會計畢業生audit以外嘅出路

1001 回覆
33 Like 101 Dislike
我見fb有agent幫人請FG做treasury analyst 都22k pm,仲高過FP&A starting salary
FP&A 唔好做r ma
有冇巴打聽過connected group?
之前見請treasury analyst就報左
早幾日打黎話有interview
本身做緊audit 報左考qp
轉做treasury係咪好難考到牌?
connected group咪recruitment agency囉

treasury 同fp&a 一樣都係大公司先有既role,公司唔係AE的話,要有人係hkicpa holder 或指定cpa holder先可以申請Authorized Supervisor,事關唔係間間大公司入面啲會計人都可以簽exp,hkicpa改咗AS application requirement,acca,cpaa 呢啲都做唔到AS
考qp都係做返3年audit先啦
諗緊轉唔轉會,考返CPAA算
12月先開始考第1份
認真答你 如果你在乎升職加人工
做起碼四年Big4 先跳出去commercial 再公司跳公司咁升
Big 4 係辛苦 但真係會加速你嘅事業 之後條路會順好多

直入Conmercial唔係唔得
但如果想跟得上Big 4 人工 就要入ibank d analyst / associate 位
有人睇既話 都可以升得快

又或者入政府/監管機構 佢地有d 人工加幅係跟Big 4 嘅
邊份政府工加幅跟到政府
做雞
係咪hkma, sfc嗰啲?
4年big 4係咪出去至少揾40k pm?assistant mgr grade ?

commercial 年年凍薪或加幾舊水hea9你,出名大公司都係咁,唔轉工根本唔會突然加30%人工,仲要OT無錢,請多過5日連假已被人媽差,仲要唔好彩去咗間公司生意差,返咗幾個月新工已知道無人工加,無bonus,所以一定會轉工
睇你邊一個industry 如果non FS 應該差唔多 FS 應該50k+
如果特別少少 好似sponsor PE VC 嗰d連埋bonus 可以幾高下
如果compliance 相關 連bonus 40-70k 左右
係 不過要入到佢地D MT program
如果中途入 起薪加10-20%左右 之後年年加3%左右
我就係acct + data, 而家做緊既野data為主。
但我暫時搵唔到呢兩個學科有synergy
Cyber security 超吃香,諗下考cloud cert 同ethical hacker 入行
Pin咗
compliance 班人都係咁講,唔係親生仔MT出身好唔同,入去都係浸一排拎個名走
但會唔會好過做typical accounting role,比financial reporting/management accounting/internal audit好?in terms of 人工,career path & choice,job scope?
做data前我係做management accounting. 人工就一定data比較高,始終而家興嘛,但要學曬d野都辛苦,除左python SQL programming , machine learning , 仲要識Database design, data infrastructure, 最好識埋cloud,D技術仲不斷更新。
Management accounting 衰d講唔需要好多專業知識,做落舒服穩定,但感覺無咩前途。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞