會計畢業生audit以外嘅出路

1001 回覆
33 Like 101 Dislike
IA 好睇你做果間公司既tone at the top,如果本身top management 唔重視IA 做既野你點做都只係花瓶。有啲公司會將local management 既bonus 同佢地份audit report grading 掛鉤,咁樣local management 就算幾僧你都唔敢hea 9 你。

再者,management 有時會專登拎啲拆唔掂既野去問IA 拎advice 當係買保險,到時爆鑊就可以話IA 教我咁做,當然實際都要睇返有無independence issue。

我覺得IA係一個learning platform 俾你去知道各部門既運作同風險,對你將來做finance / general management 都有得益,用學野心態會好啲。
邊間咁低人工
大部分
如果揀bba 仲後悔
唔撚知呀屌
我搞conversion 都就嚟記死,一日考兩科
温書先
讀acct 可以做bba既工
讀bba 做acct既工 要讀額外既野
識睇數做management 一定有用,加上實際workload 唔大,有時間做其他野,畢業有安全網,冇想像中咁差。利申會計grad 翻緊逼科non-audit。
揀咗acct點解又後悔?
Sa1都無?無乜可能
利申全城最低價個間
commercial 既revenue accounting
主要係做啲咩
會唔會分得太細 無野學
好難轉翻出去
Foodpanda
係咪航運業?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞