 2 Dislike
連登仔將坐監都變真英雄

我相信有人會真心悔改, 亦應該比機會一D人

但衰非禮,藏毒個班唔該收收皮先啦, 唔好講到自己同政治犯,同坐冤獄既人一樣係無辜咁

機會一定係要俾,但你睇下d人留言,唔知以為佢地講緊去ocamp,柳記仆街就講到d犯係正義咁,愈黎愈多人入黎話入過邊間邊間搵fd子咁,真係抵班友入去受

事實上真係有班人當度假,入去都無咩所謂 特別係tc 個班

真係笑撚死 話咩希望社會關注 關注你班撚樣?衰幾次入去係咁話你仆街 咁你自己呢 社會垃圾 正常社會唔岩你 咪死入監房囉

咪撚on9啦

既然教到出黎都係咁垃圾,你係咪要反醒下成個坐監制度係咪有問題呀

你想人坐監除左係阻嚇之外係想令到班友出黎唔好再搞事,你咁樣恰班人出到黎我就好撚擔心等時佢做大做上司嘅會唔會咁樣對d下屬

仲有未計sort撚左個堆,都唔知會唔會對社會有咩害

畀你班獄卒係入面濫用權力,最後令結果更加差

由頭到尾都無人駁到我呢個point

我從來唔撚care乜7人權,我睇重嘅係後果,對社會嘅利益

你剩係一味話班友垃圾但無諗過點解決d垃圾

一係你政府就一野打靶打撚死晒d垃圾,但你而家唔打死佢地,又搞到佢痴左線,出到黎對社會都唔知有乜影響我嘅思考角度就係咁樣

再講未計個d燒垃圾筒畀人判入去個d,個d點計都未去到垃圾,而家梁遊都畀人告,如果佢入埋去又係咪垃圾

遲下若然整多次佔中,個搞手畀人的入去又係咪垃圾?

咁你無statistics u can u up
呢種教學方式有教出呢個post入面脫胎換骨嘅更新人士
對社會有貢獻
有啲你話癡左線又乜
你有無證明話弊大於利先
癡左線嗰啲話唔埋本身心理都唔健康
入左去又sad咁
你點isolate factor

呢個咪社會角度囉
你又唔應

但衰非禮,藏毒個班唔該收收皮先啦, 唔好講到自己同政治犯,同坐冤獄既人一樣係無辜咁

機會一定係要俾,但你睇下d人留言,唔知以為佢地講緊去ocamp,柳記仆街就講到d犯係正義咁,愈黎愈多人入黎話入過邊間邊間搵fd子咁,真係抵班友入去受

真係笑撚死 話咩希望社會關注 關注你班撚樣?衰幾次入去係咁話你仆街 咁你自己呢 社會垃圾 正常社會唔岩你 咪死入監房囉

咪撚on9啦

既然教到出黎都係咁垃圾,你係咪要反醒下成個坐監制度係咪有問題呀

你想人坐監除左係阻嚇之外係想令到班友出黎唔好再搞事,你咁樣恰班人出到黎我就好撚擔心等時佢做大做上司嘅會唔會咁樣對d下屬

一係你政府就一野打靶打撚死晒d垃圾,但你而家唔打死佢地,又搞到佢痴左線,出到黎對社會都唔知有乜影響我嘅思考角度就係咁樣

再講未計個d燒垃圾筒畀人判入去個d,個d點計都未去到垃圾,而家梁遊都畀人告,如果佢入埋去又係咪垃圾

咁當入面係好聲好氣咁教好佢 e...咁同中學做錯事 老師會同你講你咁做唔岩 再錯就罰 有咩分別?咁既然正常方法教唔好佢咪用另類囉 我唔係唔駁你 係呢d係常識 得你d傻西以為自己d想法好獨特

第一樣野,無人反駁到我關於正義嘅問題,一個燒下垃圾筒/衰十一(仲要條女係就黎16你情我願)或者輕微罪行嘅人有咩理由咁對佢?

第二樣野
另類?有咩research研究證明你呢類方法係得?我唔係話反對暴力或者用嚴格嘅方法去管,我就睇過好多關於軍校或者一d軍人生活嘅資料,佢地嘅訓練方法都係非常嚴苛,非常痴線,甚至同勞教有得比,但係有紀律嘅軍隊係運用呢d方法嘅時候亦都會知道佢個界限係點,同咩時候用,點用先最好,咁我想問,你呢d所謂form5畢業嘅獄卒,有乜野條件有咩論證證明到你個套係work呢?定係你用嘅時候純粹係為滿足個人私欲去做呢?

第一對個個都公唔理你衰咩
第二撚樣唔係軍人,佢地拉返黎唔係自願 唔好用佢地訓練法黎比 同埋呢套係幾十年前英國佬發明 唔係d f5仔話到事嫁傻西
真係好撚on9 講極都唔明拉返黎同自願既分別
連登仔將坐監都變真英雄

咪撚on9啦

咁當入面係好聲好氣咁教好佢 e...咁同中學做錯事 老師會同你講你咁做唔岩 再錯就罰 有咩分別?咁既然正常方法教唔好佢咪用另類囉 我唔係唔駁你 係呢d係常識 得你d傻西以為自己d想法好獨特

第一樣野,無人反駁到我關於正義嘅問題,一個燒下垃圾筒/衰十一(仲要條女係就黎16你情我願)或者輕微罪行嘅人有咩理由咁對佢?

第二樣野
另類?有咩research研究證明你呢類方法係得?我唔係話反對暴力或者用嚴格嘅方法去管,我就睇過好多關於軍校或者一d軍人生活嘅資料,佢地嘅訓練方法都係非常嚴苛,非常痴線,甚至同勞教有得比,但係有紀律嘅軍隊係運用呢d方法嘅時候亦都會知道佢個界限係點,同咩時候用,點用先最好,咁我想問,你呢d所謂form5畢業嘅獄卒,有乜野條件有咩論證證明到你個套係work呢?定係你用嘅時候純粹係為滿足個人私欲去做呢?

笑話,知法犯法又係講到俾人屈咁,受落起就怪人點解咁對你

話冇資料就更加笑話中既笑話,你自己估受完一係痴左線,一係變本加厲唔見你搵證據出黎? 人地一套制度set哂出黎就話人地憑乜野覺得有效

燒垃圾筒已經要兩年勞教

遲下佔中個堆學生唔知會唔會畀人判入勞教

上星期入去探佢地見到佢 佢地話如果係黃絲入到去會比啊sir 針對

佢而家點?
變態柳記同黑警都fd底架啦, 大家都有暴力傾向同鐘意濫權
仲有good cop bad cop呢招, 做柳記同黑警一樣都係仆街陷家剷 前幾頁見到柳記比人尋仇真係好心涼

以前啲啊sir 個樣真係好撚惡,但呢兩個月入去比我感覺鬆散左好多,可能換左批後生啲嘅

你成日翻啅?

入去同佢地吹水同玩

你意思係真係入番去?定探監?

入去做義工啊

講清楚呀嘛 請到以為你成日入番去受咁
真係好撚on9 講極都唔明拉返黎同自願既分別

成班友打飛機以為自己思想好偉大咁,睇個犯既post就個個當自己判官

你意思係真係入番去?定探監?

入去做義工啊

吹水同玩?玩乜撚野?

啲ice breaking game,同搞啲野比佢地做下

可以從咩途徑申請入去做義工

跟機構入,不過我知都會有耶撚,天主教個啲入去

前面果位巴打有冇睇post1?
Post 1有提過係個官認為個犯完全無悔改之心先會判入勞教喎 一係就係個官判左感化令 但個犯違反左感化令先判入去勞教喎 無咁嚴重果啲應該係判入去教導所
睇睇下分享變做罵戰post 做乜鳩
連登仔將坐監都變真英雄

上個post 仲有人留言話個犯係我個仔我會點諗,真係都on撚9,佢唔好話我個女俾人非禮我會想條友點

一個加害者慢慢包裝到自己被害者咁,又真係有一大班友同情佢地講到佢地被人屈先入去咁,屌你老尾你自己犯法緊係要自己受啦

同意
你個仔係犯
你自己養不教/無能力教
咁等入面幫你教
樓主都係入過去,之後連亂過馬路都唔敢
咁即係好有效 入去之前都唔止衰一次啦
入去之後脫胎換骨

亂過馬路都路敢唔係樓主
同埋我講左唔要犯事係因為唔想再令屋企人失望,唔係因為驚入去比人虐待,就算冇比人虐待我都唔會再犯事

最緊要改過自身
當年有朋友衰毒入去赤柱好似得17歲
出到嚟佢話入面啲阿Sir好好人
佢話因為佢平時好幫手所以班阿Sir對佢勁好
如果其他犯同佢嘈即刻幫佢打9條友

佢應該出到去癲左
連登仔將坐監都變真英雄

我個fd準備因為非禮入, 但係而被人非禮果個係佢一個月前分手果條女, 仲要明明係果條女主動上去我個fd屋企, 而家果條女因為果件事令到佢前男友覺得好可憐所以就同返佢一齊, 而我個fd就.........
連登仔將坐監都變真英雄

我個fd準備因為非禮入, 但係而被人非禮果個係佢一個月前分手果條女, 仲要明明係果條女主動上去我個fd屋企, 而家果條女因為果件事令到佢前男友覺得好可憐所以就同返佢一齊, 而我個fd就.........

呢啲法庭判啦
連登仔將坐監都變真英雄

呢d女真係害撚咗人一世 我係女仔都唔幫你 正臭西
其實大家搞清楚少少野先,冇人話過犯左法唔應該入去
犯左法就梗係要受懲罰啦,但係懲罰同受虐待唔同
如果你覺得懲罰就係應該要虐待既,咁我只可以講你真係要時時警惕自己同你將來既小朋友唔好行差踩錯
係受害人角度梗係想佢入到去比人虐待,甚至斬斷哂佢手手腳腳啦
係犯法既人角度一定係入到去冇咁辛苦
根本就冇野好坳
我地行出黎講只係想講比大家聽入面既情況,我地亦都冇講過乜野要聲討,要投訴
我諗樓主哩個post只係想宣傳套戲同話比大家聽等大家知道入面究竟係咩情況,至於入面手洗岩同唔岩就留番你地自己定奪喇

其實我都唔想開人火,但見到太多人唔肯接受現實忍唔住要講幾句,連登學生仔多,平時笑下d港女係雞既post都可以當笑下冇咩所謂,但去到d咁認真既post真係要用返好認真既態度去睇,之前雨傘個陣我感受真係好深,個個俾人誤導口罩都唔帶走上前線,好多人根本諗野都冇考慮過個後果

睇到呢個post見到好多人將角色反轉,冇諗到個因果關係,佢地諗唔係點去提醒自己唔好去做錯,而係屌人個制度點有問題要點改,唔係呢個post講d現實d既說話真係過意唔去
有冇人組團一齊去睇套戲
六旬內地婦前年到旺角一藥坊購買兩支共值60元的法國雙飛人藥水,卻遭店員用信用卡過數5萬元。兩名年輕男店員,早前經審訊後被裁定欺詐罪成。兩人一個被指毫無悔意,一個怕辛苦寧願坐牢,裁判官今判刑時狠斥兩被告是害群之馬,令市民對藥房業抱負面印象,破壞香港購物天堂的聲譽。兩被告行騙的金額是貨物原價八百多倍,行為明目張膽,最後分別被判入教導所及勞教中心。

據裁判官透露,報告顯示首被告梁家葆(20歲)毫無悔意,青少年罪行評估委員會更指他完成刑期後,需要3年監管。次被告鄧子豪(23歲)的智商稍低,但應懂分辨是非對錯。裁判官指兩被告有共同目的伙同犯案,罪責相同,需判阻嚇性刑罰。
首被告的律師今求情指,其參與角色低,案發時已即時退款,事主沒實際損失。次被告的律師則指,被告怕辛苦,又怕體能不勝應付勞教中心,寧願監禁。

係咪慘撚過死 個官明知佢唔想入沙咀都專登判佢入去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞