會計畢業生audit以外嘅出路

1001 回覆
33 Like 101 Dislike
係fg都做得想知邊間請到咁多FG, 想in
睇左1轉 efinanical & linkedin, 一個fg post 都冇, 大行official website recruitment 另計因為呢d一定唔會"係fg/人都做得"
肯定係市場差
3.2 有bank mt offer 係因為人地份cv 靚到仆街,好撚多大公司intern, case comp.
驚有on9 你以為mt 好易做,其實人地dse 一grad 鋪晒路
多後生仔女係優點咩
柒頭毒撚表示唔想同人溝通,最好lala 聲做完就走
老實講 你講嘅好撚多大公司intern/case comp係三大business school隨便搵個商學院嘅人8成都有 已經係標準黎 唔算cv靚到仆街 所以先會好似你咁講3.2都有得in/offer
利申我係剩低個2成
真mt一定要1st hon
咁又唔見得 唔少人~3.2入(大bank)
過3又pass apt test應該都有得in下三大嘅話
3.2 有bank mt offer 係因為人地份cv 靚到仆街,好撚多大公司intern, case comp.
驚有on9 你以為mt 好易做,其實人地dse 一grad 鋪晒路
老實講 你講嘅好撚多大公司intern/case comp係三大隨便搵個商學院嘅人8成都有 已經係標準黎 唔算cv靚到仆街 所以先會好似你咁講3.2都有得in/offer
利申我係剩低個2成
有同年齡傾下計訴下苦係好過自己屈著屈著
其實case comp係無用,只不過贏到case comp嗰班presentation skill好勁,interview梗係順風順水
就令人有錯覺以為case comp有用
所以過來人經驗就係自己練下present好過乜捱眼瞓整case comp
唔好呀on9, 一陣人地周圍唱你走仆街多一事不如少一事
你點知你隔離果個係咪個manager 個女,你仲屌佢老豆,咁你88了
agger
不過case comp累積翻黎嘅business sense/analytical skill都叫實用嘅
就算贏唔到interview都有排吹
返工呻下都唔敢,咁你都幾辛苦
如果你真係好驚同人接觸嘅,其實audit你好難做,因為audit根本係serve客而唔係真係true and fair
其實想問吓各位巴絲,未來acct or audit 行業仲唔會咁好景呢,啲大firm headquarter 似會搬唒去monkey 坡喎
hedge fund好唔好玩?
唔鐘意社交唔等於冇能力同人溝通
利申死毒撚,就黎做咗三年,極少同同事社交
一車車支那人可以落黎取代你,你話呢
想做compliance 但唔知點入行
好多entry post 都prefer 有exp
利申讀act ,無relevant exp..
其實big4自己都研發緊 分散式帳本科技 點都至少取代6成人。話就話唔會cut 人手叫人唔洗驚 但攞錢出嚟研發科技目的就係cut成本 唔減人手把撚啊
點解嘅,求教

利申:讀緊acct year 2 ,想知下未來市場發展
世事都被你看透
Treasury 要去新加坡做先有前/錢途?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞