會計畢業生audit以外嘅出路

1001 回覆
33 Like 101 Dislike
咁算係咩
Ops
明解
終於有人講fund accounting la, 我都做緊buy side but 係做ops, 間firm個個都識programming係我唔識點先自學到?
Treasury 好似仲少工過FP&A,兩者都行頭窄,但Treasury 更少opening
不如直接入政府Treasury Dept做
你公司有人睇起你,你人工會加得好快,否則都係靠轉工加人工,有啲公司FP&A dept得兩條友,1個Sr Mgr,1個Financial Analyst,人數應該少過Treasury dept(如公司有此部門)
你做fund admin? 要唔要考cpa先做得?做啲嘢難唔難?
呢類fund accounting好似唔好做

之前聽人講,fund accounting有分buy side(類似in hse finance dept)定sell side(人哋唔要outsource 出嚟既嘢),大概分為以下幾類:
mpf/trust/pension/real estate/hedge fund

聽講fund accounting每年派bonus都好多,上面各樣有無人知既可以人補充
Treasury dept有無分做咩行業可以掂既exposure唔同?

有啲公司將Treasury dept當cost centre,做Treasury operation,有啲係profit centre,現實中有無咁既分類?
幾乎無treasury dept會係cost centre
巴打三次都係唔同公司?
hedge fund/pe fund?
工時方面同我認知嘅好唔同
我係big 4做audit,啲客九成都係pe fund
唔同類型唔同strategy嘅pe fund 都有
感覺我啲客好多都仲wok 過我
好多公眾假期都要返工
由其復活節同五一個輪
亦都會做到好夜下,我自己就試過凌晨十二同個客傾電話
同埋聽過啲客講佢地做fund全年都有deadline要趕,每個quarter都要出report
如果間fund house有licensed corp 仲要做埋sfc 個啲19野
全年都做都冇停
audit 起馬有時間鳩fing下,hea 起上黎朝十半晚六兩個鐘lunch都冇人理
我啲客個 size 通常都比較細,成個office 可能都係得十幾條友甚至幾條友
個時搵工同headhunt傾過
佢話有啲出名嘅fund house 直頭chur到長期做到十一二點
但人工就幾好,派bonus跨張起上黎可以派到接近一年
呢個post好正
個個都認真討論audit以外嘅工
打錯 幾乎所有都係cost centre
個個都想做big4 唔通個個都想做big4咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞