會計畢業生audit以外嘅出路

1001 回覆
33 Like 101 Dislike
睇你咩strategy la, hedge fund多數都忙,因爲可以好多daily嘢
啱啱覆咗另一個巴打
明白Thx

唉,姐係分分鐘一grad 就食屎
Ching可唔可以講吓大bank 做mt嘅career path 係點? 同埋做左3-4年同一個係big4做左3-4年 有考啲會計師牌嘅人比較 邊個前/錢途好啲?

升year2 a&f 咩都唔識
intern
可以做corp bank credit analyst / credit risk
有acct sense同睇慣financials可以應付到,再慢慢學

發唔到達,但叫做人工 穩定 working hours 可以balance 到咁

利申: AnF grad
Ic 聽啲人講話Big4 做三四年就轉出嚟做其他嘢又有咩揀?
都係我哋上面討論嗰啲
mt公司重點栽培 2 3年rotation慢慢試 完programme就係managerial role 唔啱嘅exit都大把工要你
big4 3-4應該都係平均黎講啱啱考到牌嘅時間?前幾年仲要捱生捱死
不過當然好睇你性格識人bank mt入咗rb頂唔順湊客跑數轉咗去big4做
簡單黎講, 一間公司黎問bank借loans
你要分析下間公司的repayment ability
到底佢還唔還到$$

睇下PnL, cash flow, 計下ratio
要有acct sense, 至少每個account代表咩&之間個logic
先解釋到d acct movement 有咩implication架
今年fg,都會試下搵intern
巴打知唔知銀行既Treasury 同commercial 既corporate Treasury 做既嘢有咩分別?
正解

再做落去做到credit approver
就有權在自己個limit批loan
Credit approver人工唔低
不過壓力又大d
credit approver 人工好高
但如果經你手批個隻死左
compliance都分好多種既...........
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞