會計畢業生audit以外嘅出路

1001 回覆
33 Like 101 Dislike
未grad, 不過聽講考cpa aus易啲,但會唔會比人睇唔起?
ching好精警
今年好似都真係多咗人冇得升/被co
不過始終都係少數
啲客拖晒數唔交audit fee 邊有得加人工畀佢哋
利申:做緊第三年big 4,之前做到有啲抑鬱
雖然抑鬱嘅原因其實都唔係太關份工事,不過訓得少點都有啲影響
senior 3以下多數都有得升嘅,有得升就自然有人工加
係加得少囉
fund opts有冇機會做埋valuation/due diligence個啲?
我做hedge fund嘅,valuation一般都係用Bloomberg再同broker rec,due diligence有機會
acct major做緊audit intern留個名
未wok到要同班仙一齊ot, 但見住佢地一個禮拜睇幾次日出真係不了
準時

hedge fund嘅due diligence即係customer due diligence?
其實會唔會學到啲fund 嘅投資strategy?
做咩job可以做到八月都睇日出
其實唔知不如唔好9up啦
Audit fee其實佔個客收入好少錢,下年又要做audit,今年真係未見到有客特別需要拖
我都好想知
可能係ipo
睇日出係再早啲既事
但係成日wok到凌晨先走到,訓得四五個鐘又要搭車返公司繼續同一個loop, 諗起都頹
可能做落真係好challenging好滿足既,但健康方面太大犧牲
啲dd主要係,投資就你有心去八卦偷師下都有機會嘅不過唔易
三大Account Grad 走左去FMCG 做Supply Chain
唔chur 唔知身體差
咁特別既?
我三大acct grad,第一份係commercial
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞