會計畢業生audit以外嘅出路

1001 回覆
33 Like 101 Dislike
巴打你有咩牌?
做4-5年30k多d都唔算難
難跟audit/corp fin既人工
不過起碼有生活
聽講可以讀master取代考HKICS
係,最平10萬都有,坊間都好建議無讀corporate governance 嘅人直接報master 算 因為果幾份卷絕對唔易
你上面都有 + CIA+ CISA+HKICS.
交會費都交窮
銀行
10萬搵個牌都幾抵玩
10萬換個牌都幾抵玩
考咁多個會做乜
讀得勁都可以去做MT
進可攻 退可守
問題係 做左compliance就考唔到牌
影響以後升職機會
好多senior post 寧願請無經驗但有會計牌既big4 友
in house既話主要operation (ap, ar, etc) 同reporting
如果間公司大小小既話可能會有 corp fin (m&a) 等等
Act grad除咗big4有咩好出路
你指係考唔到cpa牌?
yes
你可以做Operation post, 做銀行, 跳下跳下 人工升幅都唔差啦,當然audit人工升得最好,但工時咁長同最低工資無分別,想生活一定唔好做audit

大把公司Back Office, Fund House都會請人架啦,當然考牌都好重要,得閒有錢有時間咪去考下野
不如你諗下 大學係咪只係train你做big4既人,令你以為除左big4 無出路?

全世界既學生(除左專科)都係以入big4為榮? 入唔到big4就人生已完?
mcdonald
幾年前聽個IT AUDIT 人嚟學校搞career talk,講到幾好幾好咁,人工高咁。
唔知依家咩環境
利申:唔熟
Acct grad雖然考Com Sec牌免4份卷
有錢就讀master 冇錢就逐份卷考
但其實你大學讀Company Law唔會in depth到考牌有用
基本上Com Sec做既野冇咩野關acct degree事

好似acct有big 4
Com Sec都有professional firm
比較出名就T字頭個d
真係好多人都覺得入唔到big4同2nd tier就世界末日
你做公司跳幾跳都可以同Big4人工差唔多,好彩有能力仲可以更高,唔洗將audit睇到咁大喎

仲要可以準時收工 有返正常既生活 做Big4可能屌女都無時間無力
Big4係返工時間屌女
仲有tax, risk assurance, advisory下面又有transaction services, brs, forensics.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞