會計畢業生audit以外嘅出路

1001 回覆
33 Like 101 Dislike
Deals 巴?
巴打,我而家都做緊management accounting,大公司叫呢啲做FP&A 或finance & control,我覺得無乜技術含量,唔一定要會計人做,同埋大公司如果上Power BI,根本好多report都可以gen出嚟唔洗manually copy n paste去做,我覺得呢類工種長遠唔係啱我,Business partner 都未必係做strategy 嘢,唔見得响大公司做FP&A 就係專門做analysis,即使公司用SAP,Tableau 都只係限於user level,做咗幾年覺得幾lost

你當初由MA轉去data有咩transition role或者類似既entry role可以parallel 咁轉?data既工種係咪主要做analysis?我見有啲role要識SAS,VBA,programming 既嘢,讀會計既人會唔會好難去pick up?
我都想做deals
19 audit狗
咁其實還原基本步big4繼續做,做到sm都已經目標達成了。
420usd
你唔會想做,wok到想走
點wok法
畢業做左五年commercial
跳左去做pe fund admin
無乜將來架喇
唯有發展下其他野
人工如何?
如果一開始就做fund的話
五年exp應該比commercial好一大截
睇啲job ad,PE senior fund accountant,出到45k pm,3年exp,但唔知係咪大fund先出到呢個價
performance好嘅公司真係會肯出呢個價
係大部分公司都underpay
同埋好鐘意睇你上一份人工黎壓20-30%
但有啲公司唔會壓,覺得應該比幾多就幾多
但要睇你好唔好彩入到去喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞