會計畢業生audit以外嘅出路

1001 回覆
33 Like 101 Dislike
做in house會唔會高人工d
係呀
聽講有3間比較大 唔記得第3間係咩
in house 由AA開始做都係萬零人工
應該15k至16k pm
in house 無條好clear 既path
一定要靠轉工先跳到位同人工
除非公司有位升

同埋公司規模都好影響發展
我未做treasury之前係做accounting 只係以前會做cashflow/投資...都叫做涉及到treasury既野
要入應該唔難既 睇你cv點寫
騎牛搵馬囉 都要開飯架
有treasury工就去見下 人工好過acct 冇咁悶同辛苦 我返左一年 趕interm report先ot1日 平時都算他條
你做緊邊飯?
你係咪fg就做commercial (arap)?
我揾唔到treasury 工,開頭都做咗一年半financial accounting,但頂唔順要入journal,ap ar gl啲悶嘢,試過揾treasury 都無reply,之後轉咗做FP&A,無咁悶,但其實只係係咁砌report無太多嘢學

treasury 你要唔要做hedging?玩過咩financial instruments?有無分peak同slack season ?
工時長
你做hk tax?
其實係有4間大
Tricor tmf intertrust vistra
um....我其實係做international tax dept....但做咗成年都淨係做hk tax所以先會quit, 真係頂唔撚順做埋d on9 tax comp
Com sec牌要三年related working experience

Audit好似唔算

要做好似要由頭黎過

記錯勿屌
Com sec大把男
你估真係著黑絲 有事秘書幹,沒事幹秘書個啲秘書咩
有冇computer share評價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞