會計畢業生audit以外嘅出路

1001 回覆
33 Like 101 Dislike
我諗咁wok 多數都係non-fs
有冇人做做下ops 轉到去做research/investment?
人工好低
考稅務局,庫房,審計署啦
若要生活好
做咗就黎三年表示三年黎一啲滿足感都感受唔到
今年其實都要多謝武肺
九成時間都wfh,慳返唔少搭車時間
peak 個陣就算做到凌晨都除時訓得多過平時
一收工收電腦就訓得,第二朝九點幾十點起身就可以開機返工
難啲,除非你肯從頭黎過又識啲financial modelling la
佢地啲entry post人工應該都唔錯?
咁又唔清楚,但應該係
要宣誓喎,做公務員又要比連登仔屌
呢啲算sell side
係會易啲入,啲工作都分得細啲
學到嘅嘢無咁多但會大概知道個模式
有機會可以跳番出buy side
pay就會好啲
當然有機會嘅話一入就入buy side會好啲
至於保險定人壽/mpf公司,我覺得分別不大
無得揀可以入咗先再諗
唔小心miss咗
Acct grad好難apply hr role 啲hr見你無相關嘅course同exp 已經screen out咗你
如果有心想做hr 求其揀個hr course讀 令到自己cv有一行字係關hr事 咁已經容易好多

30歲前30k唔難啦
有個degree轉三四次工都已經有

Cpaa方面佢會派materials嚟 同qp一樣
至於cpaa簽經驗就好flexible 只要嗰位會計師係ifac member下registered accountant就已經可以簽 換句話說 即係hkicpa acca cpaa aicpa嘅人都可以簽
所以interview就要問清楚你上司係咪有cpa牌同埋會唔會幫你簽
詳情可以自己去cpaa網到睇
咁如果考試 係照考cpa 定考cta
cpa
一定係CPA先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞