會計畢業生audit以外嘅出路

1001 回覆
33 Like 101 Dislike
如果想做local 快d轉好
因為Commercial exp通常count 做返junior
但而家經濟情況 轉唔轉工真係諗清楚

但前途好難講 唔似big4咁清楚既path
有人local 轉到做big4
有人local做幾年都係返commercial

我逃離左cpa firm好多年
睇下有無人share 多d

利申我比較好彩 local 轉到做ia
點解要commercial 去local?!
利申:我一年commercial 然後一年audit, 準備做返commercial
做咗幾多年audit先轉IA? IA做咗幾耐? 好唔好做?
做左接近3年就轉IA
都做左5年啦 我做既公司都幾好做
好少ot
人家話IA係三煞位, 每年都要找d improvement, 唔係justify 唔到存在, 遲D電子化OCR令財務cut 好多位, 會計真係死得
OCR係?
Optical Character Reader
Fg係咪好難入行
usually MT / 做ARM 轉入去
想問下可以點樣入行?
有撚,第一年15.5,第二年先20(if 有得升)
捱2年咪即係第3年 連q pay咪29k
正解,top pay有31
那有29k 咁高利申normal pay sa1,已q
轉compliance 囉,聽講banking做compliance 人工幾高
Entry post唔多 無做過fs都未必肯請
做緊IA都覺得自己吹水呃飯食
好處係d野flexible d, 唔洗好似financial reporting趕deadline
其實係因為好多big4出來既audit manager都係心理變態
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞