會計畢業生audit以外嘅出路

1001 回覆
33 Like 101 Dislike
大fund house 好似起薪已經係big 4senior 1未q 個價?
緊係讀返個degree,周街都degree你non degree揾工有無困難?Conversion都係俾non accounting degree人讀
細fund house應該就冇至少6個月咁跨張
利申有做payroll testing
我本身已經有個degree
只係想轉行 因為讀accounting degree 成本高好多
派咗幾個月?
sor,睇錯咗,讀conversion 最快係Kaplan,幾個月就搞掂,BBA non acctg degree應該要5萬幾左右

你應該諗下想考咩cpa,揾個易既考,New QP有機會要玩輪迴,建議揀其他cpa考
只可以講「至少6個月bonus」係同事實不符
你當同出面打份著通嘅工差唔多啦
有會計底,其實唔難
日日做嘅嘢差唔多
好難唔熟
但可能有啲人會怕悶
佢鍾意chur無辦法架
唔chur唔知身體好
做start up預咗辛苦啦
呢行bonus真係好睇公司
有啲好好亦有啲好一般
但普遍bonus都比audit多
其實多唔多big 4空降落黎?
又或者你啲同事多唔多big 4 background?
我做細行未遇過
大行可能多啲
不過linkedin都見過啲big 4做番fund accounting/fund ops
咁計返補習班同考試假
錢銀角度睇做big 4嘅benefit 好似仲多
Acct grad 走左去做compliance
有時會覺得讀左咁多年acct 最後份工完全用唔著好嘥
但自問應該頂唔順audit 咁chur
利申:長期失眠患者
+1
好清楚自己chur唔起
搵到第二條出路
又afford得起生活其實都係件好事黎
compliance 條path應該仲好過會計
fund ops 通常包埋fund accounting, 做buy side好處就通常冇咁多分工,bonus可能會多啲,我就未q到但都有audit s1,s2嘅人工. 另外我firm個med plan係非常好
幾多年exp?
報OU啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞