會計畢業生audit以外嘅出路

1001 回覆
33 Like 101 Dislike
你本身已做緊啲big 4人想行既path,點解想走去做FP&A?
in hse M&A mgr先4至5萬,咁不如做FP&A
大陸人好似少揾mnc工,佢哋鍾意做返中資
Tax係好窄啊
但轉field啲人多數去邊
識一個去咗中學教書
我睇big 4人做tax轉行嗰啲,佢哋linkedin profile好辛酸 有啲人似係失業,gap咗半年,揾份temp做,再轉行做hr
做税, 有牌的人比比皆是, 無會計經驗好難轉
點睇中建compliance
做Tax除左IRD真係冇出路
仲要呢兩年Tax好似多左好多野
都幾辛苦
會計師牌可以完全取代
秘書公會根本冇用
小弟上年grad(account major) 做咗1年treasury 做既野同巴打你差唔多( 都好想試下玩hedging 但而家都係做d比較basic既funding/cash management/bank account settings) 同埋平時d野都真係幾似help desk(特別而家AP搬去馬拉個邊 d人好似特別蠢 成日勁多野問/做錯野)

小弟對treasury既野so far都ok 覺得唔太悶同重覆 (個人唔鐘意d重覆性又唔用腦既悶工 其實當初有諗過入big 4 audit 但我又唔想日做夜做d重覆性既野...雖然big 4 升人工快同穩定)所以個時揀咗試下treasury

想問下樓主同巴打點睇treasury 前途同人工升幅 ? 如果我想做d會用下腦唔太重覆既工treasury做落去滿唔滿足到我/我應該轉field做其他類型既工?同埋我應唔應該考咩牌去upgrade 自己(cpa,cfa,frm?) 因為近排升人工得好少(升title但升人工唔夠20%) 但見big 4既fd人工再過1年就會拋離我 (小弟希望30歲前可以有40k或以上)所以呢排係咁諗係咪當初做錯決定 唉 好少可見到連登巴打做treasury 求巴打解答下
我就係做咗一年tax quit咗
講下我身邊例子你參考下啦,我公司個m,年紀應該三十中,有cpa ,5-6萬一個月,唔使點ot,唔見得十分聰明。
聽你講法又唔似抗拒做treasury,主要係考慮人工啦我諗,40k應該唔難既,如果你正路去考個cpa。當然度度環境都唔同,睇下有冇其他巴打比到多d例子你啦
洗碗
多謝巴打解答 我覺得接觸咗treasury一年 無話太大反感既(好過audit個culture先)但我有時都想學d advance/technical既野 希望跳出去都有bargaining power(特別係知道樓主分析過treasury既前景唔太好又窄 機會又少) 所以諗緊treasury適唔適合繼續 當然人工係重要考量之一啦但我都有concern個career path點行同埋treasury 啱唔啱我做落去
treasury 應該唔悶啦,FP&A 又悶又煩9,大量copy & paste
及早放離開係好事
*離開
係 但仲未知搵咩工好
但感覺FPA Pro d 同出路闊 做既野要用腦 起碼有value 同埋可以升到好高position
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞